veeto1 05.10.08, 19:46 Jak zapisuje się śmiech? Zgłupiałem już kompletnie. Wiem na pewno, że "hi hi hi", ale czy "ha ha ha", czy też "cha cha cha"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
efedra Re: cha cha 06.10.08, 00:29 veeto1 napisała: > Wiem na pewno, że "hi hi hi", "Hi hi hi" brzmi dla mnie jak piskliwy chichot zdziecinniałego staruszka, który zrobił komuś złośliwy dowcip. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: cha cha 06.10.08, 09:38 Wedle prawa ortograficznego można się śmiać na dwa sposoby: 1) cha cha - Wielki słownik ortograficzny - PWN 2006 - E. Polański 2) ha ha - Nowy słownik ortograficzny - Wilga 2005 - A. Markowski, W. Wichrowska W wątpliwych sprawach warto konsultować się tu: www.sjp.pl/ lub tu: sjp.pwn.pl/ Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: cha cha 06.10.08, 20:03 Ja zawsze pisze przez "ch" (bo "ha" to dla mnie wykrzyknienie, np.: Ha! a nie mowilem!) i zawsze mnie madrale forumowe pouczaja, cha, cha:). Odpowiedz Link Zgłoś
markus.kembi Re: cha cha 06.10.08, 20:43 Można to też tak zinterpretować, że "Ha ha!" to taki sarkastyczno-ironiczny śmiech. Ale tak w ogóle, to zawsze mnie dziwiło, że śmiech się zapisuje jako "cha cha", skoro sam odgłos śmiechu wcale "cha cha" nie przypomina. Tak samo jak szczekanie psa - zapisywane jako "Hau-hau" (a może "chau-chau"? Nie, to by się czytało "czałczał"), przypomina raczej "łu łu łu łu łu". Ale to już temat na osobny, fałszywoonopatopeiczny wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Ha! Cha cha, hłe, hłe 07.10.08, 07:36 {Markus.K} - typowy przedstawiciel pokolenia NIEROZPOZNAJĄCEGO dźwięzznego "H" w polszczyźnie. Może nawet nie pamięta On o staropolskim słynnym gładkim "eŁ", takim, jakby mamaŁygę meŁŁ? Hi, Hi, Hi - dźwięczne "H" Cha, cha, cha - BEZdźwięczne "H" He, he, he - [sardoniczne] - dźwięczne "H" Ha! - dźwięczne "H" Khe, khe - [odkaszlnięcie] - BEZdźwięczne "H" {Anna} i {Justyna} obie, samodwój, mają rację! {Markus'a.kembi'ego} słowa: >>...fałszywoono[MA]topeiczny wątek ...<< Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Hu hu ha! Idzie zima... 07.10.08, 09:32 ...i w związku z tym poproszę o instrukcję. Chu chu cha! Czy dobrze chucham? Bo Konopnicka inaczej chuchała... Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Kornelowa wymowa ... 07.10.08, 14:10 A {Kornel} to HUCZY w czasie dzikowej huczki, czy CHUCZY? Kornelowa wymowa imienia Bohdan jaka jest? Jeśli taka: 'bochdan' a nie 'boghdan' - to już na H-ortografię u {Kornela} za późno... {Kornel} jeszcze podziwia sapieżyńska dumę, czy może już sapieszyńską? Co do konopnickich czasów to oby nam się pasoRZyt nie przypomniał! Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Kornelowa wymowa ... 07.10.08, 14:27 deerzet napisał: > A {Kornel} to HUCZY w czasie dzikowej huczki, czy CHUCZY? > Kornelowa wymowa imienia Bohdan jaka jest? > Jeśli taka: 'bochdan' a nie 'boghdan' - to już na H-ortografię u > {Kornela} za późno... > {Kornel} jeszcze podziwia sapieżyńska dumę, czy może już > sapieszyńską? No dobra, a teraz do rzeczy: "Chu chu cha!" - dobrze chucham? k. Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: Kornelowe niepewności 07.10.08, 21:28 kornel'a-1 słowa: [...No dobra, a teraz do rzeczy: "Chu chu cha!" - dobrze chucham?...] A jak {K.-1} toto wymawia? Dźwięcznie czy nie? Czy wszystko trzeba tak łopatologicznie?... {Kornelu_z_1}. Czy Deerzet ma po 100 latach, z okładem, odpowiadać za wszystkie rozchwiane zasady pisowni polskiej? Za wpływy ruszczyzny, niemczyzny, słowakomorawoczeszczyzny? Za wpływy wołoskie w wymowie góralskiej? Za wszystkie pisowniane rozkojarzone 'Oyce' nasze, Staszyce, Domeyki, Giedroycie, Pyciako-Peciaki i inne pomyłki pisarskie? Za zanik wymowy dźwięcznego "H" i rozumienie potrzeby jego zach[h?] owania? Deezret nie chce odpowiadać. A {Kornel-1} niech spyta sam siebie, czy sam ma wyczucie dźwięczności wymowy zgłosek, czy czuje różnicę w 'chuchnięciu' czy jest tak 'zahukany'? Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Kornelowe niepewności 07.10.08, 22:21 deerzet napisał: > kornel'a-1 słowa: [ciach! takie tam pierdoły] Moim zdaniem źle stawiasz apostrof. Kornel Odpowiedz Link Zgłoś