Dodaj do ulubionych

Straszniekrotkietopolenatytul

IP: *.it.pl 09.02.01, 15:00
To moze jakis kontrowersyjny temat? Czy mamy wolna wole i w jakim stopniu. A moze to tylko geny i wychowanie?
Dlaczego napisalem taki temat? Czy to bylo zedterminowane przez wplyw czynnikow zewnetrznych ksztaltujacych mnie i cala ludzkosc czy dlatego ze sam tak zdecydowalem?
A tak naprawde to fajnie sie pisze na takim pusciutkim forum :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: Agar Re: Straszniekrotkietopolenatytul IP: unknown, 194.29.129.* 09.02.01, 15:09
      Widze, ze kolega ma jakies problemy zyciowe... Temat naprawde gleboki, tylko czy ktos inny niz psycholog bedzie w stanie cos ciekawego powiedziec?
      • Gość: sseba Re: Straszniekrotkietopolenatytul IP: *.it.pl 09.02.01, 15:16
        Zadne tam problemy zyciowe.
        Po prostu ciekawy temat, chyba :-)
        I bynajmniej nie dla psychologa.
        • Gość: Józio Re: Straszniekrotkietopolenatytul IP: 194.9.223.* 09.02.01, 17:14
          Każda długość pola będzie za krótka, ale temat fajny. Pamiętam kupiłem w 1989 roku za 1500 USD komputer AT z 40 MB harddisc i 640 kb RAM, wszystko na nim chodziło ... na początku, bo następne programu potrzebowały więcej dysku i pamięci. Teraz mam LapTop`a z 512 MB RAM i 12 GB dysku, i powiem szczerze, zaczyna mi brakować.
    • Gość: magda Re: Straszniekrotkietopolenatytul IP: *.sssa.com.pl 12.02.01, 12:43
      Wolna wola dana ci jest przy narodzeniu. Przez kogo? Boga, oczywiście. Co z nią zrobisz zależy od ciebie, ale nie żyjesz w próżni i maja na ciebie wpływ czynniki zewnętrzne. Wszystko razem jest dość skomplikowane.
      • Gość: Jerec Re: Straszniekrotkietopolenatytul IP: 195.94.196.* 13.02.01, 16:03
        Boga, powiadzasz? Ale czy na pewno Bog dal ci wolna wole. Moze tak naprawde dal ci Iluzje wolnej woli. Przeciez jezeli Bog stworzyl swiat (czlowieka oraz inne istoty pelzajace fruwajace i latajace itp), to mozna przyjac, ze ustalil "warunki poczatkowe" swiata. Poniewaz zas jest wszechmocny i wszystkowiedzacy, to mogl przesliedzic powiazania przyczynowo-skutkowe, a co za tym idzie okreslic nasz los i zachowanie ( jezeli A to B, jezeli B to C,..., a jezeli pada deszcz to nie ide do kina, ... , ... ). Co za tym idzie, mozna powiedziec ze ustalajac warunki poczatkowe, pozbawil nas wolnej woli.
        Zeby bylo smieszniej, to mozna twierdzic, ze wolna wola obdarowal nas tak naprawde Szatan, wprowadzajac do stworzonego przez Boga swiata chaos, czynniki nie uwzglednione w Boskim planie.
        Wg. mnie, jezeli przyjmiemy teze o stworzeniu swiata przez istote inteligentna, wszechmocna i wszechwiedzaca, to musimy jednoczesnie odrzucic twierdzenie o wolnej woli czlowieka.
        Chyba ze bedziemy chcieli dziekowac za nia Szatanowi ....

Jerec@polbox.com
        • Gość: sseba Re: Straszniekrotkietopolenatytul IP: *.it.pl 13.02.01, 16:59
          A gdyby brac pod uwage fizyke Newtonowska to wlasciwie znajac polozenie i pedy wszystkich atomow jestesmy w stanie przewidywac wszystko, kazde zdarzenie czy ludzkie zachowanie.
          Jedyna nadzieja w fizyce kwantowej (w kazdym razie chyba, nie jestem specem od fizyki ale chyba to wlasnie fizyka kwantowa jako jedyna wyklucza calkowita przewidywalnosc przy calkowitej znajomosci stanu obecnego).
          • Gość: patefon Re: Straszniekrotkietopolenatytul IP: *.krakow.ppp.tpnet.pl 14.02.01, 16:45
            co do konsekwecnji przewidywan fizyki kwantowej masz w zasadzie racje ale
            ona wyklucza nie tylko calkowita mozliwosc przewidywan ale przedewszystkim wlasnie calkowita znajomosc stanu poczatkowego
            w tym wlasnie caly myk
            kwantowo jak leci czastka to nie nasz dokladnie jej polozenia i pedu :-)
            • Gość: sseba Re: Straszniekrotkietopolenatytul IP: *.it.pl 16.02.01, 10:52
              Czyli ze stanu poczatkowego nie da sie z zasady poznac czy nie ma czegos takiego jak stan poczatkowy?
              • Gość: patefon Re: Straszniekrotkietopolenatytul IP: *.krakow.ppp.tpnet.pl 16.02.01, 18:32
                cos w tym stylu jak bedziemy pili to ci wyjasnie
                jest to troche szokujace ale komplet wielkosci mierzalnych jest troche zredukowany w mechanikce kwantowej a wynika to z stad ze operatory odpowiadajace wielkoscom mierzalnym musza na ogol komutowac
                wiec np nie istnieje stan z jednoczesnie okreslonym pedem i polozeniem czastki
      • Gość: patefon wolna wola? IP: *.krakow.ppp.tpnet.pl 14.02.01, 16:42
        nie jestesmy pionkami
        rzadza nimi prawa fizyki
        w tym takze przypadek
        niestety
        • Gość: apsara Re: wolna wola? IP: *.geod.agh.edu.pl 15.02.01, 19:23
          Prawa fizyki to jeszcze nic, możemy je poznać. Przynajmniej w przybliżeniu. To daje nam nad nimi jakąś władzę. Gorsze, że zależymy także od zupełnie innych gatunkowo spraw. Taka choćby nieświadomość. Psycholog powie, że to jakaś część mnie, ale co z tego, jeśli to ona mną pomiata jak chce, a ja nawet nie wiem! niby można i to poznać, ale dużo trudniej.
          A z innej beczki; co można rozprawiać o wolnej woli, skoro może całe nasze postrzeganie świata tak się ma do niego samego jak np. krowi placek do talerza spaghetti, czy jakkolwiek inaczej. A tu nic nie udowodniono! Może siedzimy wszyscy wklepani na twardziela u jakiegoś chorego, maniakalnego programisty?
          • Gość: patefon Re: wolna wola? IP: *.krakow.ppp.tpnet.pl 15.02.01, 22:31
            nie apsara
            wy wszyscy jestescie w mojej glowie
            a ja sie nacpalem tylko nie zdaje soebie z tego sprawy
            tak kgb mi wszczepilo to swinstwo
            i nie tupcie tak do cholery
            • Gość: apsara Re: wolna wola? IP: *.geod.agh.edu.pl 18.02.01, 13:37
              no to mamy regres ad infinitum, twoja wola zależy od składu chemicznego podarków kgb, a oni są też sterowani. Nadal podtrzymuję, że dalej, za nimi, może być mój hipotetyczny programista.
            • Gość: apsara Re: wolna wola? IP: *.geod.agh.edu.pl 18.02.01, 13:48
              albo nie, zmieniam zdanie. to jest błędne koło. Bo kgb siedzi w mojej głowie, i stamtąd upaja Ciebie, który masz w głowie "nas wszystkich", czyli też mnie, która mam w głowie kgb i Ciebie i wszystkich innych.
              A tak samo jest z tymi "wszystkimi innymi" - też stwarzają się nawzajem. To nawet nie błędne koło, ale cały wszechświat kół, pozaczepianych o siebie jak obręcze iluzjonisty (czyli - za diabła nie wiadomo, jak). To siatka nieskończonych współzależności, małych, relatywnych rzeczywistości (czyt. świadomych, i pretendujących do bycia wolnymi, jednostek), które istnieją tylko w masie, bo każda ma podstawę w innej, we wszystkich innych, i jest podstawą dla nich. Znaczy, bytową podstawą. W sensie, niesamoistne są. Jesteśmy. Im dłużej o tym myślę, tym bardziej mi się ta moja wuzja podoba. Niestety, jeśliby ją wyrazić innymi słowy, to się może okazać, że mówię po prostu, że człowiek istnieje tylko w społeczeństwie etc. A to już było. Co prawda nie całkiem o to mi chodziło, ale tak to pobrzmiewa. q, ciągle mi się to zdarza.
              pozdro.sfrustrowana [[tylko]kon-]geniuszka, apsara.
              • Gość: patefon Re: wolna wola? IP: *.krakow.ppp.tpnet.pl 18.02.01, 23:45
                fajne
                ale sa tez odgalezienia np mam w glowie tez ssebe z cia
                i wielkiego bialego kurczaka z mosadu czyli spardza sie hipoteza o wszechswiatach rownoleglych
                :-)
                • Gość: apsara Re: wolna wola? IP: 157.25.99.* 20.02.01, 17:35
                  moze to, co masz w glowie to tylko odbicie prawdziwych bytow, jakas wersja druga czy cos. albo ci sie po prostu zdaje. ale swiaty rownolegle ok. moga byc zupelnie sobie niedostepne, albo powiazane scisle, wtedy po prostu splatanych kol swiadomosci jest wiecej. a moze w ogole nic i nikogo z nas nie ma?
                  pozdro. apsara bez pomyslow.
          • Gość: Asik Re: wolna wola? IP: *.zetosa.com.pl 16.02.01, 09:48
            A nie przyszło nikomu na myśl ,ze podejmując decyzją,albo i nie /przypadek / mamy tylko złudzenie
            wolnej woli? Ze wybierając ,wchodzimy w koleinę wyzna
            czonej drogi? Co myślicie o Wszechświatach równoległych?
            • Gość: sseba Re: wolna wola? IP: *.it.pl 16.02.01, 10:47
              Cytat z poprzedniego posta: "A nie przyszło nikomu na myśl ,ze podejmując decyzją,albo i nie /przypadek / mamy tylko złudzenie
              wolnej woli? "

O to wlasnie od samego poczatku mi chodzilo.
              • Gość: apsara Re: wolna wola? IP: *.geod.agh.edu.pl 18.02.01, 14:02
                No, choćby przez to, że nieuniknienie stajemy przed wyborami. Czyli - coś nam wychodzi naprzeciw, i narzuca się. Wybierz drogę w lewo albo w prawo. Nie chesz? Zostań w miejscu, albo zawróć. Wszystko jest wyborem. Czasem mamy wiele możliwości do wyboru, ale wybrać trzeba. To jest przymus. Kosmiczne zniewolenie!
                Ta cała wolna wola stanowczo przereklamowana. Właściwie to tylko nazwa-zmyłka, na coś, co nie jest wcale wolne. Oj, coś mi się zdaje, że dziadek Hegel miał rację. Moje hasło na dziś - wolna wola to oksymoron. Co za wolna, skokro używanie jej obowiązkowe?
                pozdro. apsara zniewolona.
                • Gość: Asik Re: wolna wola? IP: *.zetosa.com.pl 19.02.01, 09:36
                  A moze przyszlosc juz istnieje /deja vu / a my rodzac sie i zyjac tylko ja realizujemy?
                  • Gość: apsara Re: wolna wola? IP: 149.156.76.76, 149.156.9.* 22.02.01, 13:57
                    Jesli tak, to :
                    1. czy za pierwszym razem (przed deja vu) bylo cos zalezne od tej tzw. wolnej woli? jesli nie, to kto to ustalil i dlaczego?
                    2.czy ustalone odgornie zdarzenia maja miec SENS, czyli po cos zostaly wymyslone, i czy to nas kieruje do boga, a moze raczej znowu do tego programisty? to pewnie robi to dla zabaway ?
                    3. jesli ma byc jakis niezalezny od niczego sens, to czy jest dla nas mozliwe odczytanie go? i gdzie mamy szukac?
                    apsara.
          • Gość: Mariusz Re: wolna wola? IP: *.acn.pl 21.02.01, 22:02
            Ale z Was dupki. Przeczytałem Wasze wypowiedzi i ptactwo wyrywa mi się na wolność (czyli: chce mi się rzygać)jak widzę Wasze pseudofilozoficzne wysławiania
            • ss Re: wolna wola? 22.02.01, 12:33
              Wypusc ptactwo w takim razie, moze ci sie lepiej zrobi.
            • Gość: wookie Re: wolna wola? IP: 10.10.70.* 22.02.01, 18:13
              kazdy moze rzygac jak ma wolna wole!!!!
              • Gość: Asik Re: wolna wola? IP: *.zetosa.com.pl 23.02.01, 09:15
                A może czas nie ma charakteru liniowego? Moze to tylko funkcja naszego umusłu że widzimy " wstecz" bo mamy pamiec? Asik
                • sseba Re: wolna wola? 23.02.01, 16:06
                  Jak sobie to wyobrazasz?
                  • Gość: asik Re: wolna wola? IP: *.zetosa.com.pl 23.02.01, 21:10
                    Chcesz to ciągnąć- wejdz na news.zetosa.com.pl
                    pl.soc.religia - z tym samym nickiem -znajdę Cię.
                    • Gość: trocu Re: wolna wola? IP: *.almatur.pl 07.03.01, 12:11
                      Ponieważ najtrudniej jest zacząć zrobię to tak:
                      Chociaż każdy jest swiadom zjawiska zwanego wolną
                      wolą, to dlaczego nie każdy ją ma?
                      • Gość: trocu Re: wolna wola? IP: *.almatur.pl 07.03.01, 12:28
                        Czy wolna wola to wynik świadomego wyboru "pomiędzy",
                        czy jest ona kwestią wrodzonych wzorców i innych
                        uwarunkowań, które wyzwolone przez odpowiedni bodziec
                        nadają taki a nie inny kierunek naszym czynom?
                        • polatuo Re: wolna wola? 04.04.01, 23:51
                          Wolna wola nie jest abstrakcyjna.
                          Jeżeli pozbawimy Ziemię ludzi (i dla pewności doświadczenia - zwierząt), to
                          zasada nieoznaczoności (pęd, położenie i te rzeczy) nadal będzie obowiązywała.
                          Tylko kto to stwierdzi ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka