Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Motylki a V-brake

IP: 217.30.156.* 07.05.04, 10:20
    Witam, czy jest jakaś różnica w sprawności hamowania pomiędzy dwoma typami
    hamulców ? Mam obecnie zamontowane motylki i zamierzam je zmienić na nowszy
    model. Powinienem zainteresowac się v-brake'ami ?

Dziękuję i pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • lewocz Re: Motylki a V-brake 07.05.04, 10:57
        A co to są te motylki ?
        Zresztą nieważne,zamontuj sobie v-ki. Nawet tanie modele (oby nie plastikowe)
        hamują obłędnie. Kiedyś miałem deorki i było git. Ważna sprawa żeby oprócz
        szczęk też klamki wymienić.
        • Gość: Ciekawy Re: Motylki a V-brake IP: 217.30.156.* 07.05.04, 11:19
          Motylki to takie nie v-brake'i :) Moja nazwa na coś, co można zobaczyć np.
          tutaj: www.allegro.pl/show_item.php?item=24711924

Pozdrawiam !
          • dr.krisk Tylko V-brake 07.05.04, 13:34
            Mam dwa rowery - górski z V-brake oraz trekkingowy z cantileverami (to te twoje
            motylki). Zasadnicza różnica - V-brake są znacznie sprawniejsze! Klamki
            obsługuje się dwoma palcami, a na początku trzeba uważać, aby przy hamowaniu
            nie przelecieć przez kierownicę! One naprawdę hamują (a przy okazji znacznie
            szybciej zużywają klocki oraz niszczą obręcze - ale coś za coś..).
            Niestety, przy zmianie rodzaju hamulców trzeba wymienić także klamki. Tak
            przynajmniej piszą w literaturze....
            • Gość: Ciekawy Re: Tylko V-brake IP: 217.30.156.* 07.05.04, 14:24
              Bardzo dziękuję za rzeczową odpowiedź.

Pozdrawiam !
            • robertrobert1 Re: Tylko V-brake 07.05.04, 16:30
              dr.krisk napisał:

> Zasadnicza różnica - V-brake są znacznie sprawniejsze!

Wszystko zalezy w jakiej klasie sie mieszcza.

> Klamki
              > obsługuje się dwoma palcami, a na początku trzeba uważać, aby przy hamowaniu
              > nie przelecieć przez kierownicę! One naprawdę hamują (a przy okazji znacznie
              > szybciej zużywają klocki oraz niszczą obręcze - ale coś za coś..).

Nie do konca tak jest. Do niektorych V-ek sa dolaczane klamki na 3 palce a
              przy niektorych szczekach sa tak fatalne klocki, ze prawie sie zrywa sciegna
              aby moc w ogole zachamowac.

> Niestety, przy zmianie rodzaju hamulców trzeba wymienić także klamki. Tak
              > przynajmniej piszą w literaturze....

Ale to nie jest prawda. Ja u siebie wymienilem hamulce z canti na V-ki (ale
              tylko na przodzie) przy czym klamki zachowalem te od cantilewerow. Taki zetaw
              dziala znakomicie i nie mam zamiaru nic usprawniac.
        • uerbe Re: Motylki a V-brake 07.05.04, 15:53
          lewocz napisał:

> A co to są te motylki ?
          > Zresztą nieważne,zamontuj sobie v-ki. Nawet tanie modele (oby nie plastikowe)
          > hamują obłędnie...

Chodzi o hamulce canti. Niby masz rację, chociaż z drugiej strony dobrej
          jakości i dobrze wyregulowane cantilevery (np. Deore LX) pobiją niejedne tanie
          v-ki Tektro bez modulacji. Miguel Martinez bardzo długo na canti jeździł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka