yoskaiga 09.10.09, 11:27 laureatem Pokojowej Nagrody Nobla i co Wy dziewczyny na to? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gypsi Re: Barack Obama 09.10.09, 11:43 Nobel pokojowy i z literatury od dawna sa nagrodami czysto politycznymi. Na temat Obamy samego nie mam zdania, zbyt krotko jest prezydentem i niczego specjalnego jeszcze nie dokonal. Popatrze sobie jak mu reforma systemu zdrowotnego w USA pojdzie, bo wojsko do Iraku czy Afganistanu o wiele latwiej wyslac. Odpowiedz Link
d.hassenpflug Re: Barack Obama 09.10.09, 12:17 No wlasnie w zwiazku z tym ze jest tak krotko i w zasadzie malo co zrobil oprocz tego ze prezydentem zostal, troche mnie ten Nobel dziwi. Odpowiedz Link
yoskaiga Re: Barack Obama 09.10.09, 12:48 Pokojowy Nobel zazwyczaj wzbudza kontrowersje. Jednak pierwszy raz widzę ,żeby dostać nagrodę za plany ,a nie za osiągnięcia. Smutne to jakieś wszystko i wielki polityczny teatr świata przed nami, a przecież tylu autentycznych ludzi codziennie podejmuje wymierne działania na rzecz pokoju często narażając swoje własne życie. Nic to, pozostaje nam teraz czekać na Oskara za pierwszoplanową rolę męską. Odpowiedz Link
gypsi Re: Barack Obama 09.10.09, 12:52 No nie, tu to szans nie ma (wobec swojego gubernatora z Kalifornii zawsze bedzie do tylu;) Odpowiedz Link
truskawkowe_studio Re: Barack Obama 09.10.09, 13:20 nie wiem czy to bardziej smieszne czy zalosne Odpowiedz Link
nsc23 Re: Barack Obama 09.10.09, 15:20 Lepiej Obama niz Tsvangiari ;) ale i tak dziwne to strasznie. Odpowiedz Link
yoskaiga Re: Barack Obama 09.10.09, 15:38 A dlaczego uważasz, Morgan Tsvangirai był złym kandydatem? Pytam z ciekawości, bo obserwując świat Afryki, li i jedynie z poziomu wiadomość telewizyjnych i prasowych, postrzegam go jak bardzo pozytywną postać w Zimbabwe czego o akurat o Robercie Mugabe nie można powiedzieć. Odpowiedz Link
nsc23 Re: Barack Obama 09.10.09, 15:56 Bo po pierwsze zostawil swoj kraj w momencie najwiekszej potrzeby, mogl wygrac wybory i zostac prezydentem. Poza tym ciezko mowic, ze mial jakies swoje zaslugi w procesie 'pokojowym' w Zimbabwe. Od mojego W jeszcze: Tsvangirai zostal narzucony Zimbabwe, zeby zatrzymac reformy. Odpowiedz Link
yoskaiga Re: Barack Obama 09.10.09, 16:23 To w Zimbabwe są jakieś reformy?:) Ja z tego co czytam to tam jest jedynie łamanie praw człowieka, areszty i tortury opozycyjnych posłów i w ogóle opozycjonistów jako takich, areszty dziennikarzy i ogólny brak wolności słowa. Mugabe, owszem zaczął swoje rządy od zmian ale to było na początku jego zaistnienia na arenie politycznej( cztery kadencje temu ). Przez ostatnie lata sam praktycznie wstrzymał reformy poprzez swoje dyktatorskie zapędy, nepotyzm i chęć utrzymania władzy za wszelka cenę. Ma obsesyjnie nienawistne podejście do Białych i nieustanie podżega swój naród przeciwko nim. Tsvangirai, występując jako kontrkandydat w wyborach miał odwagę sprzeciwić się władcy absolutnemu, uciekł przed drugą turą wyborów z obawy o swoje własne życie. Wcześniej, trzeba pamiętać, śmierć poniosło około setki osób z nim związanych. Odpowiedz Link
nsc23 Re: Barack Obama 09.10.09, 16:39 Yoskaiga - ale wycofujac sie z wyborow zawiodl wiele osob - dopoki inni ryzykowali zycie, to bylo ok, jak przyszlo na niego, to zwial. Jezeli chodzi o reformy, to chodzilo mi redystrybucje ziemi i wlasnie nienawisc do bialych - miejscami mocno uzasadniona z reszta - zeby to powstrzymac, Zachod zainstalowal Tsvangiraia. Dla mnie przeciw Tsvangiariowi posrednio swiadczy tez to, ze moj W nie ma do niego przekonania i nie zgadza sie z nim, mimo, ze za MDC prawie stracil zycie i jest to bezposredni powod, dla ktorego przeprowadzil sie do UK, stracil mozliwosc widzenia sie z rodzina, zycie, ktore uwielbial i musial zaczynac wszystko od nowa w wieku lat 23. Moim zdaniem to o czyms swiadczy, ale nie mowie, ze jest to wyrocznia i obiektywna opinia ;) Odpowiedz Link
yoskaiga Re: Barack Obama 09.10.09, 17:22 Tak, tylko wiesz jak jest -taki jest los opozycjonistów. Trzeba czasami się wycofać ,żeby móc później zwyciężyć:). Historia rozsądzi czy rządy Mugabe były korzystne dla jego narodu. Ostatnie dziesięciolecie wskazuje jednak na to ,że nie. Na pewno my, ludzie spoza Afryki, mamy zupełnie inne spojrzenie na te ich wewnętrzne sprawy :) I inaczej rozumiemy albo lepiej - nie rozumiemy, ich wewnętrznej polityki. Wracając jednak do głównego tematu to Tsvangiraia jawi mi się przynajmniej jako uzasadniony kandydat ,a Obama poza tym ,ze ma inny niż ja kolor skóry i jest mężem swojej żony, która w odpowiednim czasie na niego postawiła, a jednocześnie jest przywódcą najbardziej w tej chwili imperialistycznego, wojującego państwa na kuli ziemskiej, niczym szczególnym w historię świata jeszcze się nie wpisał. Zobaczymy, co dalej z tego ziarna się urodzi. Odpowiedz Link
nsc23 Re: Barack Obama 09.10.09, 17:36 Ha, tu pies jest pogrzebany - bo czy Tsvangarai wygral naprawde? Historia rozsadzi, ale na razie masz na szali - niepodleglosc, wyzwolenie sie spod wplywow UK, etc. Na drugiej szali masz sankcje nalozone przez UK i reszte swiata - od czapy i bez sensu, zlamane obietnice, ktore doprowadzily do kryzysu gospodarczego, etc. Temat jest duzo glebszy i nie na to forum, ja bym mogla pisac godzinami ;) Odpowiedz Link
yoskaiga Re: Barack Obama 09.10.09, 17:39 To bardzo ciekawe, że możesz w domu posłuchać tego z innej strony :) Odpowiedz Link
nsc23 Re: Barack Obama 09.10.09, 17:43 Ciekawe, ale czasem mam dosc ;) Co chwile mi podsuwa pod nos artykuly do czytania - musialam sie podszkolic z historii poludniowej czesci Afryki, bo nie nadazalam ;) Odpowiedz Link