katinaki Ikaria, 4 września 2010, g. 12:54 04.09.10, 15:08 "Pozdrawiam z błogiej Ikarii, gdzie rzadko patrzy się na zegarek, a sobotnie gazety jeszcze nie dopłynęły Słonko praży, jaśminy pachną, błękit Egeo koi umysł." Pw pw pw... Ale tam musi być pięknie! Odpowiedz Link
katinaki Morze Egejskie, 5 września 2010, g. 08:03 05.09.10, 13:03 Kalimera z M. Egejskiego. Mój stateczek odbił już od Fourni, za mną urocza Thimena a ja zmierzam na Patmos. Wieje łagodna bryza, wstał piękny dzień, morze pachnie podróżą... Tomek Odpowiedz Link
katinaki Ikaria, 7 września 2010, g. 12:19 07.09.10, 13:22 Pozdrawiam z Tou Randi Roumani - starożytnej dżungli Ikarii z wiekowymi "drzewami poziomkowymi" (jest o nich w wątku - Przyroda Grecji). Ikaria jest niesamowita! Tomek Odpowiedz Link
ewa.mila Re: Ikaria, 7 września 2010, g. 12:19 07.09.10, 14:19 Pięknie piszesz Tomku!!! Cudnych chwil życzę!! Odpowiedz Link
katinaki Ikaria, 8 września 2010, g. 19:52 08.09.10, 20:51 Ikaria jest wciąż jeszcze na szczęście mało odkrytym rajem. Piękna przyroda (bardzo tu zielono), niesamowite widoki i otwarci ludzie. Zajadam się słodziutkimi winogronami, które urwał mi przed domem Christos i pozdrawiam Was patrząc na majaczące za morzem światełka wyspy Furni. T. Odpowiedz Link
katinaki Ikaria, 8 września 2010, g. 22:03 08.09.10, 22:12 A teraz pozdrawiam Was z szalonego panijiri (odpustu) w Kerame nad samiutkim morzem. Magicznie! Tańce będą do rana, Ikaria słynie ze świetnych zabaw! (a dziś jest święto Mikri Panajia). Trwaj chwilo, ej... T. Cudownej zabawy Tomku!!! Odpowiedz Link
katinaki Ikaria, 9 września 2010, g. 15:32 09.09.10, 21:37 Nawet na wietrzną Ikarię zawitał dziś mocny upał. Za mną przez te dni 370 km zwiedzania wyspy a skoro tak gorąco to pora na lenistwo nad morzem Pozdrawiam! Tomek Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Ikaria, 10 wrzesnia 10.09.10, 12:03 Dzis zawitalem do kafejki w Ajjos Kirikos, wolny tu internet ale moze sie uda wyslac Jutro zegnam Ikarie i przenosze sie do Aten. Na wyspie spedzilem cudowny prawie juz tydzien. Po powrocie napisze wiecej praktycznych informacji o Ikarii dla tych z Was, ktorzy chcieliby zwiedzic wyspe. A naprawde warto! To czym wyspa sie wyroznia to spokojny rytm zycia (tu naprawde nikt sie nie spieszy), potezne gory (ponad kilometr w gore prosto z morza) a w zwiazku z tym niesamowite widoki z tutejszych kretych drog No i piekna przyroda- wyspa jest w przewazajacej czesci bardzo zielona, z pieknymi lasami sosnowymi, debowymi,a nawet chruscinowymi (chruscina="drzewo poziomkowe" o ktorym juz pisalem, a po grecku to kumaria), bujna makia itp. Po polnocnej stronie- w okolicach Jaliskari i Armenistis jest troche turystycznego zycia w stylu "europejskim", ale wyspa nie "mizdrzy sie" specjalnie do zagranicznych turystow i przyjezdza ich tu nadal stosunkowo niewielu. Profil turystyczny wyspy jest dosc specyficzny gdyz Ajjos Kirikos a zwlaszcza pobliskie Therma przyciagaja przede wszystkim greckich kuracjuszy- Ikaria to jedno z niewielu na swiecie miejsc z tak aktywnymi radioaktywnymi goracymi zrodlami (wody te zawieraja radon i sa lecznicze w niektorych schorzeniach ale musza byc one wskazane przez lekarza). Ludzie tu otwarci i serdeczni. Dookola opcje do dalszych wypraw- Furni, Samos, Patmos... Pozdrawiam z goracej wyspy Ikara Odpowiedz Link
katinaki Ateny, 12 września 2010, g. 14:00 12.09.10, 15:16 Niedzielne jusurum - pchli targ na Placu Abisynii - rupiecie i perełki. W mojej ukochanej tawernie Nikitas na Psiri jak zawsze tłumy Greków i pyszna kuchnia. Ateny wczoraj witały tęczą, dziś darzą słońcem... Pozdrowienia. Tomek Odpowiedz Link
katinaki Ateny, 13 września 2010, g. 18:01 13.09.10, 21:04 Słońce skrywa się za chmurami ponad Atenami. Na szczycie Likavitosu dzień żegnają Grecy i turyści. Piesek jak zwykle wyleguje się przed kościółkiem św. Jerzego. Z amfiteatru dobiega muzyka. Próba. Koncert Alkinoosa Ioanidisa już niedługo, już niedługo... Pozdrawiam! T Odpowiedz Link
katinaki Ateny, 13 września 2010, g. 19:47 13.09.10, 21:10 Grecy może i się spóźniają, ale nie na koncerty swoich idoli! Na godzinę przed występem Alkinoosa, amfiteatr Likavitosu jest już w dwóch trzecich zapełniony! A dopiero teraz wchodzą tłumy. Kryzys w Atenach widać, zamyka się wiele sklepów, ale z dobrych koncertów ludzie nie zrezygnowali Pozdrawiam. T. Odpowiedz Link
katinaki Ateny, 15 września 2010, g. 19:40 15.09.10, 23:14 Już po raz trzeci (po E. Paspala i Ioanidisie) cieszę się atmosferą przedkoncertowego gwaru. Dziś Ateny podążają na koncert Sokratisa Malamasa. Letnie Theatro Petras, w pięknej scenerii skał, przed nami scena i księżyc... Pozdrawiam! Tomek Odpowiedz Link
katinaki Ateny, 16 września 2010, g. 18:24 16.09.10, 19:43 Koncert Malamasa był jednym z najbardziej niesamowitych jakie przeżyłem w Grecji. Dziś w Muzeum Benakisa odwiedziłem też ciekawą wystawę prac słynnego greckiego prymitywisty Theofilosa. Po fajnym dniu pozdrawiam z Areopagu. Mamy tu dziś piękny zachód słońca. W dole morze domów. Jedno z moich Miejsc Energii w tym fascynującym mieście. Nie umiem znudzić się Atenami, nie umiem... T. Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Wróciłem... 17.09.10, 22:23 Jak wiadomo, wszystko co piękne kiedyś się kończy, tak więc i moje piękne greckie wakacje dobiegły dziś końca i pozdrawiam już z zimnej (brr, dobrze, że kaloryfer grzeje...) Warszawy. Mimo mojego tradycyjnego u mnie nawału pracy i wielu wyjazdów, postaram się sukcesywnie dzielić wrażeniami, obserwacjami, praktycznymi informacjami itp. Był to dla mnie przepiękny czas, pełen i wspaniałych wrażeń widokowych, przyrodniczych, muzycznych, kulinarnych itp. i wspaniałych spotkań z ludźmi- i na Ikarii i w Atenach. Było i "forumowe" spotkanie mnie i Bebiaczka w Atenach, choć na szczęście żeby się zobaczyć, zwykle nie musimy jechać aż tak daleko W niewielkie rozmiary tego świata najbardziej jednak uwierzyłem na Patmos, gdzie w jednej z tawern natknąłem się zupełnie przypadkiem na znajomego z Patry, z którym miałem spotkać się w Atenach. Kryzys grecki nie dał mi się we znaki w żaden sposób, w trakcie był wprawdzie jeden strajk dostawców paliw ale ostatecznie benzyny nie zabrakło, strajk nie trwał długo i nie zakłócił funkcjonowania kraju. Poza jedną mizerną demonstracją w Atenach nie byłem świadkiem żadnych protestów, choć tej jesieni z pewnością ich w Grecji nie zabraknie. Grecja stara się żyć normalnie, jest niestety trochę drożej niż np.przed rokiem ale mam wrażenie, że kryzys polepszył jakość oferowanych usług. Grecy są całą tą sytuacją bardzo zmartwieni, komentują ją w bardzo różny sposób, mniej wydają i mimo przeciwności losu nie tracą wrodzonego optymizmu i radości życia Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Wróciłem... 17.09.10, 22:25 I pięknie dziękuję naszej Katinaki, że dzielnie to wszystko tu wpisywała Kasiu, ευχαριστώ! Odpowiedz Link
bebiak Wróciłeś... :) 17.09.10, 22:55 Skoro już zdecydowałeś się wrócić to witaj na polskiej ziemi Donoszę, że tu zimno, szaro, deszczowo jakoś - ja nie bardzo mogę się znaleźć póki co.. Pewnie to samo przed Tobą... Całkiem sympatycznie było Cię widzieć TAM: szczególnie pod bananowcami ha ha ha.. Ty słuchaj: to był świetny pomysł! A teraz do procesu aklimatyzacji marsz! Mnie strajk dostawców paliw w Atenach nieco bardziej dokuczyl, a jeszcze chyba bardziej wtorkowy strajk kolejki - proastiakos: pokrzyżowało nam to jak wiesz w pewien sposób plany związane z naszą przedkoncertową kafffką buuuu... Odpowiedz Link