Dodaj do ulubionych

Pytanie z dziedziny ewolucjonizmu

03.04.14, 18:07
Nurtuje mnie pewien problem. Zapomniałem słówka, i bardzo mnie to drażni. Chodzi mi o nazwę zjawiska, takiego, jak wytworzenie błon płodowych, które oznacza wejście na nowy poziom ewolucyjny i powoduje kaskadę kolejnych zmian, nową jakoś, i tak dalej. Słówko zaczynało się chyba na 'a' i kończyło '-cja'. Hehehe, to niewiarygodne, że nie mogę sobie tego przypomnieć;) Przeglądam artykuły na wiki po angielsku i po polsku i nigdzie tego nie widzę.

Jeżeli ktoś pamięta, będę wdzięczny za pomoc;)
Obserwuj wątek
    • chickenshorts Re: Pytanie z dziedziny ewolucjonizmu 03.04.14, 22:16
      Aromorfoza?
    • petrucchio Re: Pytanie z dziedziny ewolucjonizmu 04.04.14, 00:50
      Jeżeli faktycznie "aromorfoza", to w wikipedii angielskiej tego raczej nie znajdziesz, bo to określenie popularne w rosyjskiej tradycji terminologicznej. Po angielsku powiedziałoby się "a major evolutionary transition" albo coś w tym rodzaju.
      • yautvingian.minority Re: Pytanie z dziedziny ewolucjonizmu 04.04.14, 21:50
        Tak, właśnie o to mi chodziło! ;) Dzięki.

Swoją drogą, sowieccy naukowcy swoje wiedzieli;)
      • bioslawek The Major Transitions in Evolution 05.04.14, 08:26
        en.wikipedia.org/wiki/The_Major_Transitions_in_Evolution
        wyborcza.pl/1,75517,24210.html
    • bioslawek Re: Pytanie z dziedziny ewolucjonizmu 05.04.14, 08:28
      yautvingian.minority napisał:
      Chodz
      > i mi o nazwę zjawiska, takiego, jak wytworzenie błon płodowych, które oznacza w
      > ejście na nowy poziom ewolucyjny......

Mógłbyś swoimi słowami opisać ten proces?
      • yautvingian.minority Re: Pytanie z dziedziny ewolucjonizmu 05.04.14, 09:31
        bioslawek napisał:

> yautvingian.minority napisał:
        > Chodz
        > > i mi o nazwę zjawiska, takiego, jak wytworzenie błon płodowych, które ozn
        > acza w
        > > ejście na nowy poziom ewolucyjny......
        >
        > Mógłbyś swoimi słowami opisać ten proces?

Chodziło mi tylko o słówko 'aromorfoza', które poznałem na lekcji biologii w liceum, a potem nigdy go już nie słyszałem na studiach. Ostatnio sobie o tym przypomniałem, a wywaliłem wszystkie zeszyty, i nie miałem jak sprawdzić;) Generalnie, nie chodziło mi ściśle o ewolucję, a o kluczowe węzły w splotach w ogóle, a to zjawisko bardzo mi pasuje. Zapewne najbliższym odpowiednikiem dla pojęcia armorofozy są' major transitions in evolution', tylko, że to przecież przestarzałe podejście do sprawy, i dotyka właśnie tej płynnej granicy między genetyką i ewolucjonizmem. W genetycznym ujęciu chodzi pewnie o jakiś zestaw mutacji, który powoduje takie zmiany w fenotypie, że umożliwia kaskadowo pojawienie się nowych fenotypów i dużą zmienność, np. dzięki genom, które wcześniej były letalne, a potem, w innym kontekście, nabierają nowego znaczenia, w sensie ewolucyjnym - opanowanie przez gatunek nowej niszy, pokonanie jakiejś tam podstawowej przeszkody stawianej przez dobór naturalny, po czym wszystko już idzie dużo szybciej i łatwiej.

Dzięki za podpowiedź;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka