4oh 08.11.05, 13:12 Niedawno w pracy dostaliśmy ananasa w prezencie i mamy z tym problem, bo nikt nie wie jak go obrać... Czy ktoś może nam pomóc?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hk47 Re: jak obrać ananasa? 08.11.05, 13:16 można tak: www.asianrecipesonline.com/rss/media/1/20050105-peelpineapple.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
4oh Re: jak obrać ananasa? 08.11.05, 13:28 a co ze srodkiem? zostawia sie czy wykraja tak by wygladał jak w puszce z dziurką w środku? kroi się na plastry czy można jeszcze na inne sposoby? Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: jak obrać ananasa? 08.11.05, 14:51 Zjada sie koniecznie!!! To ma najwiecej blonnika i enzymow. Nie amm pojecia, czemu do puszek wykraja sie najwartosciowsza czesc. Ja zawsze kroje na plastry, a potem na 6-8 trojkatow, zaleznie od wielkosci ananasa. Ananasy warto jesc regularnie, bo bardzo dobrze dzialaja na zoladek. Trzeba tylko kupowac zolto-zielonkawe, nie cale zolte (bo sa juz przejrzale) i nie zielone (chyba, ze moga polezec kilka dni jeszcze). Maja byc twardawe, ale nie jak skala, powinno sie dac lekko ucisnac. Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Re: jak obrać ananasa? 08.11.05, 15:08 Można się też trochę namęczyć i wszystko, wcześniej obcinając górę, ostrożnie wydłubać łyżeczką ze środka tak, by nie naruszyć ścianek... Potem do środka wsypywać gorący i suchy piasek, kilkanaście razy, tak by skorupa wyschła nie zniekształcając się... Na końcu polakierować i używać np. jako "puszki" na długopisy i ołówki :)))) Jak miałem kilkanaście lat to tak robiłem... do dziś jeszcze kilka zostało Odpowiedz Link Zgłoś