Dodaj do ulubionych

Telefoniczny spam

08.05.06, 12:38
Od kilku dni prześladują mnie telefony reklamowe, a to badania na temat
odzieży damskiej, a to jakiś automat mówi, że znam go z telewizji (co dalej
nie wiem bo odkładam słuchawkę), a to nagle era gsm chce mi wydeklamowć
głosowego sms-a ("na skutek awarii wiadomość nie może być dostarczona" albo
"firma xyz chętnie zajmie się moimi finansami") etc. Tego jest tak dużo, że
telefon stracił jeden kierunek - włączam go tylko wtedy gdy chcę do kogoś
zadzwonić. Jakaś rada? Ma ktoś doświadczenie?
Obserwuj wątek
    • tomek854 Re: Telefoniczny spam 08.05.06, 15:33
      ja (w pliusie) dostaję czasem reklamowe smsy. Mozna to wyłaczyć, pozbawiając się jednocześnie wszelikich informacji na temat zmian w plusie (promocji itp: )
      • napoj.chmielowy Re: Telefoniczny spam 08.05.06, 16:00
        tomek854 napisał:

> ja (w pliusie) dostaję czasem reklamowe smsy. Mozna to wyłaczyć, pozbawiając si
        > ę jednocześnie wszelikich informacji na temat zmian w plusie (promocji itp: )
        >

Tu chodzi o normalny stacjonarny telefon. Wczoraj zostawiłem włączony i miałem
        20 reklamowych telefonów. Tylko brzydkie słowa cisną mi się na język...
    • hurysa1 Re: Telefoniczny spam 08.05.06, 20:55
      W Polsce nie ma prawnych rozwiązań, które by uniemożliwiły "telefoniczny spam".
      W USA możesz zgłosić swój numer na specjalną listę i wtedy reklamowe dzwonienie
      do ciebie jest ścigane.
    • no.logo Re: Telefoniczny spam 09.05.06, 09:48
      A do mnie zadzwonił jakiś automat, który stwierdził, że wygrałem kupon na ileśtam tysięcy do
      zrealizowania w ośrodku wypoczynkowym nad morzem. Warunek - musiałbym zadzwonić na jakiś numer
      (warszawski). Gdybym - w swej naiwności - zadzwonił, to pewnie by mnie przekierowało na półgodzinną
      pogawędkę z Wyspami Fidżi...
      • faux.pas Re: Telefoniczny spam 09.05.06, 12:33
        Nie żebym coś sugerował, ale istnieje coś takiego jak operatorzy telefonii VOIP smile Taktownym milczeniem pomijam róznice w rachunkach, a i "stacjonarny" numer wrocławski można uzyskać bez bólu smile
        • map4 Re: Telefoniczny spam 09.05.06, 14:27
          faux.pas napisał:

> Nie żebym coś sugerował, ale istnieje coś takiego jak operatorzy telefonii VOIP
          > smile Taktownym milczeniem pomijam róznice w rachunkach, a i "stacjonarny" numer
          > wrocławski można uzyskać bez bólu smile

A możesz mi jeszcze zdradzić, jak odbierać rozmowy przy wyłączonym kompie lub
          modemie DSL ?
          • faux.pas Re: Telefoniczny spam 09.05.06, 14:50
            map4 napisał:

> A możesz mi jeszcze zdradzić, jak odbierać rozmowy przy wyłączonym kompie lub
            > modemie DSL ?

Ależ oczywiscie smile
            Przy pomocy na przykład <A HREF="http://tiny.pl/g1db">takiego urządzenia marki GrandStream</A>
            albo <A HREF="http://tiny.pl/g1fx">takiego urządzenia marki LinkSYS</A>
            Istnieją również gotowe aparaty telefoniczne, ale stare przysłowie mówi, że im cos jest bardziej skomplikowane tym bardziej jest awaryjne. smile

GrandStream jest maszynką gotową do pracy. Wystarczy podłączyć, podać dane od operatora i można dzwonić. Niestety, ogranicza przepustowość łącza i w niewielkim stopniu jest "user friendly" jeśli chciałbyś na przykład wyleźć zza NAT-a. Poza tym lubi się powiesić.

LinkSYS wymaga dokupienia routera, ale za to możesz z tym duetem zrobić wszystko. Osobiście używam własnie LinkSYS'a i prostego, czteroportowego routera Asmax'a na którym niejako przy okazji zbudowałem sieć w domu. Urządzenie sprawuje się znakomicie, nie wiesza się, a opcji ma tyle, że wykorzystanych jest może 30%...smile

Operatorów zaś musisz już sobie poszukać wedle uznania. Urządzenia oferują i tak te same smile
            • faux.pas Re: Telefoniczny spam 09.05.06, 14:53
              Nie wiedzieć czemu nie "uaktywniło" mi linków, więc wrzucam otwartym tekstem:

GrandStream: tiny.pl/g1db
              LinkSYS: tiny.pl/g1fx
              • tomek854 Re: Telefoniczny spam 09.05.06, 16:35
                temu, że html w gazecie działa tylko małymi literami.
    • kolejar Oni zwą to telemarketingiem 20.05.06, 02:13
      "Oni" to ci zawodowi hohsztaplerzy. Istnieją nawet specjalizacje akademickie w
      tej dziedzinie! W tej wiedzy chodzi o target - odszukać target i:
      - Feuer!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka