morelka29 06.11.06, 11:47 Witam! Powiedzcie mi prosze, czy powiekszone wezly chlonne swiadcza zawsze o przerzutach? POzdrawiam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
b_a_l_b_i_n_k_a Re: wezly chlonne.... 06.11.06, 11:50 Najczęściej oznaczają stan zapalny. Morelko, gdzie masz powiększone te węzły? Nie miałaś ostatnio żadnej infekcji? Odpowiedz Link
morelka29 Re: wezly chlonne.... 06.11.06, 12:08 Czesc! Teraz nie chodzi o mnie ale mojego kolege. Nie wiem dokladnie od czego sie zaczelo ale ostatnio mial operacje na plucu bo wykryto jakas plame. Jest juz po chemii i teraz ten wycinek z pluca wyslano do badania czy to (jezeli to sa komorki rakowe) sa jeszcze aktywne. i chyba w trakcie operacji zauwazono powiekszone wezly chlonne ale nic z nimi nie mogli robic bo to podobno zagrazalo by jego zyciu.... nie wiem dokladnie jak to wszystko wygladalo. Ale niepokoja mnie wlasnie te wezly chlonne... A przede mna od przyszlego tygodnia seria badan kontrolnych......trzymajcie kciuki. POzdrawiam goraco. Morelka. Odpowiedz Link
liina Re: wezly chlonne.... 06.11.06, 18:12 Najpierw dano mu chemie bez badania wycinka? czy jak? Jesli rak nacieka gdzies tetnice , to nie da sie go usunac. Moze takie cos wlasnie mialo miejsce. Rozumiem, ze lekarze cos tam widzieli w czasie operacji, natomiast Twoj kolega sam nie wyczuwa powiekszosnych wezlow chlonnych? Odpowiedz Link
andzia265 Czerniak 10.11.06, 21:48 Moja mama ma czerniaka złoślwego. Proszę powiedzcie mi czy musi stosować jakąś specjalną diete, unikać jakiś produktów itd. Wiem tylko, że nie można jeść witaminy B12.I jescze jesdno-czy to jest jakiś przerzut bo od 2 tygodni drętwieje jej ręka-tu miała czerniaka.Lekarz rodzinny skierował ja na masaze, bo stwierdził, że nie może mieć zadnych naświetlań itp. Prosze o bardzo cenne rady. Dziękuję. Odpowiedz Link
gontcha Re: Czerniak 11.11.06, 17:29 Co do diety to wystarczy zdrowe odżywianie:) Co do wit. B12 to należy jej unikać, a co za tym idzie wszelkich 'pełnych' zestawów witamin, bo wszystkie zawierają w swoim składzie tą witaminę. Drętwienie ręki.. powodów może być kilka. Jesli Mam miała usuwane węzły pachowe, to może zbierać się chłonka (stąd lekarz przepisał masaż) i stąd może być ucisk. Natomiast powinien to sprawdzić onkolog prowadzący. Lekarz rodzinny raczej nie jest specjalistą od tego...a zwłaszcza od ew. leczenia onkologicznego (radio-, chemioterapia)i wyrokowania w tych sprawach. Proponuję wizytę kontrolną u onkologa. Życze powodzenia i daj znać. Anka Odpowiedz Link