Dodaj do ulubionych

OGROMNA PROŚBA

26.03.09, 18:16
Witam wszystkich forumowiczów, dziękuję b.za przyjęcie mnie do grona. Na wsztępie chciałam powiedzieć, że codziennie modlę się za osoby dotknięte tą chorobą i ich bliskich o cierpliwość, wytrwałość, mądrość i o siłę. Z góry dziękuję za przeczytanie mojego wpisu i b. proszę o pomoc.
Sama b.boję się tej choroby. Chciałabym prosić o poradę. Przedstawię po krótce o co chodzi. Mam 26 lat (kobieta). prawie 3 tyg. temu pojawiły się u mnie b.dotkliwe bóle prawej strony twarzy z odcieniem "łupania" z tyłu głowy z prawej strony. Ból wyglądał tak, jakby rozlewał się po szczęce dolnej, górnej, miałam wrażenie że wszystkie zęby z prawej strony są b.nadwrażliwe, ból rozpływał się po policzku, zwłaszcza pod okiem i prominiował do ucha. Ból był tak dotkliy, że byłam na pogotowiu, ale tam stwierdzono nerwoból. Dostałam OLFEN, brałam przez 6 dni, ale bóle pojawiały się nadal, o różnych porach dnia i nocy. Trwały różnie 0d kilku do kilkudziesięciu minut. Po 3 dniach ból zmienił trochę charakter, doszło do tego pulsowanie zębów w górnej szczęce, ale to już nie było bolesne, a promieniowanie do ucha zanikło. RTG zatok, które zlecił mi laryngolog (gdy to wyjęczałam, bo od razu uważał, że to jakaś neuralgia) wykazało: Zgrubienie sluzówki i płyn w obu zatokach szczękowych. Więc w tej chwili leczę zatoki antybiotykiem (klacid uno), biorę clarinase, supremit oraz mucofluid. W sobotę 28.03 wezmę ost.dawkę antybiotyku. Jednak nic to nie pomaga. Bóle nadal są. Np. w poniedziałek przeryczałam cały wieczór z bólu, najpierw czułam jakby coś siedziało mi między zębami, potem rozpieranie, rozpieranie, pulsowanie i ulga i po bólu i za chwile od początku. Dodam jeszcze, że ten ból jest wrażliwy na ciepło, tzn. jak zaczyna boleć robię inhalację i nadstawiam policzek, praktycznie od razu przechodzi. A może to jednak zatoki tak mnie bolą, ale dlaczego tylko z jednej strony, skoro płyn jest w obu? Boje sie tego, że leczę nie to co potrzeba i zmyka mi cenny czas, tzn. wiem, że zatoki i tak musiałabym doleczyć. Nie wiem czy to jest ważne, ale mam jeszcze niedoleczoną jedynkę z prawej str. (kanał, zgorzel), ale kanał jest już zamknięty, ząb czasem się odzywa, ale wg mojego dentysty to normalne.

Byłam już u: stomatologa, laryngologa, neurolga, lekarza internisty i każdy z nich mówi że to nie od zęba, że ból nie charakterystyczny dla zatok, dla schorzeń neurologicznych. Zostaję więc sama ze swoim bólem i teraz zastanawiam się jakie badanie powinnam wykonać żeby sprawdzić czy nie trawi mnie jakiś nowotwór, naprawdę b. się tego boję. Jestem zagubiona, nie wiem może dramatyzuję i przesadzam, ale nie wiem już co mam robić. Może mógłby mi ktoś pomóc? Coś mądrego doradzić? B. proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • lilianka.1 Re: OGROMNA PROŚBA 26.03.09, 19:28
      Mam pytanie.Czy jak byłaś u stomatologa czy zlecił Ci zdjęcie
      panoramiczne rtg szczęki i żuchwy? To moim zdaniem bardzo istotne.
      • sfinks1log Re: OGROMNA PROŚBA 26.03.09, 21:04
        Zdjęcie panoramiczne zębów miałam robione w listopadzie na intencję delikatnego pobolewania dolnej szczęki. Nic nie wykryło groźnego. W tej chwili wracam od okulisty, pierwsze co od niej usłyszałam to ma pani asymetrię źrenic, okulistka była b.b.b.zdziwiona, że neurolog tego nie zobaczył i co gorsza powiedziała mi, że może byc to objaw jakiejś choroby neurologicznej, oczywiście chodzi o moją biedną prawą stronę. Okulistka nakazła mi powiedziec o tym przy nastepnej wizycie u neurologa. B. dziekuję za zainteresowanie. Naprawdę bardzo.
    • elka-1 Re: OGROMNA PROŚBA 27.03.09, 07:13
      Witam Ciebie "sfinks1log", Czy robiłaś tomografię głowy? Jeśli nie
      to poproś o skierownanie lekarza (bez skierowania wykonanie TK jest
      niemożliwe)-jeśli nie będzie można szybko wykonać badania w ramach
      NFZ to zrób odpłatnie. Wiem, że dobrym sprzętem dysponują m.in.
      szpitale neurologiczne. Badanie pomoże postawić właściwą diagnozę
      lekarzom a Ciebie uspokoi... Pozdrawiam serdecznie, odezwij się może
      jak będziesz coś dalej wiedziała. Ela
      • sfinks1log Re: OGROMNA PROŚBA 27.03.09, 10:37
        Dziękuję, że w ogóle ktoś mnie tu zauważył, wśród tylu innych osób borykających się z naprawdę poważnymi problemami. Mam pytanie, jakie TK dokładnie powinnam wykonać? Bo wiem, że tych badań jest wiele, np. twarzoczaszki, czy głowy? Wiem też że są np. z jakims kontrastem lub bez. Nawet jak pójdę zrobić prywatnie badanie to nie będę wiedziałam dokładnie co mają mi zrobić? Czy mógłby ktoś mi podpowiedzieć?
        • annalaura28 Re: OGROMNA PROŚBA 27.03.09, 13:46
          Hey.
          Jestem fizjoterapeutą i na pierwszy plan wysuwa mi się diagnoza" neuralgia nerwu
          trójdzielnego". Ale niepokoi fakt asymetrii źrenic, to nie pasuje do obrazu tego
          schorzenia. Czy masz też objawy porażenia mięśni twarzy?Np. powieka opada, masz
          jedną brew niżej, nie możesz wyszczerzyć zębów, masz obniżony kącik ust itp.
          Wykonaj koniecznie tk. głowy a najlepiej rezonans głowy i nie czekaj, idź
          prywatnie. Możesz też wykonać eeg głowy. Podam ci przykład, moja koleżanka 3
          tyg. temu dostała nagle porażenia nerwu twarzowego, zrobiła sobie na wszelki
          wypadek tk. głowy i niestety wykryto guza w płacie skroniowym, czeka na
          operację. Ale u Ciebie, to nie musi być guz. Równie dobrze możesz przechodzić
          zapalenie nerwów. Pozdrawiam
          • sfinks1log Re: OGROMNA PROŚBA 27.03.09, 17:52
            dziękuję za fachową odpowiedź. Neurolog nic takiego nie stwierdził, na twarzy nie ma żadnych oznak neurologicznych, tak przynajmniej twierdzą lekarze. Cy więc powinnam zrobić tk głowy czy twarzoczaszki? To się czymś różni prawda? A co z tymi bólami, które przechodzą po inhalacjach? Tzn. pod wpływem ciepła?
          • sfinks1log Re: OGROMNA PROŚBA 27.03.09, 17:53
            Poza tym neurolog powiedział, że te bóle nie pasują mu do neuralgii i że po samym wywiadzie może to wykluczyć bo bóle neuralgiczne nie przechodzą pod wpływem ciepła, a może trafiłam na złego i znudzonego pacjentami neurologa?
    • sp9tcu Tak TakTrzytam to mi się śmiać się chce 27.03.09, 20:01
      1-Histeria i nerwica
      2-Masywne zapalenie Zatok może być też alergiczne
      3- Od zatok chore zęby górne ucho gardło

Po prostu brak mi słów jak czytam to
      uważacie ze wszystko To rak
      po co chodzisz po Polu i jeszcze zaosztrzasz sobie stan zapalny
      Ja przez takie eksperementy męczyłem się uwaga 3 miesiące
      mając po kolei lekkie zapalenie zatok ,ostre zapalenie zatok ,i jeszcze raz
      zapalenie zatok na tle alergicznym
      Zatoki i te sprawy mogą strasznie bolą o to bardzo mogą być też straszne bóle
      głowy a nawet wymioty
      Co robić .Nie wyleczysz tego za 2 dni
      Leczenie zatok trwa najkrócej 3 tygodnie
      Idz do laryngologa ,przeleż przynajmniej tydzień
      rób na noc inhalacje inhalem

Oj ludzie ludzie Czasami brak mi słów
      • sfinks1log Re: Tak TakTrzytam to mi się śmiać się chce 27.03.09, 20:35
        Dzięki za krytykę, też jest potrzebna i czasem ustawia człowieka do pionu. U laryngologa byłam, biorę antybiotyk i leki "wspomagające". Wiem też, że czasem zatoki leczy się b.b.b. długo, a co do leżenia w domu to zapytałam sie laryngologa czy powinnam byc na zwolnieniu, odparł, że nie. mam tylko się nie przemęczać, nie pływać, nie ćwiczyć i takie tam. Inhalacje robię codziennie bo to uśmierza ból. Wiem, że byc może panikuję, ale to kwestia psychiki. Kiedyś niewiele mogło mnie zaskoczyć i podciąć mi skrzydła. Już kilka razy miałam podbramkowe sytuacje, ale zawsze zachowywałam spokój i dzieki Bogu wychodziłam z tego obronną ręką. Teraz trochę sie pozmieniało. Ale dzięki
      • sfinks1log Re: Tak TakTrzytam to mi się śmiać się chce 27.03.09, 20:35
        Dzięki za krytykę, też jest potrzebna i czasem ustawia człowieka do pionu. U laryngologa byłam, biorę antybiotyk i leki "wspomagające". Wiem też, że czasem zatoki leczy się b.b.b. długo, a co do leżenia w domu to zapytałam sie laryngologa czy powinnam byc na zwolnieniu, odparł, że nie. mam tylko się nie przemęczać, nie pływać, nie ćwiczyć i takie tam. Inhalacje robię codziennie bo to uśmierza ból. Wiem, że byc może panikuję, ale to kwestia psychiki. Kiedyś niewiele mogło mnie zaskoczyć i podciąć mi skrzydła. Już kilka razy miałam podbramkowe sytuacje, ale zawsze zachowywałam spokój i dzieki Bogu wychodziłam z tego obronną ręką. Teraz trochę sie pozmieniało. Ale dzięki
        • sp9tcu Re: Tak TakTrzytam to mi się śmiać się chce 27.03.09, 20:43
          Zasadniczym błędem jest to że pani nie leży
          co pani wygrzeje w nocy w dzień pani zchłodzi

Pytanie czy stosuje pani jakieś okrycie na głowę
          • otojestmis Re: Tak TakTrzytam to mi się śmiać się chce 27.03.09, 21:18
            Zgadzam się w całej rozciągłości. Wydaje mi się, że Pani histeryzuje. Powinna się Pani przeleczyć antybiotykiem, poleżeć i oszczędzać. Zapalenie zatok jest paskudne, trwa nieraz bardzo długo, boli, puchnie, daje temperature, organizm jest osłabiony itd. Proszę sobie dla spokoju zrobić TK albo pewnie lepiej rezoans głowy, ale jestem przekonana, że na Pani szczęście nie jest Pani nic poza nerwicą i chorobą zatok.
            pozdrawiam
            ps.Skoro już Pani pyta u nas, czy u kogoś w otoczeniu nie zdiagnozowano ostatnio choroby nowotworowej?
            • sfinks1log Re: Tak TakTrzytam to mi się śmiać się chce 27.03.09, 21:25
              otojestmis napisała:

> Zgadzam się w całej rozciągłości. Wydaje mi się, że Pani histeryzuje. Powinna s
              > ię Pani przeleczyć antybiotykiem, poleżeć i oszczędzać. Zapalenie zatok jest pa
              > skudne, trwa nieraz bardzo długo, boli, puchnie, daje temperature, organizm jes
              > t osłabiony itd. Proszę sobie dla spokoju zrobić TK albo pewnie lepiej rezoans
              > głowy, ale jestem przekonana, że na Pani szczęście nie jest Pani nic poza nerwi
              > cą i chorobą zatok.
              > pozdrawiam
              > ps.Skoro już Pani pyta u nas, czy u kogoś w otoczeniu nie zdiagnozowano ostatni
              > o choroby nowotworowej?
              Witam, dziękuję za odzew. Tak, wokół mnie jest wiele raków... niestety. Mój przyszywany wujek - rak jezyka, jakos do siebie dochodzi, bliski znajomy moich rodziców - nowotwór oka, moja ciocia - zmarła 3 tyg. temu na nowotwór żołądka (powiem tylko, że nie jestem z nia spokrewniona, bo ona weszła do naszej rodziny, nie wiem czy dobrze sie wyrażam), siostra mojej współpracowniczki - od 2 lat nowotwór piersi z przerzutami, ojciec mojej przyjaciółki rak jelita grubego - choc minęło juz trochę czasu, nie moge zapomnieć widoku tego człowieka zaraz po operacji. Cieszę się, że sie z tego wygrzebał.Tak więc mimowolnie uczestniczę w tym "nowotworowym świecie".
          • sfinks1log Re: Tak TakTrzytam to mi się śmiać się chce 27.03.09, 21:18
            Oczywiście, chodzę w grubej wełnianej czapie, dużym szaliku, tak że widać mi tylko oczy. W czapce chodzę nawet wtedy gdy pogoda robi się ciut ładniejsza, unikam przeciągów, ale teraz mnie to dziwi, bo sama myslałam o tym że do leczenia zatok powinno byc ciepło, ale laryngolog sam powiedział: "Nie proponuję pani zwolnienia, można śmiało chodzić do pracy"> juz kilka osób pukało mi sie w głowę, jak mówiłam o tym że moge wychodzić, ale pomyslłam, że lekarz wie lepiej.
            • sp9tcu No dobrze 27.03.09, 21:59
              Zgadzam się z otojestmis w 100 %
              Zatoki to straszna przypadłość a jeszcze żle leczona
              Na Pani miejscu zrobiłbym Boczne zdjęcie zatok
              bo zatoki Zębowe też mogą być chore

A ja mam chorą mamę na Raka Piersi ,Tata umarła na raka jelita
              raja mieli też dwóch wujków i jedna Ciocia

• sfinks1log Re: No dobrze 27.03.09, 22:20
                B.B.B. współczuję. Naprawdę, nie są to tylko takie puste słowa. Wiem, jak wiele wysiłku kosztuje człowieka patrzenie na cierpienie bliskich osób, wiem jak trudno wstać z łóżka, mieć przytomną głowę w pracy, na siłę się usmiechać, robic zakupy, próbować nie mysleć. I dlatego b.b.b.podziwiam osoby które dzielnie i mądrze potrafią znieść tą chorobę, zwłaszcza rodziny tych osób.
                I naprawdę każdego dnia modlę się za tych wszystkich cierpiącyh fizycznie i psychicznie.
            • osmanthus Re: Tak TakTrzytam to mi się śmiać się chce 27.03.09, 22:06
              Sfinks1log, napisalas:
              Nie wiem czy to jest ważne, ale mam jeszcze niedoleczoną jedynkę z
              prawej str. (kanał, zgorzel), ale kanał jest już zamknięty, ząb czasem
              się odzywa, ale wg mojego dentysty to normalne.

CZy zrobilas ponownie zdjecie tego zeba? Byc moze trwa tam infekcja
              anaerobowa? Byc moze trzeba zastosowac inny antybiotyk? Byc moze zab
              trzeba bedzie usunac?
              • sfinks1log Re: Tak TakTrzytam to mi się śmiać się chce 27.03.09, 22:29
                Naprawdę próbuje racjonalnie myśleć, uwierzcie. Wiem jaki obraz mojej osoby macie przed sobą i wiem że niektórzy czytając ten post pukają się w czoło. Ale nauczyłam sie juz kilku rzeczy. Po pierwsze zdrowie nie jest dane raz na zawsze i dożywotnio, trzeba je szanować, po drugie jesli nie ma zdrowia, to że się wyrażę takim ogólnikiem i uproszczeniam "nie ma niczego", po trzecie wiem też, ból dajmy na to nogi może oznaczać nic i zarazem b. wiele, po czwarte wiem też że lekarze czasem bywają niedouczeni, nie widzą objawów i sygnałów jakie daje organizm pacjenta. Często są znieczuleni. Wiem, ze nie mozna każdego dnia byc na najwyższych obrotach,bo kariera lekarska trwałaby kilka lat. Ale każdy z nas idzie do tego człowieka (lekarza) po pomoc, tak, tak to nazwijmy.
              • sfinks1log Re: Tak TakTrzytam to mi się śmiać się chce 28.03.09, 11:20
                Dzień dobry, a co to jest infekcja anaerobowa? Przepraszam, ale pierwszy raz słyszę takie pojęcie. W internecie niewiele znalazłam nt.
                • osmanthus Re: Tak TakTrzytam to mi się śmiać się chce 28.03.09, 14:29
                  i. anaerobowa - wywolana przez beztlenowce (bakterie)

Jeszcze raz - czy robilas przeswietlenie tego zeba gdy juz mialas
                  bole glowy?
                  Ponizszy tekst w jezyku language wyraznie mowi o ryzyku infekcji
                  anaerobowej zwiazanej z dzialaniami dentystycznymi, a Ty przeciez
                  milas leczone korzenie.
                  Swiadectwem zakazenia beztlenowcami moze byc brak efektow zwiazanych
                  z braniem antybiotyku (jakiego?).
                  Nie kazdy antybiotyk dziala na te bakterie ale morduja je
                  chloramphenicol(Chloromycetyna) i metronizadol (Flagyl).
                  Mozna tez zastosowac Mefoxin (cefoxitin)lub Cleocin (clindamycin).

• sfinks1log Re: Tak TakTrzytam to mi się śmiać się chce 29.03.09, 21:43
                    Wita, dziekuję za odpowiedź. Ostatni raz zdjęcie tego zęba miałam robione gdzieś w grudniu przez Bożym Narodzeniem. Wtedy dentysta zamknął mi kanał (miałam wrażenie, że coś tam mi lutuje. Nastepna wizyta to miało być założenie wypełnienia. Ale do nastepnej wizyty już nie dosło bo złapałam infekcję górnych dróg oddechowych. Zwolnienie miesiąc czasu - antybiotyk AUGUMENTIN. Równo po miesiącu od mojego powrotu do pracy zdarzyło mi się właśnie to coś. RTG zatok wykazało płyn w obu zatokach szczękowych + zgrubienie śluzówki. Z tego względu biorę: klacid Uno. Ból jest mniej dotkliwy. A w tej chwili zaczyna się od zębów: najpierw czuję cos jakby mi siedziało między zębami, potem czuję rozpieranie, wtedy dochodzi ból który rozlewa się na policzek, pulsowanie i po bólu, a czasem samo pulsowanie. Czuje też b.delikatny ból z tyłu głowy i delikatny ból pod brwią w stronę nosa. oczywiście wszystko z prawej strony. Z prawej str. mam też zwężoną źrenicę. Neurolog stwierdził tylko że być może podrażnił mi się nerw trójdzielny.
                    Dziękuję raz jeszcze za zainteresowanie. Czy powinnam zrobić pantomogram?
                    • osmanthus Re: Tak TakTrzytam to mi się śmiać się chce 30.03.09, 14:47
                      Idz do jakiegos rozsadnego dentysty. Niech Ci przeswietli ten zab.
                      Byc moze trzeba bedzie go ponownie otworzyc.
                      Byc moze bedzie trzeba zastoswac metronidazol (albo inny lek z listy
                      wyzej).

Ja kiedys mialam cos podobnego : okropne bole glowy w okreslonych
                      godzinach. Wygladalo na nerw trojdzielny. Dostalam nawe lek
                      p/padaczkowy, ktory sie stosuje przy takich okazjach. Nie pomogl.
                      Bole nie zniknely. W koncu powiedzilam mojemu lekarzowi, ze ide sie
                      pokazac dentyscie. I bingo. Na zdjeciu wyszedl stan zapalny wokol
                      zeba. Dostalam antybiotyki. Po 2 dawkach bol zaczal przechodzic. Po
                      trzeciej zniknal.
                      Aha,problem byl tylko z odstawieniem Tegretolu - nie moze to byc
                      cold turkey, dawke trzeba zmniejszac stopniowo.
            • sfinks1log Re: Tak TakTrzytam to mi się śmiać się chce 27.03.09, 22:15
              Jak się cieszę, że nie jestem sama... jedynka nie jest do konca zrobiona, jest zamkniety kanał, tak powiedział mi dentysta, za każdym razem kiedy mi grzebał w tym zebie robił mi RTG i mówił "świetnie". Nie mam jej doleczonej bo na wizyte u tego pana b.długo się czeka to raz a dwa 2 razy byłm chora i musiałam odwołać wizytę.
              • she-1 nie jesteś sama... 28.03.09, 01:20
                nie przejmuj sie krytyką,ja podobnie jak ty moze troszeczkę przesadzam jesli coś
                mi dolega /a dolega i to jeszcze jak :)/ale kto nie zadba o nasze zdrowie jesli
                nie my sami..ktore zresztą jest tylko jedno...a lekarze...cóż ,szkoda
                słow...często bagatelizują problemy i żałuja skierowąń na badania..napisze
                krótko,molestuj lekarza,np neurologa o TK głowy lub rezonans...dla świętego
                swojego sppkoju...a zatoki moga dać się bardzo we znaki,oj bardzo..ząbek raczej
                nie az tak,jak opisywałaś swoje bóle,a mocno Cię musiało boleć,skoro napisałaś
                na forum...Pozdrawiam!
                • sfinks1log Re: nie jesteś sama... 28.03.09, 11:28
                  Witam, tak, ten ból bywa przeokropny. Jedyny ból poza tym, którego nie mogłam znieść to ból rwy kulszowej - mdlałam z bólu. Postanowiłam zrobić TK głowy. W poniedziałek idę do laryngologa na kontrolę po antybiotyku. Neurologa mam dopiero 20 kwietnia. Niestety czekać tyle nie mogę, więc albo wybłagam laryngologa o skierowanie albo powiem tej pani żeby powiedziała mi dokł. jakie badanie mam wykonać tzn. czy z kontrastem czy bez (bo zupełnie na tym się nie znam) i za nie zapłacę.
      • sp9tcu Teraz ja proszę o doradę 16.04.09, 20:09
        Witam wiem ze tu są poważniejsze rzeczy ale ze względu że mnie źle
        potraktowano przedstawiam moją sprawę
        może ktoś poradzi

Chodzi o moje zatoki zaatakowały 2 tygodnie temu
        Byłem u laryngologa stan zapalny zatok po prawej stronie
        nie leżałem na to gdyż ktoś musiał robić zakupy poza tym pani laryngolog nie
        stwierdziła żebym leżał
        antybiotyk aż 2 tygodnie ,nurofen ,inhal potem sudafet na rozluźnienie treśći
        w zatokach buterpih może pomyliłem nazwę
        ból tym razem nie jest tak straszny ,owszem świństwo spływa z zatok i to dużo
        ale nadal odczuwam ból taki który nie nadaje się na leki przeciw bólowe ( bo
        mało boli )
        dziś była konsultacja z panią laryngolog koniec antybiotyków i leków
        rozszeżajacych zatoki ( sudafet ) poleciła mi sodek roślinny podobno dobry
        Sinupert
        oraz buterpih no i inhalacje
        czyli leczenie już nie ostre
        Może coś napiszecie na temat
        tylko bez straszenia ze to rak itd
    • annalaura28 Re: OGROMNA PROŚBA 16.04.09, 22:53
      Witaj.
      Mogę polecić Ci naświetlanie lampą solux z filtrem czerwonym, lampą bioptron,
      zabiegi przy użyciu lasera oraz jonoforezę. Jestem fizjoterapeutą i robiłam te
      zabiegi pacjentom z zapaleniem zatok ze skutkiem pozytywnym , więc zachęcam Cię
      do nich, bo pomogą. Lampy nagrzewają, mają właściwości wysuszające i
      przyspieszają resorpcję wydzieliny. Laser działa przeciwzapalnie, regeneruje
      uszkodzone komórki, przyspiesza gojenie. A jonoforeza ułatwia i przyspiesza
      wprowadzanie jonów leku do tkanek objętych procesem zapalnym i dodatkowo działa
      przeciwbólowo przez wydzielenie min. endorfin.
    • sp9tcu Re: OGROMNA PROŚBA 19.04.09, 14:47
      Anna laura28 ( sory ze pomyliłem nik )

Niestety na takie zabiegi trzeba czekać nawet 3 miesiące a na płatne nie stać
      A poza tym zatoczki już prawie zdrowe
      Pomogło
      -Szybka diagnoza pani Laryngolog a wiec przede wszystkim zdjęcie zatok
      - antybioterapia antybiotyki przez 2 tygodnie
      - leki rozszeżające zatoki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka