kasia297 24.06.06, 16:03 u mojej 2 miesiecznej córki stwierdzono bytek teczówki, naczyniówki , objawia sie to niżej umiejscowioną źrenicą oraz źrenica nie jest okrągła tylko w kształcie łezki . czy ktoś ma podobny problem czy mozna z tym życ?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
herbi984 Re: ubytek teczówki 24.06.06, 21:16 Witaj, moj synek nie ma w ogole teczowek (wada wrodzona-aniridia) i radzi sobie dobrze.Ma obecnie 7,5 miesiaca, bez problemu chwyta zabawki, usmeicha sie do nas.Problem stanowi widzenie na odleglosc, wydaje mi sie ze nie widzi ze znacznej odleglosci. W zwiazku z brakiem teczowek musimy bardzo uwazac na slonce i na bezposrednie swiatlo aby Mu w oczka nie swiecilo. Czy masz juz postawiona diagnoze?Jakie badania juz miala Twoja coreczka? W razie jakichkolwiek pytan pisz smialo albo tu albo na adres pocztowy:) pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link
kasia297 Re: ubytek teczówki 25.06.06, 09:09 dokładna diagnoza profesora prosta brzmi wrodzony ubytek nerwu wzrokowego i naczyniówki wrodzony ubytek tęczówki. teraz wybieramy sie centrum zdrowia dziecka , profesor stwierdził ze nie ma sensu meczyc badaniami ze to sie juz niezmieni , ale nie pogorszy na 90 % , Odpowiedz Link
monika_69 Re: ubytek teczówki 25.06.06, 22:25 Witaj Kasiu!Mój synek(7 lat) podobnie jak synek Herbi nie ma tęczówek w obu oczach, a do tego kilka jeszcze innych wad oczu.Jeśli chcesz pytaj pod adresem gazetowym lub na forum.Zajrzyj na forum "colomboma"-tam też znajdziesz wiele ciekawych informacji. Odpowiedz Link
kasia297 Re: ubytek teczówki 26.06.06, 14:30 co to jest to forum colomboma i jak sie tam wchodzi gdzi etego szukac bo nie jestem zorientowana??dzieki za info Odpowiedz Link