magda_w24 27.05.12, 20:59 Witam wszystkich Moje marzenie się spełniło, byłam w Mexico i stwierdzam że jest to kraj dla każdego. Każdy znajdzie coś dla siebie, można poleniuchować na pięknej plaży i pozwiedzać. Było super. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ala.balakowa Re: Mexico dla każdego 26.09.12, 13:08 Ja też tak chcę. Meksyk i Ameryka Środkowa + Południowa, to moje marzenie. Może kiedyś. Odpowiedz Link
magda_w24 Re: Mexico dla każdego 26.09.12, 21:25 Warto mieć i wierzyć w marzenia-bo się spełniają. Polecieć do Mexico to było moje marzenie życia, mąż zabrał mnie tam na 30-te urodziny. Było cudownie.... Pozdrawiam Odpowiedz Link
matyas.11 Re: Mexico dla każdego 27.09.12, 15:22 Do magda w24:Czy możesz coś więcej napisać na temat Twojego wyjazdu?Takie proste sprawy,jakie Ci się nasuwały przed Twoim wyjazdem?( lot,przesiadki,sprawy organizacyjne na miejscu,bezpieczeństwo,jaka waluta na wymianę itp?)Jeśli możesz to podaję meila:matyas.11@wp.pl.Dziekuję. Odpowiedz Link
magda_w24 Re: Mexico dla każdego 28.09.12, 21:47 Piszę tu bo może ktoś jeszcze skorzysta. Przede wszystkim miałam stracha przed wyjazdem bo naczytałam się jaki to Mexico jest niebezpieczne.Niepewnie czułam się na lotnisku w Mexico City ponieważ jest ogromne, zamatwane i w dodatku czuje się wzrok meksykanów ( a może to tylko moje odczucie). Po przyjeździe proponuje spotkać się z rezydentem (jeżeli jedziesz z biurem) i mieć do niego nr telefonu.Nam się przydał, w dniu wyjazdu zapomnieli przyjechać po nas do hotelu.Po telefonie i sporym opóźnieniu mieliśmy dopiero transport na lotnisko. Jeśli chodzi o walutę to płaci się w dolarach albo w peso mex.W niektórych sklepach możesz spotkać się z ceną np. za koszulkę $150...ja też byłam zdziwiona a okazuje się ten $ na początku to są peso mex. O ile dobrze pamiętam na 1$ wchodzi ok 13 peso.Więc jeśli cena wyda Ci się duża to zoriętuj się jaka to waluta. Zawsze targuj się z meksykanem co do ceny , mają oni strasznie zawyżone ceny.A jeśli nie lubisz się targować idź do marketu tam masz dużo taniej i bez upierdliwego meksykanina który cię nie wypuści ze sklepu aż czegoś nie kupisz. Pozdrawiam Służę pomocą Odpowiedz Link
matyas.11 Re: Mexico dla każdego 29.09.12, 19:59 do magda...Dziękuje bardzo za tę porcję informacji jakże ważnych dla mnie.Wzrok "obcych" na sobie np na lotnisku jest mi dobrze znany,ale nie sądziłem,że w Meksyku równiez tak będzie.Czy Ty byłaś z bp czy może na własną rękę?No i mam też pytanie co do samego lotu?( czas,przesiadki itp).Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link
magda_w24 Re: Mexico dla każdego 29.09.12, 20:19 Byłam z biura podróży no ale do Mexico musieliśmy przylecieć właściwie sami. Pojechaliśmy autem do niemiec, potem mieliśmy lot berlin-amsterdam- mexico city-cancum.Sporo tego.Między lotami mieliśmy czasu ok 2 godziny.Sam lot z amsterdamu do mexico city jakieś 11 godzin, ale dokładnie nie powiem bo jak wsiedliśmy do samolotu to prawie od razu spaliśmy.W sumie prawie doba w podróży ( loty+ dojazd autem). Fajne linie KLM, wygodne fotele i sporo miejsca na wyciągnięcie nóg, każdy ma własny telewizorek z filmami, grami itp. Jak będziesz w Mexico to zachęcam do jeżdżenia na różne wycieczki,jest co oglądać. Pozdrawiam Odpowiedz Link
ekost2412 Re: Mexico dla każdego 28.12.12, 23:05 Magdo, za 2 tygodnie lecę z mężem do Palya del Carmen, koło Cancun. Jakie wycieczki polecałabyś i z kim? Odpowiedz Link
malopolanin48 Re: Mexico dla każdego 07.12.12, 17:41 witam internautke wlasnie teraz mnie spotkalo to zeby cos zaczerpnac wiedzy na temat mexico bo w styczniu mnie firma wysyla do tego panstwa i nie ma zielonego pojecia co tam jest grane . ale ulice co sa w miare bezpieczne czy sie robi cos niebezpiecznie.pozdrawiam Odpowiedz Link
mwiniarc Re: Mexico dla każdego 04.01.13, 21:22 Meksyk jest bardzo bezpiecznym krajem, a meksykanie są najbardziej uprzejmymi ludźmi jaich za granicą spotkałem. Oczywiście podstawy bezpieczeństwa mamy zawsze z tyłu głowy, i rozumiem że wypchany dolarami portfel schowamy w miejsce inne niż tylna kieszeń spodni?..; ) O tym nie trzeba mówić, zwracamy uwagę na to samo co w PL. Policji jest wszędzie dużo, choć jestem pewien ze przy granicy z USA może nie być przyjemnie. My podróżowaliśmy na południe od MEX i w stronę Jukatanu. Pieniądze bierzesz z bankomatu jakich tam pełno, najmniejsza prowizja niezależnie od kwoty bierze HSBC (ok. 27 peso za transakcję.). 1 peso = 0,25 pln. Mieliśmy też trochę dolarów, najlepszy kurs z całej trasy w Oaxaca był, ok. 12,60 peso za 1$. Na lotnisku ok. 12,20 za $. Kilo obranych owoców (ananasy, banany, mango, etc. To ok. 25 peso. Bilet o metra : 3 peso. Przejazd meksyk-Oaxaca to 550 peso. Noclegi dwójka, hotel, łazienka w pokoju, wifi, klima to koszt od 200 (!!!) do 800 peso (nad morzem karaibskim wyjsciowe ceny 1300, spanie pod daszkim z palm obok plazy w cabanõs czy jakoś tak je zwą to ok. 500 peso. Zawsze negocjowaliśmy cenę. Pytaj o wszystko, cokolwiek będę mógł pomóc, pomogę z przyjemnością... Juz tesknie za Meksykiem!!!! Odpowiedz Link
renik24 Re: Mexico dla każdego 20.02.13, 10:36 Witam, Lecę do cancun 21 kwietnia, byłabym wdzieczna za podpowiedz w temacie transportu. Rozważamy wynajecie samochodu na zwiedzanie albo poruszanie sie autobusami. Jak jest z taksówkami w Cancun, chodzi mi o transport z lotniska do hotelu. Czy taksówki sa bezpieczne i jak sie ustala stawkę za przejazd. Są jakies państwowe taxi? pozdrawiam Odpowiedz Link
corazon-espinado Re: Mexico dla każdego 20.02.13, 12:15 Czesc, Z lotniska do hoteli (Zona hotelera) taksowka kosztuje ok. 20 US$. Na lotnisku sa tylko legalne i bezpieczne taksowki. W Cancun przed wejsciem trzeba sie umowic co do ceny. Taksowki sa tanie. Od 2 do 3 US$ za przejazd. Nigdy wiecej niz 5 US$. W Cancun taxi sa bezpieczne. Buen viaje! Odpowiedz Link
renik24 Re: Mexico dla każdego 21.02.13, 09:10 Gracias... Czy moge poprosić o jeszcze troche informacji? Własnie zbliza sie czas realizacji mojego 8 letniego marzenia o wyprawie do Meksyku, co prawda tylko połowicznie bo Yucatan to nie cały Meksyk ale od czegos trzeba zacząć;-)) Moze mógłbys polecic mi jakieś ciekawe miejsca do zobaczenia na miejscu? albo sprawdzone hotele? planuje ruszyc z Cancun do Valadolid,zakwaterować sie tam na dwa dni zobaczyć Chichen Itza, potem Cobe , ochłodzic sie w ktoryms z Cenote. Kolejna stacja to byłaby Merida i Celestun (na flamingi), nastepnie Uxmal i może Campeche. Potem planuje na kilka dni zakwaterować sie gdziś na Riwiera Maja, poplazować, zobaczyć Tulum, może Xcaret, powłóczyc sie po wybrzeżu.Nie wiem czy warto popłynąć na Isla Mujeres? marzyło mi się tez pływanie z delfinami ale obawiam się ze wygórowane ceny nie sa adekwatne do atrakcji;-( pozdrawiam Odpowiedz Link
corazon-espinado Jukatan 21.02.13, 12:31 renik24 napisał(a): > Gracias...Czy moge poprosić o jeszcze troche informacji?< De nada:) Absolutamente! Napisze do Ciebie na Twoim watku za pare dni (weekend). A do tego czasu przeczesz dokladnie forum. Wiekszosc tematow byla juz obszernie omowiona. Zacznij od hasla: Jukatan:) Pozdrowienia - c. Odpowiedz Link
renik24 Re: Jukatan 21.02.13, 12:36 Dzięki, poszukam . mozesz tez do mnie napisać na e-mail: renik@plusnet.pl, pozdrawiam, Odpowiedz Link
mwiniarc Re: Mexico dla każdego 04.01.13, 21:08 Chcieć to móc. Spedziliśmy 3 tygodnie od 22 listopada do 14 grudnia. Przelot Lufthansą kupiliśmy za 2600 w obie strony za osobę (WAW-FRA-MEX i z powrotem). 2 dńi Mexico City, potem Oaxaca (Mitla, Hierve el Aqua) 3 dni, San Cristobal 3 dni, Palenque 1 dzień, Tulum 3 dni, Isla Mujeres 7 dni, potem przelot z Cancun Volaris'em do MEX (400 pln), kolejne 3 dni na centro historico, Coyoacan, Teotihuacan, antropologico, chapultepec. I do domciu, do Europy. Wydałem 4k zł. I poszłoby mniej, ale lubie dobrą wołowinę, powozić sie taxi i chłodną margaritę. Koszt całkowity z przelotami 7 tyś. Ale wydaje mi sie że w więksżej grupie jak dzielimy koszty na noclegi można zupełnie spokojnie zmieścić sie w 1000 zł na tydzień. Podrużujesz ADO ktory jest takim meksykańskim PKS, tylko ze w Polsce takiego PKS to jeszcze nie będzie przez 100lat... Odpowiedz Link
szafran47 Re: Mexico dla każdego 29.01.13, 14:45 Witam. Bardzo poważnie myślę o wycieczce do Meksyku . Jest to wycieczka objazdowa zorganizowana przez BP. Naczytałam się jednak o amebozie i mam coraz większe wątpliwości co do wyjazdu. Czy ktoś może z własnego doświadczenia napisać jakie jest zagrożenie i czy istnieje skuteczny sposób zapobiegawczy ? Pozdrawiam. Odpowiedz Link