Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

przerzutki planetarne

IP: 212.160.202.* 29.07.05, 14:37
    Witam,
    zamierzam kupić rower z przerzutką w piascie. Zawsze taki miałam i było ok.
    Teraz mam wybrać miedzy nexusem a sram spectro, obie 7 biegowe. Nie moge
    znaleźć informacji czym się różnią, oczywiście w praktyce - obsługa, wygoda,
    wytrzymałość itp. Może ktoś z was ma doświadczenia, wiedzę lub namiar na
    takie informacje? Z góry dziękuję za rady i pomoc.
    Obserwuj wątek
      • spector1 Re: przerzutki planetarne 29.07.05, 15:18
        Gość portalu: rowerzystka napisał(a):

> Witam,
        > zamierzam kupić rower z przerzutką w piascie. Zawsze taki miałam i było ok.
        > Teraz mam wybrać miedzy nexusem a sram spectro, obie 7 biegowe. Nie moge
        > znaleźć informacji czym się różnią, oczywiście w praktyce - obsługa, wygoda,
        > wytrzymałość itp. Może ktoś z was ma doświadczenia, wiedzę lub namiar na
        > takie informacje? Z góry dziękuję za rady i pomoc.

Nexus to produkt Shimano a jest on gorszy wg mnie niz Sram.
        Wybralbym Sram Spectro.
        Informacje techniczne w postaci rysunkow technicznych sa dostepne w sieci,
        ale pewnie nie takie informacje cie interesuja.

Spector

• Gość: rowerzystka Re: przerzutki planetarne IP: 212.160.202.* 29.07.05, 15:30
          Dzięki,
          interesuje mnie praktyczne uzytkowanie. Nigdy ich nie bedę rozbierać;)
          Wiem, że można przełączyć je podczas jazdy i na postoju. Niezbędny jest też
          hamulec nożny. Ale np. w moim starym rowerze, aby zmieniany bieg zaskoczył,
          trzeba na moment przestać pedałować. Bieg przeskakuje w momencie kolejnego
          nacisnięcia na pedał. Tak jest od nowości. Czasami jest to uciążliwe, np. przy
          podjazdach lub na trudnym terenie. Teraz chciałabym coś lepszego. Nie wiem
          jednak czy ta cecha zalezy od firmy, modelu czy konkretnego egzemplarza.
          Moze są jakieś jeszcze różnice.
          • jan.kulczyk Re: przerzutki planetarne 06.08.05, 19:14
            Miałem kilkanaście rowerów na Nexusie i kilka na SRAM Spectro 7. Shimanowski Nexus jest bez porównania lepszy. Kultura pracy w porownaniu do SRAMA jest nieporównywalna. Po pierwsze i najważniejsze: Nexusa możesz zmieniać pedałując. Przy SRAMie musisz przestać pedałować. To w pewnych warunkach, np. gdy teren nagle zaczyna się wspinać pod górę i musisz szybko zmienić bieg na lżejszy, może okazać się kłopotliwe. Nexus to połaczenie zalet przerzutek piastowych Sachsa oraz przerzutek kasetowych - czyli możesz zmieniać i na postoju i jadąc. Przerzutki SRAM możesz zmieniać TYLKO na postoju. To znaczy, oczywiście możesz wtedy jechać, ale nie możesz pedałowac, bo bieg nie wskoczy. To bywa czasem bardzo denerwujące wbrew pozorom, zwłaszcza gdy lubimy jeździć dynamicznie (nie jest to przerzutka do rajdów, ale zawsze). SRAM bywa przeraźliwie powolny. A poza tym kultura jego pracy też pozostawia trochę do życzenia. Przy dobrym Nexusie poczujesz tylko zmianę napięcia na łańcuchu. Przy SRAMie procesowi zmiany często towarzyszą różne hałasy/drgania. Delikatne, ale wyczuwalne. To też o czymś świadczy. I wreszcie: dla SRAMu przerzucenie z 2 na 6 jednym płynnym ruchem często okazuje się zbyt trudne i trzeba jeszcze raz zredukować, a potem iść do góry mniejszymi kroczkami. Natomiast Nexus nie ma z tym najmniejszych problemów. A takie duże zmiany biegów nie są przy dynamicznej i zmiennej jeździe niczym nadzwyczajnym. Zdecydowanie polecam Nexusa.

Jeśli rozglądasz się za dynamem w piaście, nie kupuj zwykłego Shimano, ale również z serii Nexus. Te "zwykłe" Shimano lub Power Generator lubią lekko wibrować przy dużych prędkościach, zwłaszcza gdy są niedokładnie dokręcone do widelca. Oczywiście bez porównania z dynamem klasycznym, ale zawsze wkurzające.

Pozdro

Odbija się to również na cenach używanych rowerów. Rowery na Nexusie to esktraklasa przerzutek planetarnych i są wyraźnie, choć oczywiście nie drastycznie, droższe od rowerów ze Spectro.
      • Gość: marw@o2.pl Re: przerzutki planetarne IP: *.bsk.vectranet.pl 07.08.05, 16:53
        Sram S7 ma niesamowicie wrażliwy hamulec. Nawet niewielki ruch pedałami wstecz
        sprawia, że torpedo zaczyna ostro hamować. Ponadto ma dużą ropiętość przełożeń -
        303%, natomiast Nexus 244%, co oznacza, że przy pierwszym łatwiej jest wjechać
        pod stromą górę lub rozpędzić się "na maxa", jednak przyjemną i płynną jazdę
        zapewni Ci zdecydowanie Nexus. Pozdrawiam
        • jan.kulczyk Re: przerzutki planetarne 07.08.05, 19:36
          Hejka.

To zależy jaki Nexus. Inter 8 na przykład daje 320%. Skąd masz to info o rozpiętości Nexusa i SRAMu?
          • jan.kulczyk Re: przerzutki planetarne 07.08.05, 20:01
            OK, już znalazłem na stronach producentów. Nexus 7 daje faktycznie 244%, Nexus 8 daje 307% a SRAM S7 daje 303%. W instrukcji do SRAM S7 podają, że można pedałować w czasie zmiany, ale to bujda. Potem piszą asekuracyjnie, że "gdyby PRZYPADKIEM bieg nie wskoczył, należy przestać na chwilkę pedałować". W praktyce zdarza się to w 60-70% przypadków, więc o kulturze pracy na poziomie Nexusa nie ma tu mowy. Ale rozpiętość faktycznie ma większą.
            • Gość: rowerzystka Re: przerzutki planetarne IP: 212.160.202.* 08.08.05, 08:42
              dzięki za rady, już kupiłam na Nexusie 7.
              Przekłada się idealnie, żadnego oporu. Zachwycające.
              Ale jestem bardzo zawiedziona wysokimi biegami.
              Dużo lekkich, a przy najcięższym trzeba się strasznie napedałować.
              Jak dla mnie brakuje jeszce ze 2-3 wyższych. W lesie, na drodze czy wertepach
              jest ok., ale na asfalcie klapa. Muszę cos wymyślić bo się zamęczę tym
              kręceniem.
              • jan.kulczyk Re: przerzutki planetarne 08.08.05, 10:40
                Dwie rady:

1) Kup Nexusa 8 - ma większy zakres, jak widzisz z naszej powyższej dyskusji ;), ale to spory wydatek (500 zł sama piasta + 120 manetki +jakieś 80 przeplecenie kół).

2) Znacznie tańszy sposób - jeśli jesteś w stanie zrezygnować z najlżejszych przełożeń na rzecz większej prędkości na wyższych biegach, zmień zębatki. Do Nexusa będą ciut droższe niż do przerzutek kasetowych, ale więcej niż 20-30 zł nie będą kosztować. Przypuszczam, że z przodu masz już 38 zębów i większej nie wstawisz, bo jest tam zapewne, jak to w tego typu rowerach, osłona na łańcuch. Ale z tyłu możesz wstawić mniejszą. Nexus oferuje do swojego sprzętu zębatki od 16 do 23 zębów z tyłu. Myślę, że na 16-ce będziesz jechać sporo szybciej na 7 biegu. Z tym, że oczywiście podjazdy pod górę będą bardziej męczące.

Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka