Dodaj do ulubionych

guzy na tarczycy

20.12.06, 10:59
Witajcie, Po switach mam wynaczona biopsje guzow tarczyc. Troche sie amrtwie i
denerwuje co z tego bedzie. Powiedzcie mi co oznacza "si;nie unaczyniony -
palpacyjny" Czy to moze byc nowotwor? Wiem ze wszystkiego dowiem sie po
biopsji.... ale niewiedza potrafi wplywac bardzo na wyobraznie. dzieki
Obserwuj wątek
    • iza23w Re: guzy na tarczycy 20.12.06, 12:13
      Wiataj Katiu,
      To, co napisałaś jest niestety niekompletne i niewiele na ten temat można
      powiedzieć. Wiem tylko, że unaczynione guzy tarczycy wykazują większą tendencję
      do złośliwości niż te nie unaczynione.:) A to, że jest "palpacyjny" moim
      zdaniem oznacza nie mniej ni więcej niż to, że po prostu jest wyczuwalny na
      Twojej szyi (czujesz go pod dotykiem?)
      Mam jedno pyatnie, jak duże są te guzki i ile ich tak naprawdę jest???
      Żeby Cię troszkę ośmielić napiszę, że ja również miałam biopsję cienkoigłową, a
      jej wyniki niestety były dla mnie niepomyślne:(
      • katia666 Re: guzy na tarczycy 21.12.06, 08:24
        Witam, Bardzo dziekuje za odpowiedz. Guzki mam dwa. Na prawym placie 23x15 na
        lewym 8x6. Pociesza mnie to ze badanie bede miala u doktora Kubickiego slyszalam
        ze swietny fachowiec! Do biopsji 6 dni. Denerwuje sie okropnie. Staram sie tego
        nie pokazywac otoczeniu ale w srodku we mnie narasta duzy niepokoj. Nie jest on
        spowodowany lekiem o sibie tylko o bliskich. Jeszcze raz dzieki za slowa otuchy.
        • katia666 Re: guzy na tarczycy 21.12.06, 08:25
          A i czywiscie czuje go pod palcami - dlatego poszlam do lekarza.
          • kaczka78 Re: guzy na tarczycy 21.12.06, 08:41
            jakby miało dojść do operacji to wybierz dobrego endokrynologa a przede
            wszystkim chirurga, żeby nie spartolił przytarczyc albo strun głosowych(to dość
            rzadkie powikłania ale trzeba zrobić wszystko żeby było ok prawda?). Na forum
            choroby tarczycy, czy chashimoto zobaczysz, że co druga osoba ma guzy na
            tarczycy. Rekordziści mają po kilka naraz. Jeśli już zdaży się rak tarczycy to
            zwykle do jest do kontroli i wyleczenia- naprawde zaniedbany i naprawde żadko
            prowadzi do tych gorszych konsekwencji...Stres źle wpływa na tarczyce. Jest
            dobrze.
            • katia666 Re: guzy na tarczycy 21.12.06, 11:01
              Dzieki!!! Jak bede po wynikach to napisze co i jak. Trzymajcie kciuki!
              • iza23w Re: guzy na tarczycy 22.12.06, 13:47
                Nio jasne, że trzymamy za Ciebie kciuki. Odezwij się po biobsji. Głowa do góry,
                będzie dobrze!!!
      • malgoska182 Re: guzy na tarczycy 22.12.06, 14:08
        Czesc .Wszystko bedzie dobrze , tez mam guzki na tarczycy(hashimoto), wykryte
        zupelnie przypadkowo , mialam biopsje cienkoiglowa . Te guzki na mialy i mam
        nadzieje ,ze juz nie beda nigdy mialy komorek rakowych . Glowa do gory .
        Malgoska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka