Dodaj do ulubionych

neurotyzm a borderline

08.05.14, 23:10
Osoby z borderline są neurotyczne bez wątpienia, ale czy ktoś wie jakie są kryteria kwalifikacji odróżniające te dwa zaburzenia ? Zawsze myslałam że neurotyzm to taka wersja soft a borderline jest poważniejszym zaburzeniem. Czytam teraz książkę Karen Horney "Nerwica a rozwój człowieka" . Opisane są osobowości neurotyczne,schematy myślenia i działania. Wszystko to pasuje do borderline i to z taką smiałością języka (tłumaczenia) jak z amerykańskich linków o borderline. Więc gdzie jest ta cienka granica żeby umieścić zaburzenie między neurozą a psychozą ? Internet też raczej lekko traktuje zaburzenia neurotyczne, ot przewrażliwiony człowiek. Przyznaję że trochę zgłupiałam przez tą książkę.
Obserwuj wątek
    • koballt Re: neurotyzm a borderline 09.05.14, 13:08
      Gdy w 20. roku życia przeczytałem Karen Horney "Nerotyczna osobowość naszych czasów" to kilka dni chodziłem stropiony. To, bez dwóch zdań, było o mnie. Ale najgorsze miało dopiero nastąpić. Ok. trzydziestki dostałem depresji. Chyba ciężkiej, bo pamiętam jak się zdziwiłem gdy się roześmiałem... ja kilka lat się nie śmiałem ani razu... Z depresji wyleczył mnie szybko środek potęgujący serotoninę w głowie. Właściwie to nie wyleczył, bo co to za wyleczenie mania zamiast depresji? Z deszczu Ikar... Dopiero kilkuletnia praca własna, biblioterapia i kontemplacje/medytacje, odzyskany kontakt z Bogiem! (gdy wchodziłem w depresję byłem ateistą), bez żadnej chemii i bez psychoterapii, to mnie zmieniło pod beretem. U psychiatry byłem tylko po recepty kilka razy w życiu, żadnych diagnoz. Myślę że nie miałem borderline, ale gdy robiłem ze trzy miesiące temu test w internecie (ToxicChic mnie wyśmiejesz?:); robiłem go dwa razy - jako ja kiedyś i ja dzisiaj - to wyszło że mi że byłem blisko borderline, dużo cech takich, a dziś to b. daleko. Pozdrawiam
    • brz_a_sk Re: neurotyzm a borderline 06.07.14, 14:00
      może coś będzie ciekawego w tych art.
      Czym jest neurotyzm
      dooktor.pl/artykuly-medyczne/psychologia/czym_jest_neurotyzm.html

Osobowość neurotyka według Karen Horney

mgr Maja Anna Mierzejewska
      psycholog kliniczny
      www.marynistyka.net/mierzejewska/neurotyk.html

Na emocjonalnej huśtawce z neurotykiem
      www.stylzdrowia.pl/emocje/393-na-emocjonalnej-hu%C5%9Btawce-z-neurotykiem
      Ewelina Szymkowiak – psycholog, trener eeg biofeedback, terapeuta. Absolwentka Psychologii Klinicznejoraz Terapii i Poradnictwa w Krakowskim Instytucie Psychoterapii Integratywnej. Prowadzi własną pracownię psychologiczno – terapeutyczną Psyche Care. Pracując z ludźmi kieruje się zasadą pracy na mocnych stronach osobowości. Organizuje warsztaty terapeutyczne, treningi biofeedbacku oraz sesje life&business coachingu.

www.psychecare.com.pl

i od jeszcze innej strony - ciekawie
      www.eioba.pl/a/2who/studium-leku-neurotyzm-wewnetrzne-dziecko

Co to jest neurotyzm? Czym charakteryzuje się osoba neurotyczna?
      www.centrumdobrejterapii.pl/materialy-dla-pacjentow,co-to-jest-neurotyzm-czym-charakteryzuje-sie-osoba-neurotyczna,192.html
      • brz_a_sk Re: neurotyzm a borderline 06.07.14, 14:11
        Paweł Więckowski
        Koncepcja neurotyzmu wg "Neurotycznej osobowości naszych czasów" Karen Horney
        www.psychologia.net.pl/artykul.php?level=9

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka