Dodaj do ulubionych

furtaventura w lutym

22.10.11, 20:45
Zastanawiam się nad nietypowym wyjazdem na ferie z dzieciakami. W lutym będę miała już serdecznie dość zimna i śniegu i wpadłam na pomysł cieplejszych klimatów. znalazłam fajnie się zapowiadającą ofertę do Fuertaventura.

Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak tam jest w lutym? nie wiem czy jest sens tam wtedy jechać.
Obserwuj wątek
    • b.montana Re: furtaventura w lutym 22.10.11, 21:53
      około 20 stopni, chłodny wiatr, ale w hotelu z ogrzewanym basenem dasz radę :)
    • Gość: jasiu... Re: furtaventura w lutym IP: *.dip.t-dialin.net 23.10.11, 12:16
      Zimno. W oceanie raczej szans na kąpiel nie masz, choć znam osoby, którym 19 stopni w oceanie wystarcza. Problemem są też wiatry, które w lutym również wieją i to najczęściej z północy. O ile w dzień temperatura, szczególnie w zaciszu jest znośna, to już wieczorem długi rękaw się przydaje. Moim zdaniem ostatnią porą na wyspach jest sylwester i może początek stycznia, później do wakacji lepiej dać sobie spokój.

Wiem - jest wówczas tanio, ale wiem też czemu w pierwszej połowie roku ceny są takie niskie.
      • deoand Re: furtaventura w lutym 23.10.11, 13:32
        No własnie ja słyszałem , że luty marzec to najzimniejsze miesiace na Fuercie i Lanzarote -tak przynajmniej mówili rezydenci ale i tu pytanie do jasia czy tak samo jest na Teneryfie i Grand canarii ?
        • martinaa_2010 Re: furtaventura w lutym 23.10.11, 13:42
          W ubiegłym roku na GC luty i marzec były bardzo ciepłe. Woda w oceanie była cieplejsza niż w basenie. 2 dni po naszym wyjeździe zaczęła się kalima.

Jeśli chodzi o GC to na południu: w Maspalomas i Puerto Rico zawsze jest cieplej niż na północy. Można się opalać.
          • ta_pentelka Re: furtaventura w lutym 23.10.11, 20:58
            czyli pogoda jak nasza ciepła wiosna? hmmm.... drugą opcją jaka mam jest egipt, ale boje się tam z dzieciakami jechać, a zakładając, że u nas jest wtedy mróz to może bezpieczniej jechać tam gdzie różnice temperatur są mniejsze... co myślicie?
            • bluszcz2a Re: furtaventura w lutym 24.10.11, 13:26
              Koniecznie jedź w lutym na Fuertę. Jest super!. Cieplej niż w lecie nad bałtykiem. Byłem w 1 połowie lutego w tym roku przez tydzień. Na plaży bardzo ciepło, czasami powiewa mocny wiatr, ale nie jest on zimny. Woda ok. 19 stopni, ja się kąpałem z morzu bez większych problemów. W bałtyku w lecie od kilku lat się nie kąpie, bo woda dla mnie za zimna. W ciągu dnia temperatura niższa niż w Egipcie, ale wieczorami cieplej. Ja przez cały tydzień ani razu nie założyłem bluzy, córka jedynie cienką bluzę.
      • terror_cake Re: furtaventura w lutym 14.11.11, 18:41
        Cześć,

Od dwóch lat mieszkam na Fuercie. Jeśli Cię dziwią niekiedy sprzeczne opinie o wyspie zerknij na mojego bloga: fuerteventurawszystkoo.blogspot.com

Co do wiosny i lata z wiatrem jest zasad:a wieje, zimą szanse na wiatr sa duzo mniejsze. Zerknij tez na linka odnosnie temperatur...a małemu się będzie podobalo bo wszedzie dużo wody:D
    • bah77 Re: Furteventura w lutym... 24.10.11, 08:31
      "Moja" Fuerteventura w lutym wyglądała np. tak:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,874,108355647,108404880.html itd.

Gran Canaria, też w lutym:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,874,88970518,92011226.html itd.

Pozdrawiam

bah77

P.S.: Zmarzłem (w grudniu) w Egipcie, kiedy w nocy temperatura spadała poniżej 10 st. C.
      • ta_pentelka Re: Fuerteventura w lutym... 24.10.11, 20:02
        no to mnie uspokoiliście :) Ja uwielbiam Bałtyak a zwłaszcza Hel latem wiec myślę, że temperatury mi odpowiadają. I chyba Fuerteventura jest fajniejsza niż Egipt, ale to moje w pełni subiektywne i niczym nieuzasadnione zdanie :)

a możecie mi co podpowiedzieć na temat Aloe Club Resort ?? znalazłam tam interesująca oferte z polskimi animatorami dla dzieciaków :)
    • Gość: gyt Re: furtaventura w lutym IP: 62.87.131.* 25.10.11, 07:05
      rOK 2010 fUERTEVENTURA w lutym dzień 23-24C a w nocy 18. Koło hotelu był zewnętrzny termometr i z niego czytałem. Woda ekstar nie ciepła ale w stosunku do Bałtyku starczy. 2 dni deszczu przelotnego do obiadu zupełnie nie przeszkadza. Ale wylotz Warszawy przy -11 a lądowanie przy +23 to robi różnicę. Zachęcam nie rezygnuj
      • Gość: nina104 Re: furtaventura w lutym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.11, 11:03
        Również zachęcam do wyjazdu na wyspy- właśnie zimą , bo to jest urok, gdy u nas śnieg i mróz tam ciepełko i zielono. Fuerta to wyspa surfingowców a więc wiatry wieją, ale jest piaszczysta. Szukaj raczej hotelu z podgrzewaną wodą. A co do porównania z Egiptem- na wyspach jest europejsko wiadomo czego się spodziewać- Egipt trochę nieprzewidywalny.
        • aniouka-to-ja Re: furtaventura w lutym 27.10.11, 20:56
          No właśnie ta nieprzewidywalność mnie odstrasza, a z dziećmi to tym bardziej bezpieczniej jechać w bardziej swojskie rejony :)

To teraz moim zmartwieniem są tylko Ci animatorzy....trochę się ich obawiam....

• b.montana Re: furtaventura w lutym 30.10.11, 12:00
            dlaczego obawiasz się animatorów? zjedzą ci dzieci? ;)
    • kubek0802 Re: furtaventura w lutym 25.10.11, 11:24
      Uwielbiam takie wpisy. Naprawdę, są ludzie którzy do Egiptu jechać nie chcą np. ja. Byłam i to nie moja bajka. Dlatego podczytuję ten wątek bo też planuję zimę na wyspach.
      • Gość: jasiu... Re: furtaventura w lutym IP: *.dip.t-dialin.net 25.10.11, 16:15
        Dołączam się kubek0802

Ja też wyrosłem z Turcji, Egiptu i w ogóle z wszystkich krajów arabskich (Tunezja, Maroko). Tyle tylko, że ja bym tego bajką nie nazywał. A wpis x-wakacje.pl rozumiem. Skoro Egiptem coraz więcej ludzi jest zniesmaczonych, to trzeba promować właśnie Egipt.
    • der1974 Re: furtaventura w lutym 30.10.11, 00:01
      Ja byłem na FV w styczniu 2010. Tydzień pełen słońca, zero deszczu. Temperatura powietrza ok 25 stopni. Woda też była dość ciepła. Co roku jeżdżę do Juraty i NIGDY się nie kąpię. Na Fuerte owszem wykąpałem się, ponieważ woda była znacznie cieplejsza niż latem w Bałtyku. Zdecydowanie polecam.
    • Gość: Monika Re: furtaventura w lutym IP: 91.212.223.* 14.11.11, 11:54
      Ja byłam na Fuercie w lutym tego roku i na 7 dni 5 było słonecznych i ciepłych z temp odczuwalną 25 -27 st., natomiast dwa pochmurne i b. wietrzne z temp odczuwalną 19-20 st., ale generalnie polecam.
      • zjawa1 Re: 14.11.11, 21:45
        Nie wiem jak jest w lutym na Fuerta ale skoro ja bedac w ,,najcieplejszym okresie sezonu" a wiec przelom lipca i sierpnia mialam w dzien ok 26 stopni, a noca ok 19, to wierzac tym co tam byli w lutym temperatura jest podobna!
        Tam zawsze wija silne wiatry- z tym musisz sie liczyc.
        Klimat jest idealny. Nie tak suchy jak w Egpicie.
        Zreszta, osobiscie ja nie wybralabym sie do Egiptu z malymi dzieciakami!
        Bowiem bardzo latwo o tzw ,,zemste faraona".
        Bylam w tym kraju 2 razy. Raz w hotelu 5 gwiazdkowym i raz 4 i pol gwiazkowym.
        Dbalam w kazdym detlu o odpowiednia wode. Nawet rece mylam w wodzie mineralnej. Co z tego skoro raz zachlysnelam sie woda.. U dzieci to jest nagminne... I po tym mialam komplikacje gastryczne, ktore leczylam jeszcze 6 miesiecy po pobycie do Polski.

Jesli chodzi o jedzenie to wg. minie najbardziej niby luksosowe hotele w Egipcie nie dorownywaly temu, co mialam w hotelu na Fuerta. Najlepsze jedzenie jakie jadlam kiedy kolwiek.
        Daletego polecam wyjazd na Fuerta...
        • zjawa1 Re: A ten ich deszcz:) 14.11.11, 21:50
          Naprawde deszcz czy burza piaskowa na Fuerta to cos, co warto przezyc:)
          Paradoksalnie ja w sierpniu doswiadczylam tego ich ,,deszczu":). Wzbudzil ogolna sensacje u tubylcow zwlaszcza, ze ponoc w sierpniu niby deszcze wcale tam nie wystepuja:)
          Z tym deszczem to fajna sprawa, tak jakby ktos zraszal nas spryskiwaczem do kwiatow. Niebo zachmurzona, bez slonca a ja wlasnie wtedy ,,zpalilam sobie" uszy:) Takze trzeba uwazac.
    • Gość: mechan Re: furtaventura w lutym IP: *.subscribers.sferia.net 15.11.11, 22:01
      Byłem tydzień na fuercie w lutym tego roku i życzyłbym sobie, abyśmy mieli w Polsce takie lato, jak było tam. Jedź śmiało i nie słuchaj tych, co mówią, że będzie zimno, najprawdopdobniej tam nie byli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka