Gość: ziom IP: *.chello.pl 23.05.06, 01:24 zblizenie sie do gekona nie jest latwe zwlaszcza po hiszpanskich specialach... co to jest dzial nauka czy blog?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Enhancer Re: Pionowy świat gekona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 07:09 Popieram - za mało faktów, za dużo paplaniny (niestety) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jane Re: Pionowy świat gekona IP: *.pl / *.solarme.pl 23.05.06, 09:45 marudzicie...sami byście napisali jakiś artykuł a nie tylko krytykować. Mnie tam się to wydawało ciekawe, te blaszki i pionowe ściany..cool, też bym tak chciała chodzić po ścianie hehe Odpowiedz Link Zgłoś
owocoskala Re: Pionowy świat gekona 16.06.06, 14:54 marudzicie...sami byście napisali jakiś artykuł a nie tylko krytykować. Dobrze napiszę i bedzie super ciekawy i bez błędów. Tylko Ty mi załatw żeby Redakcja wzięla. Ok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Afacz Re: Pionowy świat gekona IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.05.06, 11:03 "Przylgi te to nie jakieś przyssawki, ale coś w rodzaju poprzecznych blaszek, które tak naprawdę blaszkami nie są, bo składają się z tysięcy mocno ukrwionych szczecinek. To właśnie one wytwarzają tak duże napięcie powierzchniowe." Napięcie powierzchniowe dotyczy cieczy. Tu chodzi o siły Van der Vaalsa. Biolog nie musi tego wiedzieć, ale w redakcji powinien być ktoś, kto sprawdza treści wszystkich notek, nawet gdy ich autorami są sławy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mantid Re: Pionowy świat gekona IP: *.iimcb.gov.pl 23.05.06, 11:37 Z calym szacunkiem dla pana Wajraka, ale gekony trzymaja sie scian dzieki silom van der Waalsa, a nie napieciu powierzchniowemu... Rozumiem, ze pan Wajrak spozytkowal aktywa finansowe na hiszpanskie specjaly i musial w pospiechu skrobnac cos zeby zgranac wierszówkę, ale mimo wszystko jako biolog nie powinien wypuszczac spod pióra takich "naukawych" wywodów. pozdrawiam w imieniu serwisu terrarium.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emerald Re: Pionowy świat gekona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 13:30 No, kochani, złośliwi jesteście że hej. Ja osobiście właśnie za ten luz Pana Wajraka lubię. Jego artykuły czyta się jak dobre felietony i niech takimi ostaną. Gdybym ni stąd, ni zowąd zapragnęła poczytać sobie o siłach Van der Vaalsa, udałabym się na stronę "Scientific American" ;) Pozdrawiam Forumowiczów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herr Kriss Re: Pionowy świat gekona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 22:00 Otoz to! Luzne wypowiedzi to jest to czego oczekuje, dla naukowych wywodow sa inne strony. Odpowiedz Link Zgłoś
foruman A mnie sie podoba... 23.05.06, 11:37 nie bylem w Hiszpanii i nie miałem swiadomosci ze zyja tam gekony.. nie wiedziałem tym samym jakie mają zwyczaje i że używają ukrwionych blaszek jak przylg.. jak bede potrzebowal szczegolowych informacji, to sobie poczytam gdzie indziej.. a gazetowy dzial nauka jest OK. Pozdrawiam malkontentow :-) Odpowiedz Link Zgłoś
d14b0ll0s Mnie tez. 23.05.06, 11:47 BTW, dobry film o andaluzyjskich Cyganach (i flamenco) - "Vengo" (rez. Tony Gatlif - ten od Exils i Gadjo Dilo). Odpowiedz Link Zgłoś
unicef123 Re: Pionowy świat gekona 23.05.06, 12:59 w Polsce " pionowy swiat " opanowały muchy i pająki. Zdarza się tez ,że łażą po sufitach . A tak wogóle to gratuluję przyjemnego urlopu .Cos trzeba było napisać no to się napisało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daga Re: Pionowy świat gekona IP: *.oik.teiion.gr 23.05.06, 14:56 W Grecji tez je widuje") Odpowiedz Link Zgłoś
dibi.hawaj Re: Pionowy świat gekona 30.05.06, 21:51 a ja mam gekona w domciu (mój brat kupił a ja się nim zajmuję! ech, życie!) Co prawda to gekon domowy ale wygląda i zachowuje się podobnie! Jest bardzo zwinny, bardzo szybko się porusza gdy się czegoś wystraszy, ale najlepsze jest polowanie!! Zbliża się do ofiary tak powoli, że jest to prawie niezauważalne, a gdy jest dostatecznie blisko to rach ciach i po świerszczu! Bomba, warto zobaczyć, choć poluje tylko przy mnie bo się do mnie przyzwyczaił! niby nie można dotknąć, a jednak fajnie mieć w domu takie żyjątko, o którym się wie że jest i sprawia niesamowitą radość, gdy ma apetyt i Cię poznaje! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Re: Pionowy świat gekona IP: *.k2.pl / *.k2.pl 13.06.06, 13:55 "W południowej Hiszpanii gekony murowe są tak pospolite, że nikt nie zwraca uwagi na te biegające po ścianach jaszczurki." Heh, kiedy w Polsce zaczynają po suficie biegać pospolite prusaki, to ja się wyprowadzam... Odpowiedz Link Zgłoś