gomes23 14.07.08, 23:41 Od msc nie jadam mięsa i widzę, że zaczyna mi brakować pewnych suplementów diety w organizmie, znajoma poleciła mi gotowanie warzyw w parowarze, czy może używacie takiego urządzenia ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brumbak Re: parowar ? 18.07.08, 20:23 gomes23 napisał: > Od msc nie jadam mięsa i widzę, że zaczyna mi brakować pewnych suplementów > diety w organizmie, znajoma poleciła mi gotowanie warzyw w parowarze, czy może > używacie takiego urządzenia ? ........................ widocznie z tego powodu że nie jadasz mięsa brakuje ci suplementow w nim zawartych ale dieta wegetariańska nie potrzebuje suplementacji wiec się nie przejmuj :))) Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: parowar ? 18.07.08, 20:38 brumbak napisał: > ale dieta wegetariańska nie potrzebuje suplementacji Nieprawda. Przynajmniej niektóre rodzaje diety wegetariańskiej (np. wegańska) wymagają suplementacji. Przynajmniej witaminą B12. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: parowar ? 03.08.08, 08:40 Brumbo, mniemam że jesteś jasnowidzem i lepiej od kolegi znasz stan jego zdrowia? Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: parowar ? 03.08.08, 08:49 figgin1 napisała: > (....), mniemam że jesteś jasnowidzem i lepiej od kolegi znasz stan jego zdrowia? - skieruj sie raczej do martvicy to ci to wytłumaczy Miłego Dnia ( nie dla wszystkich) Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: parowar ? 18.07.08, 21:41 A co jesz jak nie jesz mięsa? Jak kanapki z serem, to sie nie dziwię. Odpowiedz Link Zgłoś
gomes23 Re: parowar ? 21.07.08, 11:27 Na kanapkach z serem bym nie przeżył ;) a używacie może parowaru ? Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: parowar ? 21.07.08, 11:48 Nie używam, rodzice kupili parę dni temu jakieś elektryczne urządzenie, ale nie było jeszcze próby generalnej. Warzywa gotuję krótko w małej ilości wody, jest dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
gomes23 Re: parowar ? 21.07.08, 14:02 Ja zastanawiam się nad kupnem parowaru, podobno dobre urządzenie, przede wszystkim zachowuje witaminy, w przeciwieństwie do warzyw gotowanych w gorącej wodzie Odpowiedz Link Zgłoś
slawekopty Re: parowar ? 21.07.08, 15:29 gomes23 napisał: > Ja zastanawiam się nad kupnem parowaru, podobno dobre urządzenie, przede > wszystkim zachowuje witaminy, w przeciwieństwie do warzyw gotowanych w gorącej > wodzie A tak na zdrowy rozum !!! para wodna w parowarze ma temperaturę wieksza niz gotująca woda ;) co bardziej uszkadza witaminy ?? jak myslisz ?? dodam coś też o akryloamidach ;P Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: parowar ? 21.07.08, 17:25 Poza tym jak Ci brakuje 'suplementów' zawartych w warzywach, to lepiej je jeść na surowo niż gotować. Tak na zdrowy chłopski rozum. Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Re: parowar ? 21.07.08, 19:01 Raczej nie, tak jak ci już napisano, para niszczy niektóre potrzebne witaminy i związki chemiczne. Możesz ewentualnie próbować wok, gdzie warzywa się trzyma na tyle krótko, że są takie al dente. Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak do kosza 21.07.08, 19:45 to raczej jakas nieudolna próba reklamowania jakiegos produktu Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Precz z Brumbaczyzmem! 01.08.08, 03:40 Brumbaczyzm w tym watku wstretnie i ze szkoda dla zdrowia oszukuje n/t braku koniecznosci suplementacji diet wegetarianskich oraz odrzuca mozliwosc stosowania w kuchni naczyn i urzadzen do obrobki cieplnej potraw! Do kosza go, skubanego! Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Przypominam, ze... 01.08.08, 07:51 ...Brumbak zachwala kiedys pozyskiwanie witamin z grupy B poprzez spozywanie gleby, co starsi forumowicze powinni pamietac:)! Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Przypominam, ze... 01.08.08, 13:18 marouder.eu napisał: > ...Brumbak zachwala kiedys pozyskiwanie witamin z grupy B poprzez spozywanie > gleby, co starsi forumowicze powinni pamietac:)! Ja pamiętam. Nawet sie zastanawiałem, czy wszyscy wegetarianie tak robią, czy tylko nieliczni. S. Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak wont snajper 03.08.08, 08:13 snajper55 napisał: > marouder.eu napisał: > > > ...Brumbak zachwala kiedys pozyskiwanie witamin z grupy B poprzez spozywa > nie > > gleby, co starsi forumowicze powinni pamietac:)! > > Ja pamiętam. ................. bezczelnie kłamiesz jak nie rozumiesz to twoja strata cytowałem opinię specjalisty dietetyka- laurata amerykańskiego stowarzyszenia dietetyków , (zrzeszajacego nota bene w zdecydowanie przeważającym procencie zjadaczy miesa) Dinę Aronson - w 2002 została Mlodym Dietetykiem Roku www.vegfamily.com/dietician/index.htm |P.S. jeżeli myślisz ze żyjesz w swiecie sterylnym to się grubo mylisz jestes np. konsumentem bakterii E.Coli różnego pochodzenia .... (nie mylić z Coca-Colą) Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak wont marouder 03.08.08, 08:06 marouder.eu napisał: (...) nie spamuj co do meritum: "Od msc nie jadam mięsa i widzę, że zaczyna mi brakować pewnych suplementów diety w organizmie, znajoma poleciła mi gotowanie warzyw w parowarze, czy może używacie takiego urządzenia ?" na pierwszy rzut oka widac że to zmyslona historyjka - może gomes podaj konkrety - jak to stwierdziłeś - poziom których minerałow , czy substancji obnizyl się i o ile Odpowiedz Link Zgłoś
gomes23 Re: parowar ? 22.07.08, 11:12 Jak człowiek do końca się nie orientuje, to zawsze pojawia się tekst z nieudolną próbą reklamowania produktu, to już zachacza o fobię, co to jest wok ? Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor wok 26.07.08, 16:19 to wypukła patelnia używana w kuchni azjatyckiej, a wygląda tak: images.crateandbarrel.com/is/image/CrateandBarrel/ContemporaryNS12InchWok?$lg$ Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: parowar ? 03.08.08, 10:07 gomes23 napisał: > Od msc nie jadam mięsa i widzę, że zaczyna mi brakować pewnych suplementów > diety w organizmie To niestety częste zjawisko u wegetarian. Powinieneś inaczej ułożyć swoją dietę i zwiększyć ilość produktów zawierających niezbędne składniki. To nic, że może nie są smaczne i musisz się zmuszać do ich jedzenia. Skoro wybrałeś dietę wegetariańską to niestety ale tak trzeba. > znajoma poleciła mi gotowanie warzyw w parowarze, czy może > używacie takiego urządzenia ? Na pewno w ten sposób podwyższysz poziom potasu w zjadanych warzywach. Podczas goto wania niektóre związki przechodzą do wody i są tracone. S. Odpowiedz Link Zgłoś