bananarama-live 30.04.14, 20:09 Nowa kaseta, nowy łańcuch i cos nie moga sie zgrać. Tył chrupie. Macie jakieś pomysły? Dotrze sie , czy wymienić kasetę? Link Zgłoś Obserwuj wątek
gom1 Re: Chrupie 30.04.14, 21:57 Ciężko coś powiedzieć, od nadmiaru szczegółów aż rozbolała mnie głowa. Link Zgłoś
bananarama-live Re: Chrupie 01.05.14, 06:42 Sorry ze zawróciłem głowę. To chyba nie jest właściwe forum do rozmowy na temat rowerów. Bajo. Link Zgłoś
bananarama-live Re: Chrupie 01.05.14, 10:43 jeszcze nie pytałem. na razie wymienie na starą kasete i lukne czy jest zmiana. łańcuch tak jakby sie odklejał od zębatki i w tym momencie jest "chrup" Link Zgłoś
stefan4 Re: Chrupie 01.05.14, 15:09 bananarama-live: > łańcuch tak jakby sie odklejał od zębatki i w tym momencie jest "chrup" Sztywne ogniwko w łańcuchu? Wziąć kombinerki i spróbować rozruszać, wyginając w jedną i drugą stronę. Jeśli nie pomoże, to rozkuć łańcuch w tym ogniwku i skuć znowu nieco lżej. Będzie Ci potrzebny skuwacz do łańcucha: Ale i tak powinieneś go mieć w wyposażeniu. - Stefan Link Zgłoś
bananarama-live Re: Chrupie 01.05.14, 20:20 Łańcuch i kaseta sa nowe. Ten efekt jest przy kazdym ogniwie ,przy obciążonej zębatce / blokowanie koła ręką/ Link Zgłoś
stefan4 Re: Chrupie 02.05.14, 09:46 bananarama-live: > Łańcuch i kaseta sa nowe. Łańcuch kupuje się otwarty, potem zakuwa się go na ramie. Nawet nowy łańcuch ktoś może źle (zbyt ciasno) zakuć. bananarama-live: > Ten efekt jest przy kazdym ogniwie Powinieneś sprawdzić nie sam ,,efekt'', tylko wyginalność łańcucha. Zdejmij tylne koło i sprawdź, czy ogniwa zginają się nie stawiając żadnego wyczuwalnego oporu. Jeśli któreś choć trochę przeciwstawi się próbie zgięcia aż do końca, albo po zgięciu pozostanie w tej zgiętej pozycji, to masz winnego. Jeśli ten test nie zadziała, to ja nie mam racji i nie wiem, co może być przyczyną. Odniosłem się tylko do tego opisu: bananarama-live: > łańcuch tak jakby sie odklejał od zębatki i w tym momencie jest "chrup" - Stefan Link Zgłoś
gom1 Re: Chrupie 02.05.14, 10:29 Ciekawe kiedy autor wątku w końcu zdradzi JAKI to łańcuch i JAKA kaseta. Link Zgłoś
Gość: zonkii Re: Chrupie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.14, 00:02 co masz na myśli "odklejał się"? bo może być jak pisał kolega łańcuch za sztywny, czasem może pomóc zmiana smaru może być za wąski łańcuch, czy za gruba zębatka, albo zęby mogą być tak wyprofilowane, że zaczepiają o łańcuch na pewno dobry łańcuch dobrałeś? i w ogóle jesteś pewien że ten dźwięk pochodzi od tego jak łańcuch "odkleja się" od zębatki, bo mnie na przykład chrupie, bo sobie za gruby łańcuch założyłam i chyba mi gdzieś ociera... ale to stary rower, więc u mnie niech sobie chrupie Link Zgłoś
Gość: Globo Re: Chrupie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.14, 11:07 > na pewno dobry łańcuch dobrałeś? I na tym bym się na początku skupił. Jeśli kaseta i łańcuch shimanowski, to sprawdzi, czy kaseta nie jest HG a łańcuch UG. Sprawdzić, czy do kasety np 10 biegowej nie wciśnięto na siłę łańcucha 8 biegowego ( w drugą stronę raczej się nie da). Link Zgłoś
bananarama-live Re: Chrupie 02.05.14, 11:13 Kaseta HG41 a łańcuch ten allegro.pl/lancuch-connex-804-6-7-8-swietna-jakosc-i-cena-i4089201299.html Link Zgłoś
Gość: Globo Re: Chrupie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.14, 16:03 To powinno niby pasować. Popatrz od tyłu na przerzutkę. Jest idealnie pionowo ustawiona (hak jest prosty)? Jeśli tak, to przyjrzyj się jak ustawione jest górne kółko przerzutki w stosunku do zębatek. Musi być idealnie w linii zębatki (pod nią). Jeśli będzie lekko w odsunięte bok, to łańcuch będzie chrobotał. Naprawa jest prosta. Trzeba podregulować przerzutkę obracając pokrętłem w złączu linki w przerzutce. Jak przerzutka jest odchylona w stronę mniejszej zębatki, to wykręcić jakieś ćwierć obrotu. Jak w stronę większej to wkręcić. Powtarzać aż kółko nie ustawi się idealnie pod zębatką. Link Zgłoś
Gość: zonkii Re: Chrupie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.14, 01:16 kurcze zapeszyłam sobie, dzisiaj mi zaczął łańcuch przeskakiwać :( ja mam nową korbę i nowy łańcuch, łańcuch jest jakiś taki gruby, znalazłam go w rupieciach ojca, no i założyłam, ale mój rower to jest składak i on miał przerzutkę, ale się popsuła, to ją ominęłam i nie zakładałam łańcucha przerzutkę tylko tak... myślicie, że muszę wymienić ten łańcuch? bo przeskakuje strasznie i chrupie też... Link Zgłoś
Gość: Globo Re: Chrupie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.14, 12:53 > łańcuch jest jakiś taki gruby, znalazłam go w > rupieciach ojca, no i założyłam, ale mój rower to jest składak i on miał przerzutkę, Jeśli łańcuch jest gruby, to może być od rowerów bez przerzutki (l z jednym biegiem) lub z przerzutką w piaście. Do kasety lub wolnobiegu nie będzie pasował. Musisz kupić węższy. Inny będzie do 5-8 biegowych, inny do 9-cio czy 10-cio biegowych. > ja mam nową korbę A korba jest do roweru z przerzutką czy jednobiegowego (grubsza)? Link Zgłoś
Gość: zonkii Re: Chrupie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.14, 20:14 ten rower to stary składak, a korba to taka standardowa wałcz - chyba jest tylko jeden rodzaj stary łańcuch był faktycznie cieńszy , więc jak próbowałam założyć ten nowy grubszy to wszystko grało poza tym, że spinka przeszkadzała i blokowała łańcuch przy przerzutce... no to skróciłam łańcuch i nie przekładałam przez kółeczka przerzutki.... działało trochę, ale teraz mi zaczął ten nieszczęsny łańcuch przeskakiwać łańcuch jest jakby trochę niedopasowany nie wiem, może za bardzo skróciłam, ale trochę luzu ma... nic więcej tam się nie da zrobić, bo ani korby, ani kasety nie da rady regulować... chyba muszę kupić nowy łańcuch... w sumie to chciałam zaoszczędzić, bo to stary rower, ja tylko na nim jeżdżę do sklepu albo jak mam coś załatwić na mieście, bo on już jest taki stary, że nikt go nie próbuje ukraść... Link Zgłoś
Gość: zonkii Re: Chrupie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.14, 20:20 on ma tylko trzy biegi, to stary składak zenit czy coś do przerzucania biegów to tak taki śmieszny wihajster służył, ale kiedyś mi się obluzował i spadł i nie umiałam go prawidłowo złożyć z powrotem... może zgubiłam jakąś część.. no i teraz jest bez przerzutki, ale mi to nie przeszkadza :) Link Zgłoś
Gość: Globo Re: Chrupie IP: *.toya.net.pl 05.05.14, 15:24 > korba to taka standardowa wałcz - chyba jest tylko jeden rodzaj Wałcz robi zarówno korby jednobiegowe jak i wielobiegowe (do przerzutek zewnętrznych) Te pierwsze są grubsze, nie założysz na nie łańcucha od przerzutki. Sam to przerabiałem (choć nie na korbie z Wałacza, ale pewnie tam jest podobnie). Rowery Zenit to był Jubilat z przerzutkami. Zwykle zewnętrznymi (4 biegi) choć bywały z przerzutką w piaście (3 biegi). Ty masz chyba ten pierwszy, bo piszesz, że ominęłaś przerzutkę. Wymieniałaś korbę? Jeśli tak, to zmierz grubośc zęba korby i wolnobiegu. Muszą być podobne jeśli nie takie same. Inaczej nie dobierzesz łańcucha. Łańcuch do jednobiegowców ma wewnętrzna szerokość 1/8" (ok. 3,2 mm) a do przerzutek 3/34" (2,4 mm). Ten szerszy będzie się kleszczył na wolnobiegu. Tego węższego nie założysz na zębatkę korby jednorzędowej. > łańcuch jest jakby trochę niedopasowany nie wiem, może za bardzo skróciłam, ale > trochę luzu ma... nic więcej tam się nie da zrobić, bo ani korby, ani kasety n > ie da rady regulować.. Wywal przerzutkę skoro z niej nie korzystasz. Ustaw koło mniej więcej w połowie haków. Dopasuj łańcuch. Jak będzie odrobinę za krótki to przesuń koło trochę do przodu. Jak trochę za długi to cofnij koło w hakach. Cudów nie ma, musi się dać naprężyć. Link Zgłoś
Gość: zonkii Re: Chrupie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.14, 22:08 dzięki za dokładne info, pomierzę i zobaczę i będę kombinować Link Zgłoś
Gość: zonkii Re: Chrupie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.14, 20:46 chyba masz rację, ten łańcuch jest za gruby do kasety, zdaje się że ociera o kasetę i jak trafia na spinkę to łańcuch przeskakuje... no nic muszę kupić cieńszy łańcuch Link Zgłoś
Gość: zonkii Re: Chrupie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.14, 23:23 zmierzyłam sworzeń - ma 10mm, nic dziwnego że obciera i przeskakuje, gdyby nie było kasety to spoko, a tak to bryndza Link Zgłoś
gom1 Re: Chrupie 05.05.14, 08:43 Gość portalu: zonkii napisał(a): > zmierzyłam sworzeń - ma 10mm, nic dziwnego że obciera i przeskakuje Kupiłaś łańcuch do BMXa? Link Zgłoś
Gość: zonkii Re: Chrupie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.14, 14:19 nie kupiłam, leżał w rupieciach ojca, to wzięłam Link Zgłoś
Gość: zonkii Re: Chrupie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.14, 23:43 zmieniłam łańcuch i rewelacja :) Link Zgłoś
Gość: zonkii Re: Chrupie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.14, 00:05 a może jeszcze łańcuch po skosie idzie? Link Zgłoś
bananarama-live Re: 05.05.14, 15:00 Chyba mam winowajcę. Zmieniłem kasetę na starą, pochrupało kilkanascie km i pięknie ucichło Chodzi jak masełko ;] Link Zgłoś
gom1 Re: 05.05.14, 15:08 bananarama-live napisał: > Chodzi jak masełko ;] Normalka. Łańcuch się wyciągnął i dopasował do starej kasety. IMHO trzeba było zostać przy nowej kasecie i ew. przyjrzeć się korbie. Link Zgłoś
bananarama-live Re: 05.05.14, 18:29 Dobrze mówisz. Miałem to dopisać tz że wracam do nowej i czekam na dopasowanie się . Korbę tez biorę pod uwagę. Zrobię ze 200 km i zobaczymy. Rower nie młody ,ale pięknie chodzi. Nie ma prawa nic pykać, chrupać itd Wydaje mi sie ,ze powinienem wymienić tylne klocki ham / guma stwardniała/ Przód wymieniłem na Clarks czerwone. Link Zgłoś
Gość: abc Re: Chrupie IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.14, 21:38 NOWY łańcuch "wyciągnął" się przez kilkanaście kilometrów??? Wątpię... . Link Zgłoś