Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ramy tytanowe do szosy

IP: *.rybnet.pl 22.09.06, 18:39
    mam zamiar w przyszłym sezonie popedałować na szosówce,szukam okazji,jest
    taki model Szosa TYTANOWA Wheeler ( Dura Ace Ultegra 105 )niestety nieznam
    sie na takiej ramie z tytanu.czy to powszechne zastosowanie,bo ja spotykam
    wszedzie alumy i carbony.jak to się ma do wytrzymałości i ciężaru.z góry
    dziękuję za fachowe rady
    Obserwuj wątek
      • dwunastnica Re: ramy tytanowe do szosy 22.09.06, 18:51
        Materiał ten używa się do robienia ram tylko jest bardzo drogi.

Jest lekki (mniej więcej jak aluminium) a wytrzymały jak stal.

Miałem w rękach łopatkę z turbiny z silnika samolotowego zrobioną z tytanu -
        bardzo fajny materiał.
      • Gość: jackk3 Re: ramy tytanowe do szosy IP: *.ptr.terago.ca 22.09.06, 19:30
        Najwazniejsze to musisz okreslic jaki jest twoj cel jesli chodzi o jazde. Nie
        znam tego konkretnego modelu. Ramy tytanowe za rozne (glownie z roznego rodzaju
        tytanu uzytego). Najlepsze to Merlin czy Litespeed ale tez cholernie drogie.
        Ramy z tytanu to troche takie 'boutiqowe' wyroby dla mniejszej rzeszy odbiorcow.
        Zalety: bardzo lekkie (porownywalne do carbonu), mozliwosci przerobu jak stopow
        stali, nie rdzewieja, bardzo wytrzymale (o wiele wiecej niz stal), duza liczba
        rozmiarow ram, nie do zajechania, tlumi dosc dobrze drgania.
        Wady: cena, ciezkie do spawania (to chyba zalezy od stopu), malo producentow,
        niskiej jakosci tytan to raczej 'gietka' rama - brak sztywnosci.
        Uczulam na niskiej jakosci tytan, glownie produkowany w bylym Soviet Union i
        watpliwej jakosci spawy, zlozenia, itd. Poprostu dobry i lekki tytan duzo
        kosztuje.
        Odnosnie roweru to duza mieszanka komponentow: od 105 do DA ???
        Pzdr
        • Gość: zdafunder Re: ramy tytanowe do szosy IP: *.rybnet.pl 23.09.06, 20:38
          wielkie dzieki!mam zamiar pojeżdzić ambitnie rekreacyjnie.rowerek jest
          wystawiony na allegro chyba jedyny taki w tytule z tytanem.ma 20 tyś przebiegu
          ale był jeżdzony tak jak ja chcę nim jeżdzić(ponoć).w grę wchodzą trasy do
          100km.
          POZDRAWIAM>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka