Dodaj do ulubionych

Obiad na dziś - "ślepe ryby"

06.01.06, 13:03
Klasyczna wielkopolska kuchnia dostosowana do wersji wege...
1 kilogram ziemniaków
0,7 kg marchwi,
pietruszka, seler
400g dobrej śmietany
ziele angielskie, sól, pieprz, (inne ziółka jak ktoś ma ochotę poeksperymentować... wegeta zamiast powyższego też może być)

Warzywka w kostkę i gotowac do miękkości z przyprawami. Po ugotowaniu zaciągnąc śmietaną. I juz... :)))
Czasami dodaję na koniec posiekaną drobno zieleninę
Latem (w sezonie znaczy) lubię dodać do tego pokrojone drobno i ugotowane z warzywami 2-3 papryki (żółtą, czerwoną i zieloną, coby było kolorowo...)

Super proste w wykonaniu i "wchodzi jak piwo po wczorajszym piciu" ;)))
Oczywiście wersja wegańska jest jak najbardziej możliwa, ale to już bardzo dalekie od ortodoksji wielkopolskiej
Obserwuj wątek
    • ola787 nalesniki 08.01.06, 15:53
      Robilam nalesniki. Mialam taka ochote, a nie mialam w ygodniu czasu. Teraz mam
      na 2 dni:>>i mam wielka radoche.
      • zamyslona4 Re: nalesniki 11.01.06, 10:32
        a ja - przy okazjis wiat- zrobilam "rybe po grecku"- wege oczywiscie. caly
        przepis jak na rybe , ale zamist ryby panieroowane w mace, jajku i bulce
        kotlety z proteiny sojowej. bardzo wazne, aby gotowac je w mocnym wywarzy z
        warzyw (nie z kostki).
        wczoraj zrobilam znow i dzis czeka nas pyszny obiadek !!!
        • miska_malcova Re: nalesniki 11.01.06, 15:38
          obiad dziś: zupa ogórkowa oraz naleśniki z kasza gryczaną, grzybami i jajkiem
          na twardo.
    • ola787 makaron z sosem 14.01.06, 15:21
      Makaron ugotowany na poltwardo. Soos: brokuly ugotowac, czesc z nich odlozyc,
      ok.1/3 odlozyc a ok 2/3 zmiksowac, oliwe rozgrzac na patelni, dodac czosnek,i
      te brokuly "rozpapciane":> polaczyc z odrobina smietany-jesli ktos lubi. Ja bez
      smietany, lacze ten sos z makaronem, na wierzch klade te brokuly w calosci.
      Nastepnie posypuje mozarella i zapiekam . Jesli nie mam mozarelli to na
      wierzch, juz po zapieczeniu, klade lyzke smietany. TO jest u mnie dzis.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka