Dodaj do ulubionych

Jestem przestraszona, lekarze zyc mi z miesniakami

15.11.07, 20:29
Witam, ciesze sie ze znalazlam to Forum, poczytalam, poczytalam i
jeszcze badziej nie wiem co ze mna bedzie, mam 2 dzieci i nie musze
juz miec trzeciego :), pozatym mam dwa duze miesniaki.
W szpitalu robili mi "wodne "USG i zezwolili na spirale Mirena
( hormonalna), mam wiec i spirale, ale cos tu nie gra :(
Po pierwsze przytylam i nie wiem czy od wkladki czy miesniaki rosna,
mam boje dolu brzucha promieniujace w kosci miednicy u uda i tez nie
wiem czy to od wkladki czy od miesniakow. Pytalam lekarzy w szpilatu
co dalej z miesniakami, a oni ze nic ze z tym da sie zyc i nikt
nawet nie wspomnial ze mozna je wyciac ( moja mama ma wycieta macice
z powodu miesniakow ) Dodam ze nie mieszkam w PL wiec boje sie
ze mnie ignoruja? To jak ?? zyja kobiety z miesniakami czy jest to
cos co trzeba wyciac?? Poradzcie
Obserwuj wątek
    • toja95 Re: TYTUL mi sie poplatal :)) 15.11.07, 20:30
      • toffix Re: TYTUL mi sie poplatal :)) 16.11.07, 11:02
        Generalnie piszą wszędzie, że z mięśniakami się żyje i je obserwuje.
        "Postępowanie terapeutyczne w mięśniakach macicy powinno brać pod uwagę przede
        wszystkim nasilenie objawów chorobowych i koncentrować się na ich eliminowaniu.
        Oprócz objawów klinicznych również inne czynniki mogą wpływać na wybór metody
        leczenia. Można do nich zaliczyć: wiek pacjentki, plany prokreacyjne,
        współistnienie innych chorób, chęć zachowania narządu rodnego, czy wreszcie
        umiejętności lekarza leczącego. Do lat 90. ubiegłego stulecia leczenie
        mięśniaków macicy obejmowało działania operacyjne, polegające na usunięciu guza
        lub macicy drogą laparotomii lub endoskopowo, oraz leczenie wspomagające –
        farmakologiczne. Wskazania do operacyjnego usunięcia mięśniaków macicy obejmują
        podejrzenie nowotworu złośliwego, nieprawidłowe krwawienia z narządu rodnego
        niepoddające się leczeniu i doprowadzające do anemii oraz niepowodzenia rozrodu,
        szczególnie w przypadku podśluzówkowej lokalizacji zmian. Myomektomia jest
        postępowaniem z wyboru w przypadku planów prokreacyjnych, natomiast
        histerektomia powinna być rozważana w przypadku szybko rosnących guzów po
        menopauzie, w celu prewencji zaburzeń odpływu moczu spowodowanych uciskiem
        pęcherza i moczowodów przez guz oraz bezobjawowych mięśniaków o wielkości
        większej, niż 12-tygodniowa ciąża [24]. Laparoskopia powinna być proponowana
        jako mało inwazyjne leczenie operacyjne w przypadku nielicznych
        podsurowicówkowych i śródściennych mięśniaków o średnicy poniżej 9 cm. Korzyści
        związane z minimalizacją zabiegu obejmują skrócenie czasu hospitalizacji,
        zmniejszenie utraty krwi oraz zredukowanie ryzyka wystąpienia zrostów
        pooperacyjnych, co ma szczególne znaczenie w operacjach związanych z
        poprawieniem płodności. Istnieją doniesienia o częstszych nawrotach mięśniaków
        po operacjach endoskopowych w porównaniu z operacjami klasycznymi. Wiąże się to
        z bardziej precyzyjnym palpacyjnym badaniem myometrium w trakcie zabiegu
        techniką chirurgii otwartej. Analogi gonadoliberyny, aGnRH, są głównymi lekami
        stosowanymi w farmakoterapii mięśniaków. Efektem ich działania jest odwracalna,
        ograniczona jedynie do czasu stosowania redukcja objętości mięśniaków,
        umożliwiająca zmniejszenie utraty krwi oraz powikłań w trakcie zabiegu
        operacyjnego. Zalecenia Amerykańskiego College’u Ginekologów i Położników (ACOG)
        odnośnie stosowania agonistów gonadoliberyny obejmują stosowanie ich w leczeniu
        dużych mięśniaków podśluzówkowych w przygotowaniu do resekcji histeroskopowej
        lub planowanej operacji mięśniaków [27]. Oprócz analogów GnRH w leczeniu objawów
        mięśniaków stosowany jest danazol oraz progestageny. Progestageny zastosowane w
        terapii nieprawidłowych krwawień okresu okołomenopauzalnego są lekiem pierwszego
        rzutu. Przyczyny tych krwawień mają często związek z obecnością mięśniaków. W
        przypadku danazolu, podobnie jak w przypadku progestagenów, osiągamy kontrolę
        nad krwawieniami, natomiast dodatkowo u części pacjentek można spodziewać się
        zmniejszenia objętości mięśniaków. Ostatnia dekada otworzyła nowe możliwości
        postępowania terapeutycznego w leczeniu mięśniaków. Od połowy lat 90. coraz
        popularniejsza staje się metoda embolizacji tętnic macicznych UAE (Uterine
        Artery Embolisation). Celem zabiegu jest zmniejszenie przepływu w tętnicach
        macicznych za pomocą materiału zatorowego tak, aby doszło do martwicy
        niedokrwiennej wrażliwej tkanki mięśniowej, bez wyraźnego wpływu na zdrowe
        tkanki. W literaturze pojawia się coraz więcej opracowań porównujących
        histerektomie, myomektomie i zabiegi UAE. Ich wyniki wskazują na brak
        statystycznych różnic pomiędzy tymi procedurami medycznymi [20]. Wpływ UAE na
        przebieg ciąży nie jest określony. Jest dużo doniesień o prawidłowych ciążach po
        embolizacji tętnic macicznych. Ze względu na krótki okres obserwacji po
        zabiegach embolizacji, wskazania do zastosowania tej metody leczniczej powinny
        się ograniczać do przypadków z istniejącymi przeciwwskazaniami do znieczulenia
        ogólnego lub leczenia operacyjnego. Alternatywą do UAE może być laparoskopowa
        koagulacja, klipsowanie lub podwiązanie tętnic macicznych. Inne techniki
        obejmują laparoskopową miolizę oraz czasową okluzję tętnic macicznych pod
        kontrolą ultradźwięków.
        Przedstawione wyżej zagadnienia dotyczące problematyki mięśniaków pokazują,
        jakiej zmianie uległo w ostatnich latach postępowanie medyczne wobec tego
        schorzenia. Większość omówionych sposobów leczniczych wymaga dokładniejszych
        badań. Dopiero wtedy będzie można zaakceptować je jako całkowicie bezpieczne i
        stanowiące alternatywę dla każdej pacjentki."
        To znalazłam kiedy sama miałam jeszcze mięśniaka. Pochodzi z wydawnictwa
        medycznego więc mam nadzieję, ze jest to wiarygodne...
        Pozdrawiam
    • toja95 Re: Jestem przestraszona, lekarze zyc mi z miesni 10.12.07, 13:14
      Dziekuje za opis, rozmawialam o tym z lekarzem, ale powiedzial
      mi ze albo czekac i dopoki mi nie przeszkadzaja to tak zyc, albo
      usunac macice i tyle i ze to moja decyzja. Mhhh,nie wiem.
      Wyjasnil mi ze jezeli nie planuje juz dzieci to jest to najlepsze
      rozwiazanie. Oczywiscie decyzja nalezy do mnie a ja nie wiem czy dac
      sobie wyciac macice czy nie i jak dlugo mozna zyc z miesniakami i czy
      nie moga przeksztalcic sie w cos bardzej zlego ?? ( mam dwa jeden ok
      9 cm x 6 i jeden miejszy ). Mhh, czy ktos z tego Forum ma wycieta
      macice i jakie sa tego konsekwencje, czy nie da sie inaczej, gdzie
      szukac odpowiedzi na te pytania.
      Pozdrawiam

• alice0553 Re: Jestem przestraszona, lekarze zyc mi z miesni 10.12.07, 13:33
        Istnieje metoda bezoperacyjnego usuwania mięśniaków.Wpisz w google
        wyraz embolizacja.Nie wiem dlaczego lekarze nie informują pacjentek
        o takiej możliwości.Moja bratowa przeszła taki zabieg kilka lat temu
        w szpitalu w Lublinie.Koszty pokrywa fundusz zdrowia, a na drugi
        dzień po zabiegu wychodzisz do domu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka