madeingermany 05.06.10, 14:40 miejscowa dostawa prasy przez Indiana Express, dawny pociąg "cukru i herbaty" na najdłuższych prostych torach w świecie www.youtube.com/watch?v=8_yhMwdl93s Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kolejar Re: Coś dla kolejara 09.06.10, 02:30 Ładne z kilku powodów: 1. Na filmie jest kilka maszyn dieslowskich, ogólnie świat klasycznych Diesli amerykańskich. Te zielone z dziobami to... sławne F7 albo F9 Electromotive z lat 40-50' ub. wieku! Takie już raczej po szlakach USA nie kursują. No... może i na pewno muzealnie... 2. Sfilmowana linia jest wg autorów rzeczywiście tą najdłuższą prostą na świecie (jakoś 800 km?) - przez interior australijski. 3. Wyrzucanie rulonu papierów mam zaliczone! Wyrzucałem z kabiny brochowskiej maszyny ST43 (Elactroputere - Craiova - Romania, licencia SLM-Brown, Boveri & Cie. - SLM - Switzerland). Okrętowy, 2-wałowy, 12-cylindrowy Sulzer 2100 KM powolną pracą porusza wnętrzności! Wyrzucałem oknem przed nastawnią stacji Czerwieńsk Tow. rulon listów przewozowych od prowadzonego pociągu (zaledwie 1800 t brutto - gdzie tam do Ameryki). No i tyle... Ech, te Diesle... Kocham e-trakcję, ale Diesle szanuję... Polecam sowieckie, teraz to rosyjsko-ukraińskie (silnik Kołomna, reszta Ługańsk) - "Taiga Trommel", albo inaczej "Ludmiła" - seria 232, albo 233, albo 234 kolei DB. Jeżdżą teraz często po szlaakch PLK S.A. w różnych spółkach przewozowych (nie PKP) - CTL "Maczki Bór", PCC "Rail Jaworzno", "Lotos" itd... Odpowiedz Link