Dodaj do ulubionych

wezly chlonne....

06.11.06, 11:47
Witam!

Powiedzcie mi prosze, czy powiekszone wezly chlonne swiadcza zawsze o
przerzutach?

POzdrawiam.
Obserwuj wątek
    • b_a_l_b_i_n_k_a Re: wezly chlonne.... 06.11.06, 11:50
      Najczęściej oznaczają stan zapalny.
      Morelko, gdzie masz powiększone te węzły? Nie miałaś ostatnio żadnej infekcji?
      • morelka29 Re: wezly chlonne.... 06.11.06, 12:08
        Czesc!
        Teraz nie chodzi o mnie ale mojego kolege. Nie wiem dokladnie od czego sie
        zaczelo ale ostatnio mial operacje na plucu bo wykryto jakas plame. Jest juz po
        chemii i teraz ten wycinek z pluca wyslano do badania czy to (jezeli to sa
        komorki rakowe) sa jeszcze aktywne. i chyba w trakcie operacji zauwazono
        powiekszone wezly chlonne ale nic z nimi nie mogli robic bo to podobno
        zagrazalo by jego zyciu.... nie wiem dokladnie jak to wszystko wygladalo. Ale
        niepokoja mnie wlasnie te wezly chlonne...

A przede mna od przyszlego tygodnia seria badan kontrolnych......trzymajcie
        kciuki.
        POzdrawiam goraco. Morelka.
        • liina Re: wezly chlonne.... 06.11.06, 18:12
          Najpierw dano mu chemie bez badania wycinka? czy jak?
          Jesli rak nacieka gdzies tetnice , to nie da sie go usunac. Moze takie cos
          wlasnie mialo miejsce.
          Rozumiem, ze lekarze cos tam widzieli w czasie operacji, natomiast Twoj kolega
          sam nie wyczuwa powiekszosnych wezlow chlonnych?
          • andzia265 Czerniak 10.11.06, 21:48
            Moja mama ma czerniaka złoślwego. Proszę powiedzcie mi czy musi stosować jakąś
            specjalną diete, unikać jakiś produktów itd. Wiem tylko, że nie można jeść
            witaminy B12.I jescze jesdno-czy to jest jakiś przerzut bo od 2 tygodni
            drętwieje jej ręka-tu miała czerniaka.Lekarz rodzinny skierował ja na masaze,
            bo stwierdził, że nie może mieć zadnych naświetlań itp. Prosze o bardzo cenne
            rady. Dziękuję.
            • gontcha Re: Czerniak 11.11.06, 17:29
              Co do diety to wystarczy zdrowe odżywianie:) Co do wit. B12 to należy jej
              unikać, a co za tym idzie wszelkich 'pełnych' zestawów witamin, bo wszystkie
              zawierają w swoim składzie tą witaminę.
              Drętwienie ręki.. powodów może być kilka. Jesli Mam miała usuwane węzły
              pachowe, to może zbierać się chłonka (stąd lekarz przepisał masaż) i stąd może
              być ucisk. Natomiast powinien to sprawdzić onkolog prowadzący. Lekarz rodzinny
              raczej nie jest specjalistą od tego...a zwłaszcza od ew. leczenia
              onkologicznego (radio-, chemioterapia)i wyrokowania w tych sprawach. Proponuję
              wizytę kontrolną u onkologa.
              Życze powodzenia i daj znać.
              Anka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka