Dodaj do ulubionych

USG- problem ginekologiczny.

04.05.13, 12:44
Z powodu plamien przed miesiaczka i czasem w polowie cyklu lekarz wyslal mnie do szpitala. Mam tez krotkie ale bardzo obfite miesiaczki.Nie mam jeszcze wszystkich badan ale mam wynik USG, lekarz zalecil szybka biopsje ale w posiewie cos zaczelo rosnac i musze sie przeleczyc. Moze wiecie co znaczy taki opis?

Endometrium grubosci 18 mm- niejednorodne o nierownych zarysach. Szyjka macicy dlugosci 50 mm, szerokosci 22 mm- linijne endocervix. Jajniki polozone typowo prawy- 36*30 mm, lewy 40*25 mm, oba z drobnymi PJ polozonymi obwodowo i pogrubiaslymi torebkami.

Obserwuj wątek
    • mama.rozy Re: USG- problem ginekologiczny. 05.05.13, 18:10
      słonko,wejdź tutaj
      forum.gazeta.pl/forum/f,216,Zdrowie_kobiety.html
      myślę,że szybciej ktoś odpowie
      ja nie wiem
      trzymaj się
      • ammazuko_powrot Re: USG- problem ginekologiczny. 05.05.13, 21:39
        Dorotka, dzieki. Pytalam tam ale cisza.
        Choc juz wie, ze nie mam powodow do optymizmu.
        Cos sie dzieje i biopsja pokaze czy zllosliwe czy jeszcze nie:(
        • mama.rozy Re: USG- problem ginekologiczny. 06.05.13, 07:45
          pisz kochana
          jakby coś można było pomóc,to daj znac
          • ammazuko_powrot Re: USG- problem ginekologiczny. 06.05.13, 14:43
            Dziękuję Ci bardzo;*
            Na razie jakoś się trzymam, pewnych myśli nie dopuszczam do siebie.
            Zobaczymy jak będzie po wszystkich badaniach i wizytach u lekarza;)
            • mama.rozy Re: USG- problem ginekologiczny. 06.05.13, 19:15
              trzymaj się
    • anna.wasil ammazuko_powrot wiesz już coś ? 14.05.13, 22:29
      Napisz co u Ciebie
      • ammazuko_powrot Re: ammazuko_powrot wiesz już coś ? 14.05.13, 22:51
        Dziekuje za pamiec. Konieczna jest biopsja, w piatek mam wizyte u lekarza, przez telefon nie chcial ze mna rozmawiac o wynikach. Nawet go rozumiem ale troche sie boje;(
        • mama.rozy Re: ammazuko_powrot wiesz już coś ? 15.05.13, 08:14
          trzymaj się małą
          i daj znac
        • b_a_l_b_i_n_k_a Re: ammazuko_powrot wiesz już coś ? 15.05.13, 10:57
          Ammazuko, koniecznie daj znac!
    • anna.wasil ammazuko_powrot 15.05.13, 21:48
      Skąd będzie pobrany materiał biopsji? endometrium zmienia wielkość w każdym dniu cyklu.
      Ja w ostatnim usg (13 dzień cyklu )miałam 15 mm.Lekarz stwierdził,że jest ok.i zalecił kolejne badanie za 3 m*ce.
      Kurczę coś chyba jest nie tak ..zaczęłam się martwić po obejrzeniu swoich wyników.
      Daj znać po wizycie u lekarza.
      • ammazuko_powrot Re: ammazuko_powrot 16.05.13, 09:27
        Dziękuję wam;)
        Napiszę więcej jak będę po wizycie.

Anno, to fakt, że endometrium zmienia grubość w zależności od dnia cyklu.
        Istotną rolę odgrywa budowa.
        Endometrium powinno być jednorodne.
        U mnie jest niejednorodne o pogrubiałych zarysach.
        Stąd konieczność biopsji z tego endometrium.
        Nie wiem jeszcze jak wyszła morfologia, hormony itd...
    • ammazuko_powrot Re: USG- problem ginekologiczny. 17.05.13, 21:32
      Jestem;)
      Musze wyrownac poziom progesteronu, jesli w endometrium nic sie nie zmieni wtedy bedzie biopsja. Bez wyrownania hormonow nic dalej nie mozna zdzialac.
      I mam hiperinsulinemie, ktora musze koniecznie leczyc wiec czeka mnie wizyta u kolejnego specjalisty;(
      • mama.rozy Re: USG- problem ginekologiczny. 17.05.13, 21:50
        ech,czekamy dalej
        a co z tą insuliną?to powikłąnie po chemii?
        • beatkaa32 Re: USG- problem ginekologiczny. 22.05.13, 15:26
          mamoróży, tu chyba chodzi o problem z tarczycą:), najprawdopodobniej o Hashimoto:)
          • ammazuko_powrot Re: USG- problem ginekologiczny. 22.05.13, 17:40
            Beatko, moja tarczyca jest w jak najlepszym porzadku;) Gdybym miala Hasi bylabym szczesliwa...
            Mam pelnoobjawowe PCOS, w polaczeniu z hiperinsulinemia doprowadza do raka szyjki macicy.Hiperinsulinemii sie nie leczy, tzn trzeba przstrzegac diety a potem i tak bedzie cukrzyca typu 2.
            Zdaniem lekarza chemia nie ma z tym zadnego zwiazku.
            No ale coz, trzeba isc dalej do przodu;)
            • osmanthus Re: USG- problem ginekologiczny. 02.06.13, 03:21
              > Mam pelnoobjawowe PCOS, w polaczeniu z hiperinsulinemia doprowadza do raka szyj
              > ki macicy.

To kategoryczne stwierdzenie pochodzi od lekarza?

Spojrz na ponizsze.
              Uwaza sie, ze PCOS MOZE (ale nie musi) zwiekszyc ryzyko zachorowania na raka endometrium, jajnika i/lub piersi.
              Zadnych kategorycznych stwierdzen - na dzien dzisiejszy jest zbyt malo wynikow badan dot. oceny wplywu PCOS na rozwoj raka organow rozrodczych.
              A o szyjce macicy w ogole nie ma mowy.

Consensus on women’s health
              aspects of polycystic ovary syndrome
              (PCOS): the Amsterdam ESHRE/
              ASRM-Sponsored 3rd PCOS
              Consensus Workshop Group

CANCER RISK
              Polycystic ovary syndrome is a common reproductive disor- der resulting in a disruption of normal reproductive physiol- ogy. This condition may be associated with increased risk of the development of cancer of the endometrium, ovary, and/ or breast, either directly or mediated by its associated reproductive-metabolic alterations. There is a small to mod- erate amount of literature assessing the association of PCOS with the development of cancer of the reproductive organs.

www.asrm.org/uploadedFiles/ASRM_Content/News_and_Publications/Selected_Articles_from_Fertility_and_Sterility/ConsensusOnWomensHealthAspectsO
              • ammazuko_powrot Re: USG- problem ginekologiczny. 03.06.13, 09:48
                osmanthus, dziękuję bardzo;)
                Informację o raku szyjki macicy otrzymałam od dwóch różnych lekarzy ze szpitala, w którym leżałam.
                Mój lekarz prowadzący jest większym optymistą, bo powiedział mniej więcej to samo co w tych opracowaniach.
                Mam świadomość, że choroba nowotworowa nie koniecznie musi się rozwinąć, jednak zdaniem lekarza, biorąc pod uwagę różne okoliczności, powinnam być na to przygotowana.
                Wiem czym jest jest nowotwór i nie jestem zachwycona takimi perspektywami, z drugiej strony żyję normalnie, robię to co do tej pory, planuję wyjazd na fajne wakacje;)
                Póki co muszę wyleczyć przeziębienie, które po raz kolejny w tym roku mnie dopadło...

Ogólnie, jestem optymistką i nie rozczulam się nad sobą;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka