kornel-1
06.07.20, 10:03
Pytam o forum Nauka.
Popisy niektórych forumowiczów: pisanie nie na temat, wklejanie zdjęć bez związku z forum, zamienianie forum we własnego bloga, rezygnacja z argumentowania w dyskusji, przedstawianie rasistowskich treści i in. sprawiają, że forum zamienia się w ściek albo magiel.
Czy na tym forum będzie można jeszcze podyskutować na tematy naukowe w naukowy sposób?
Odpowiedź jest niejednoznaczna.
Dużo zależy od forumowiczów i dużo zależy od moderatorów.
Ja rozumiem, że czasem ciężko o dyskusję w grupie specjalistów/znawców w jakiejś dziedzinie - forum jest nieliczne. Wydawać by się mogło, że forumowicze są na takim poziomie, że wiedzą co to jest merytoryczna dyskusja, wiedzą co to jest argumentowanie i potrafią odsiać naukowe ziarno od medialnych plew; wydawać by się mogło, że forumowicze rozumieją, czym jest pisanie na temat i z sensem.
Ale dla mnie jest nie do przyjęcia, gdy jakiś ciekawy wątek jest niszczony przez bełkot kogoś, kto ma nieprzepartą chęć uczestnictwa w forum, zaistnienia. Nie przeceniając roli tego forum sądzę, że jednak powinno się ono odróżniać od popularnych forów "dla ludu", gdzie każdy pieprzy trzy po trzy.
Ostatecznie, kształt i poziom forum zależy od jego uczestników.
Dopuszczam myśl, że mylę się i moje uwagi lub zarzuty są nieuzasadnione. Dopuszczam myśl, że obecna sytuacja na forum pasuje większości. Jeśli - to najwyraźniej nie pasuję do niego.
Kornel