Dodaj do ulubionych

Równowaga kwasowo-zasadowa

11.08.05, 11:51
pH międzykomórkowe:7,28-7,45
pH moczu:5-6,8-7,2

Największą przydatność kliniczną ma pomiar pH krwi tętniczej lub
arterializowanej krwi włośniczkowej.Prawidłowe pH krwi yętniczej waha się
od 7,36 do 7,44
W warunkach chorobowych stwierdza się wartości 6,8-7,8
pH krwi niższe niż 7,35 wskazuje na istnienie kwasicy a pH wyższe niż 7,45 na
zasadowicę.
Stwierdzenie prawidłowego pH nie wyklucza jednak istnienia poważnych zaburzeń
metabolicznych lub oddechowych.

Źródło:Wykład lek.med.Krzysztof Krupka
Obserwuj wątek
    • pixie65 Akowniku... 29.12.05, 10:57
      Pozwolę sobie mieć trochę inne zdanie, zresztą w ostatnim poście piszesz
      wyrażnie : pH moczu 5-6,8-7,2...
      Mocz powinien być LEKKO kwaśny. Jest to probukt przemiany materii WYDALANY z
      organizmu. ZAKWASZENIE organizmu oczywiście jest niedobre, ale po to właśnie my
      i nasze zwierzaki WYDALAMY to z siebie, żeby nie zalegało nam m.in. w stawach,
      jak piszą w tym podanym przez Ciebie wątku. NADMIERNE zakwaszenie moczu u
      zwierzaka może prowadzić do powstawania kamieni szczawianowych, trudno
      rozpuszczalnych i jeszcze gorszych niż struwity, które tworzą się w moczu ZBYT
      alkalicznym (te przynajmniej łatwiej rozpuścić). Druga sprawa to właśnie kwestia
      "obrony antybakteryjnej" organizmu. W środowisku LEKKO kwaśnym bakterie nie
      czują się dobrze. Grzyby też i dlatego np. preparaty do higieny intymnej maja pH
      5,5 (dla ludzi). U zwierząt też zdarzają się zakażenia bakteryjne pęcherza
      wynikające ze zbyt alkalicznego odczynu MOCZU (nie krwi) i to niestety dość często.
      Jeszcze sobie sprawdzę, ale coś mi chodzi po głowie, że alkohol wpływa na ludzki
      organizm ZASADOTWÓRCZO, a w opisie preparatu do którego podałaś link było
      napisane co innego. Ale może się mylę...
      • akownik Re: Akowniku... 29.12.05, 12:20
        Ta piątka i mnie się nie podoba.Wszędzie jednak mówi się,że powinno być około 7.
        Z tego co ja wiem,to bakterie i grzyby jednak lubią kwaśny mocz.Zauważono to już
        dawno temu.
        Każdy może mieć oczywiście swoje zdanie:)
    • pixie65 przepraszam Akowniku... 29.12.05, 11:10
      mój post miał być na forum Homeopatia, a nie tutaj i dotyczy zwierzaków...
      • akownik Re: przepraszam Akowniku... 29.12.05, 11:44
        Na jednym i drugim forum dużo jest o zwierzętach.Nie ma co przepraszać,ja się
        nie gniewam.
        • pixie65 No to Buziaczek :-)) 29.12.05, 12:46
          i udanego Sylwestra i duużo dobrych chwil w Nowym Roku!!
          • akownik Re: No to Buziaczek :-)) 29.12.05, 13:55
            Ja wogóle dobrze ludziom życzę:)
            • gosia7771 Re: No to Buziaczek :-)) 14.01.06, 22:51
              Wracając do tematu chciałabym prosić o wypowiedź w mojej sprawie. Moje ph moczu
              wynosi od dłuższego czasu 8. Mam candidę(leczę się od 8 miesięcy) i w ostatnim
              badaniu streptococcus agalactiae. Jestem na diecie przeciwgrzybicznej i
              wspomagam się lekami od homeopaty(nowy zestaw monilia 30, sepia 15, thuja 30).
              Jem dużo warzyw, mieso, jajka. Jak moje ph ma się do cytryny i sody
              oczyszczonej? O czym swiadczy moje ph?
              Z góry dziekuję i pozdrawiam. gosia
              • akownik Re: No to Buziaczek :-)) 14.01.06, 23:34
                Nie rozumiem pytania:"Jak moje ph ma się do cytryny i sidy oczyszczonej".
                Wartość pH Twojego moczu nie jest właściwa.To,że jesz dużo warzyw,mięsa i jajek
                nie musi być dla Ciebie korzystne.Istotne są proporcje pomiędzy białkami a
                tłuszczami i węglowodanami.
                Co do leków nie wypowiem się bo nic o Tobie nie wiem.Rozumiem tylko,że leki są
                zmienione bo poprzednie okazały się nieskuteczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka