czarnadusza 24.01.07, 14:25 Chcicalam się dowiedzieć jakie są konsekwencje nagłego przejścia na diete wegetariańską? Czy w dużym stopniu może to zagrozić zdrowiu czy też nie? Z góry dziękuje za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaszczuria Re: nagłe przejśce na vege 24.01.07, 14:46 organizm nie lubi nagłych zmian. Skutki mogą być różne. np. może zablokować się przemiana materii, albo też będzie Cię bardzo ciągnąć do mięsa. Ja nie miałam problemu, pon. zawsze brzydziłam się mięsa. A jak ktoś mięso lubi, to lepiej działać stopniowo Odpowiedz Link Zgłoś
jedrus1a Re: nagłe przejśce na vege 26.01.07, 20:37 czarnadusza napisała: > Chcicalam się dowiedzieć jakie są konsekwencje nagłego przejścia na diete weget > ariańską? Czy w dużym stopniu może to zagrozić zdrowiu czy też nie? > Z góry dziękuje za odpowiedź. Witam Czarnadusza Głównymi konsekwencjami nagłego przejścia na wegetarianizm jest poczucie łaknienia ale można to spokojnie zniwelować zmielonymi nasionami roślin oleistych oraz tłustymi owocami np. awokado. Polecam siemie lniane źródło witaminy t.j. omega-3, oraz sok marchewkowy świeźy (witamina A), kiełki nasion (witamina E) ww. witamin brakuje w komercyjnych dietach (szybko utleniają się pod wpływem tlenu). A jak przechodzić stopniowo na wegetarianizm. Z linku www.surawka.republika.pl/KIW.html <Czy możesz podać mi w skrócie jak poprawnie zacząć dietę surowej żywności? Tak, oczywiście. Po pierwsze, tak po kolei, najbardziej niebezpiecznymi artykułami są: czerwone mięsa takie jak wołowina itp., drób ryby jajka i wszelkie produkty mleczne t.j. mleko, masło, lody, itd. > Pozdr. Jędruś wegano-witarianin + B12 Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty Odpowiedz Link Zgłoś
rd1993 Re: nagłe przejśce na vege 05.02.07, 21:07 miałam 15 lat jak przeszłam bez bólu na wege właściwie było tak że najpierw przeszłam a potem sie zorientowałam że przeszłam ;-) młode organizmy chyba inaczej reagują teraz natomiast (prawie 15 lat później) ide dalej - veganizm przyznam że nie jest tak lekko łaknienie na jajka - które były dla mnie ważną częścia diety jest ogromne ale świadomość i pamięć tego jaką cene płacą kury (w hurtowych hodowlach) za nasze jajka... odpycha i odechciewa sie zwierzęcych "smakołyków" polecam prażone siemie lniane z solą morską jako niewinny zapychacz na kryzysowe momenty ;-) a poza tym codziennie inny strączek (fasole, soczewice, cieciorka, groch, soja, bób) Odpowiedz Link Zgłoś
annateodozja Re: nagłe przejśce na vege 07.04.07, 12:28 nie jestem autorytetem medycznym, ale ja odstawiłam mięso dosłownie z dnia na dzień i ani nic mi się nie stało, ani nie musiałam bardzo ze sobą walczyć i do tej pory wszystko jest w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
nuit4 to ja tez dodam cos od siebie :) 17.08.07, 15:25 ja przeszłam na weganizm!! z nia na dzień karmilam piersia (dalej karmie) a moje dziecko dostało Atopowego Zapalenia Skóry-była to rteakcja alergiczna między innymi na mięso,nabiał, po prostu na białko pochodzenia zwierzęcgo. na poczatku bylo mi ciezko bo nie bylam na to przygotowana: tzn. nie wiedzialam CO JEŚĆ.suchy chleb?ziemniaki?bo w sumie ANgel byl uczulony tez na chemie w zywnosci wiec tak na prawde nie mialam wielkiego wyboru.czulam tesknote ;) za miesem to fakt. a jak zareagowal moj organizm? całkowicie w ciagu miesiaca przeszła mi ANEMIA!!!!! ktora mialam od porodu,a nie moglam sie suplementowac ani zelazem,ani innymi zlozonymi witaminami-zadne nie wchodzily w gre. i niech mi jakis miesozerca powie ze od niejedzenia miesa ma sie anemia :D do tej pory jestesmy prawie weganinami.prawie bo robie ghee z masła :) i jest nam z tym super :)) mysle ze fizycznych konsekwencji nie bedziesz miec.co najwyzej "problem w glowie" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aeromonas Re: nagłe przejśce na vege 12.09.07, 15:09 przestałam jeść mięso 1 stycznia 1984 r. skutki? tylko pozytywne. tak, jakbym przestała jeść tekturę. Odpowiedz Link Zgłoś
xorin Re: nagłe przejśce na vege 12.09.07, 16:44 Tyko jednoznaczne, natychmiastowe przejście na wegetarianizm ma jakikolwiek sens :) Odpowiedz Link Zgłoś
myrhytm Re: nagłe przejśce na vege 15.09.07, 20:13 ja przestalam jesc mieso z dnia na dzien. ZAuwazylam, ze mam drobne problemy ze wzrokiem i, ze kiedy wstaje np. z fotela to nei moge utrzymac rownowagi. Teraz(miesiac temu) juz tak nie mam, ale wtedy nie wiedzialam co sie dzieje ;( tak naprawde kazdy z nas reaguje inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
papryca Re: nagłe przejśce na vege 18.09.07, 22:15 Przeszłam na wegetarianizm z dnia na dzień. Negatywnych skutków brak, chociaż rodzina załamywała ręce i straszyła rychłym zgonem w męczarniach. Po 17 latach mam się nieźle i coraz mi bliżej do weganizmu. Pomogła alergia na mleko i jajka hehe.. Odrzucenie mięsa to pryszcz. Schody zaczynają się gdy chcesz wykluczyć z życia wszystkie produkty, przy produkci których ucierpiały zwierzęta. Kosmetyki, środki czystości, ubrania, buty, leki... Czasem dodatek zwierzęcy jest w czymś czego się absolutnie nie spodziewasz. Odpowiedz Link Zgłoś