Dodaj do ulubionych

Pionowy świat gekona

IP: *.chello.pl 23.05.06, 01:24
zblizenie sie do gekona nie jest latwe zwlaszcza po hiszpanskich specialach...
co to jest dzial nauka czy blog??
Obserwuj wątek
    • Gość: Enhancer Re: Pionowy świat gekona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 07:09
      Popieram - za mało faktów, za dużo paplaniny (niestety)
    • Gość: Jane Re: Pionowy świat gekona IP: *.pl / *.solarme.pl 23.05.06, 09:45
      marudzicie...sami byście napisali jakiś artykuł a nie tylko krytykować. Mnie tam
      się to wydawało ciekawe, te blaszki i pionowe ściany..cool, też bym tak chciała
      chodzić po ścianie hehe
      • owocoskala Re: Pionowy świat gekona 16.06.06, 14:54
        marudzicie...sami byście napisali jakiś artykuł a nie tylko krytykować.
        Dobrze napiszę i bedzie super ciekawy i bez błędów. Tylko Ty mi załatw żeby
        Redakcja wzięla. Ok?
    • Gość: Afacz Re: Pionowy świat gekona IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.05.06, 11:03
      "Przylgi te to nie jakieś przyssawki, ale coś w rodzaju poprzecznych blaszek,
      które tak naprawdę blaszkami nie są, bo składają się z tysięcy mocno ukrwionych
      szczecinek. To właśnie one wytwarzają tak duże napięcie powierzchniowe."
      Napięcie powierzchniowe dotyczy cieczy. Tu chodzi o siły Van der Vaalsa. Biolog
      nie musi tego wiedzieć, ale w redakcji powinien być ktoś, kto sprawdza treści
      wszystkich notek, nawet gdy ich autorami są sławy.
      • Gość: mantid Re: Pionowy świat gekona IP: *.iimcb.gov.pl 23.05.06, 11:37
        Z calym szacunkiem dla pana Wajraka, ale gekony trzymaja sie scian dzieki silom
        van der Waalsa, a nie napieciu powierzchniowemu... Rozumiem, ze pan Wajrak
        spozytkowal aktywa finansowe na hiszpanskie specjaly i musial w pospiechu
        skrobnac cos zeby zgranac wierszówkę, ale mimo wszystko jako biolog nie powinien
        wypuszczac spod pióra takich "naukawych" wywodów.

pozdrawiam w imieniu serwisu terrarium.com.pl
        • Gość: Emerald Re: Pionowy świat gekona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 13:30
          No, kochani, złośliwi jesteście że hej. Ja osobiście właśnie za ten luz Pana
          Wajraka lubię. Jego artykuły czyta się jak dobre felietony i niech takimi
          ostaną. Gdybym ni stąd, ni zowąd zapragnęła poczytać sobie o siłach Van der
          Vaalsa, udałabym się na stronę "Scientific American" ;) Pozdrawiam Forumowiczów!
          • Gość: Herr Kriss Re: Pionowy świat gekona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 22:00
            Otoz to! Luzne wypowiedzi to jest to czego oczekuje, dla naukowych wywodow sa
            inne strony.
    • foruman A mnie sie podoba... 23.05.06, 11:37
      nie bylem w Hiszpanii i nie miałem swiadomosci ze zyja tam gekony.. nie
      wiedziałem tym samym jakie mają zwyczaje i że używają ukrwionych blaszek jak
      przylg.. jak bede potrzebowal szczegolowych informacji, to sobie poczytam gdzie
      indziej.. a gazetowy dzial nauka jest OK. Pozdrawiam malkontentow :-)
      • d14b0ll0s Mnie tez. 23.05.06, 11:47
        BTW, dobry film o andaluzyjskich Cyganach (i flamenco) - "Vengo" (rez. Tony
        Gatlif - ten od Exils i Gadjo Dilo).
    • unicef123 Re: Pionowy świat gekona 23.05.06, 12:59
      w Polsce " pionowy swiat " opanowały muchy i pająki. Zdarza się tez ,że łażą po
      sufitach .
      A tak wogóle to gratuluję przyjemnego urlopu .Cos trzeba było napisać no to się
      napisało.
      • Gość: daga Re: Pionowy świat gekona IP: *.oik.teiion.gr 23.05.06, 14:56
        W Grecji tez je widuje")
        • dibi.hawaj Re: Pionowy świat gekona 30.05.06, 21:51
          a ja mam gekona w domciu (mój brat kupił a ja się nim zajmuję! ech, życie!) Co
          prawda to gekon domowy ale wygląda i zachowuje się podobnie! Jest bardzo
          zwinny, bardzo szybko się porusza gdy się czegoś wystraszy, ale najlepsze jest
          polowanie!! Zbliża się do ofiary tak powoli, że jest to prawie niezauważalne, a
          gdy jest dostatecznie blisko to rach ciach i po świerszczu! Bomba, warto
          zobaczyć, choć poluje tylko przy mnie bo się do mnie przyzwyczaił! niby nie
          można dotknąć, a jednak fajnie mieć w domu takie żyjątko, o którym się wie że
          jest i sprawia niesamowitą radość, gdy ma apetyt i Cię poznaje! Pozdrawiam
    • Gość: Z Re: Pionowy świat gekona IP: *.k2.pl / *.k2.pl 13.06.06, 13:55
      "W południowej Hiszpanii gekony murowe są tak pospolite, że nikt nie zwraca
      uwagi na te biegające po ścianach jaszczurki."
      Heh, kiedy w Polsce zaczynają po suficie biegać pospolite prusaki, to ja się
      wyprowadzam...

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka