22.10.12, 22:06
Znalezione na Wykopie.

Cytat
Osoby wezwane do zapłaty abonamentu powinny przeczytać Kodeks Spółek Prawa Handlowego który stanowi, że abonament jako forma rozliczenia finansowego jest możliwy jeżeli obie strony umowy cywilno-prawnej zaakceptują jej warunki i dojdzie do zawarcia takiej umowy. Telewizja Polska SA jedynie na podstawie takiej umowy może wystąpić do drugiej strony o wypełnienie swojego umownego zobowiązania.

Stworzona TVP SA - jest innym podmiotem gospodarczym niż peerelowska TVP i po przekształceniu w spółkę, jako osoba prawna powinna takie umowy z odbiorcami swoich programów zawrzeć, gdyż jako spółka prawa handlowego nie może postąpić inaczej. Żaden posiadacz telewizora w Polsce nigdy nie zawierał umowy ze spółką TVP SA. Ustawa o tzw. abonamencie dotyczyła TVP która była w PRL-u firmą państwową i która działała na zupełnie innych zasadach, w której obowiązywały ograniczenia płacowe. Ale rządzący się chcieli płacić swoim sprzedajnym pupilom krociowe wynagrodzenia to powstała TVP SA jako spółka prawa handlowego mogła już tak działać,biznes - to biznes i co komu do tego, żadne ustawy kominowe już nie obowiązywały. Zapomniano tylko, że ustawa o abonamencie też już ich nie dotyczy i tu popełniono błąd.

Reasumując, ci co płacą datki na TVP SA robią to z przyzwyczajenia oraz z braku wiedzy nie orientują się, że nie muszą tego robić. Wysoko opłacana Rada Nadzorcza TVP Spółka Akcyjna powinna być natychmiast odwołana i postawiona w stan oskarżenia pod zarzutem nienależytego sprawowania swoich funkcji, podobnie jak Zarząd Spółki za bezczynność i świadome generowanie strat. Planowane na ten rok straty TVP SA to ponad 60 mln zł. Pytanie co na to właściciel udziałów - pewnie też liczy na narodową zrzutkę, bo ciemny lud jest cyklicznie straszony w mediach komornikami, egzekucjami i firmami windykacyjnymi, a pranie mózgów powoduje, że ludzie coraz mniej kumają i ze strachu lub dla świętego spokoju w zębach kasę przyniosą. Niech wyślą do Nas wszystkich obywateli propozycje umowy.
Obserwuj wątek
    • kolejar Re: Abonament 23.10.12, 02:28
      Całkowicie popieram tezy zawarte w cytacie Pani Censorship!!!
      Ja nie płacę i nie mam takiego zamiaru! Tym bardziej, że g... mi zrobią, gdyż nie posiadam telewizora. Nie oglądam tym bardziej programów TVP SA. A że jestem odbiorcą "cyfrowych usług multimedialnych" i płacę abonament operatorowi, to nie wykorzystuję tych usług za pomocą telewizora. Jak się komuś nie podoba, to niech wliczą "abonament rtv" do opłat u operatorów kablowych/satelitarnych. Jednak uważam, że to totalna bzdura, póki w TVP SA są reklamy, jest spółką Prawa Handlowego i unika pełnienia "misji".
      Zarzut postawiony w cytacie Pani Cenzury uważam z prawnego punktu widzenia za całkowicie zasadny!
      A jak rozwiązać problem TVP SA, to już sprawa polityków "zawodowych" - nie moja!
      • wubecja Re: Abonament 23.10.12, 11:01
        Cytat znalazła pod artykułem:
        wpolityce.pl/wydarzenia/38980-zamiast-abonamentu-niech-placa-wszyscy-pomysly-prezesa-tvp-na-ratowanie-telewizji-publicznej
        Ale na kogo głosować w polityce? Tusk mówi nie płacić. Ja nie płacę. Teraz kara za to. Tak sie nie umawialiśmy. Już mógłby sprywatyzować i sprzedawać reklamy w TV, jak chce kasę. Ale niech ja wybiorę sobie program za który zapłacę, a nie za cały pakiet kitu. I chcę telewizor z Adblockiem na reklamy. Wtedy zobaczymy kto tu rządzi !
    • map4 Re: Abonament 23.10.12, 13:21
      tekst miesiąca, jak dla mnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka