Gość: rwojc IP: 62.87.177.* 18.12.02, 11:34 a co się stanie jak za pierwszym razem trafimy na skarbonkę z jej kluczykiem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mkal Re: skarbonki 18.12.02, 11:35 Oczywiście - koniec. Ale to jest właśnie rachunek prawdopodobienstwa. W sumie zadanie bardzo proste. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rwojc Re: skarbonki IP: 62.87.177.* 18.12.02, 11:42 to jest oczywiste że będzie koniec ale czy tu chodzi o szansę trafienia za pierwszym razem w skarbonkę z jej kluczyliem (lub nie), czy też o szansę otwarcia pozostałych skarbonek bez rozbijania bez względu na to jaką skarbonkę się rozbiło na początku? Odpowiedz Link Zgłoś
bbr Re: skarbonki 18.12.02, 11:44 drogi rwojc, Pomyśl dobrze, jakie muszą zostać spełnione warunki, żeby można było otworzyć każdą skarbonkę. Popieram przedmówcę - zadanie jest proste, wystarczy chwila pomyślenia. pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
swansea Re: skarbonki 18.12.02, 13:22 hm... no na moje moga byc 2 odpowiedzi w zaleznosci czy mamy pecha czy nie.. a z warunkiem nie trafienie to nie jest tak prosto jak sasdzili przedmowcy, bo jezeli dokladnie policzy sie prawdopodobienstwo zajscia sukcesu to zadna z odpowiedzi nie pasuje.. no chyba ze sie pomyslilem..:) pzdr swansea Odpowiedz Link Zgłoś
swansea Re: skarbonki 18.12.02, 13:32 cofam co napisalem... tak to jest, jak sie niedokladnie przeczyta i nie pomysli... cheers swansea Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajedrek Re: skarbonki IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.02, 12:52 czy musicie tyle gadać? Odpowiedz Link Zgłoś
jach Re: skarbonki 18.12.02, 15:45 a czemu nie ? po to wymyslono forum... czyz nie? Odpowiedz Link Zgłoś
sven.hannawald Re: skarbonki 18.12.02, 21:36 Gość portalu: rwojc napisał(a): > a co się stanie jak za pierwszym razem trafimy na skarbonkę z jej kluczykiem To nic nie zmienia. Pytanie, które należy postawić brzmi: "Jakie jest prawdopodobieństwo, że klucz do rozbitej skarbonki znajdzie się w ostatniej otwieranej skarbonce?" Łatwo wyliczyć, że takowe prawdopodobieństwo wynosi 1/100 i to jest prawidłowa odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
harrymarek Re: skarbonki 18.12.02, 22:26 Nie zgadzam sie z tym. Nie ma prawidłowej odpowiedzi w zestawie. Prawdopodobieństwo że spełnimy warunki podane w zadanu jest 99/100 to jest takie że za pierwszym razem nie rozbijemy skarbonki w której jest klucz do niej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
harrymarek Re: skarbonki 18.12.02, 22:39 Boshe! Przemyslałem to co napisałem i stwierdziłem że jestem kretynem. Sven masz w 100000% racje - 1/100. Odpowiedz Link Zgłoś