Dodaj do ulubionych

Inwestycja dla dzieci

21.01.13, 21:56
Mam do zainwestowania po 20 000 zł dla dwójki dzieci na około 15 lat.
Szukam czegoś co da mi jakis zysk powyżej inflacji i możliwość wybrania pieniędzy bez żadnych kar. No i prowizja ,żeby jak najmniejsza lub w ogóle jej nie było.Nie chcę na bieżąco sprawdzać i ryzykować kasy.
Co moglibyście zaproponować? Lokata tylko?
Obserwuj wątek
    • z17 Re: Inwestycja dla dzieci 21.01.13, 23:14
      A ile Ty masz lat? Ile lat ma Twój mąż/partner? Jeśli w ciągu tych 15 lat stuknie wam 60 rok życia, to załóżcie dwa IKE (jedno Ty, jedno partner) w opcji lokata bankowa. Najlepsze oferty mają banki spółdzielcze. Zysk powyżej inflacji gwarantowany, ryzyko zerowe, procent składany, a wypłacić można w każdej chwili (tyle, że potrącą belkowe).
      • 2bono Re: Inwestycja dla dzieci 21.01.13, 23:57
        No bedziemy po tej 60 i mamy IKE w Arce,ale jeden płaci systematycznie ,a drugi zaprzestał.
        Gdzie teraz ewentualnie przenieść to IKE,bo mamy już ładnych pare lat ,ale nie do końca jesteśmy zadowoleni.
        Trzeba by poszukac takie ,które ma jakąś fajnie oprocentowana lokate? Czy jakoś inaczej jest z tymi lokatami w IKE? Teraz mamy fundusze akcji.
        • chapelle78 Re: Inwestycja dla dzieci 23.01.13, 14:14
          Zmiana IKE jest możliwa, możemy zmienić instytucję finansową prowadzącą IKE ( np. Arka na bank spóldzielczy) lub formę IKE ( np. fundusze na lokatę).
          Środki zgromadzone na IKE (tzw. wypłata transferowa) można przenieść do innej instytucji, jeżeli wcześniej otworzymy tam nowy rachunek IKE.
          Jedna zastrzeżenie: O ile nie minęło 12 miesicy od otworzenia IKE firma prowadząca naliczy kary zgodnie z umową. U Ciebie pownie nie dotyczy, ale tak na wszelki wypadek.
          Poszukajcie gwarantowanej lokaty, faktycznie banki spółdzielcze daja teraz najwyzszy procent. Z tymże, popraw mnie z17, procent IKE może być zmienny, no i prawdopodobnie będziesz musiała kupić udział w banku. Ale kto by nie chciał byc współwłaścicielem bankusmile?
          A na koniec, reklama siebie. Jeśli chcielibyście zrobić coś na rynku funduszy to prosze o kontakt.
          Pozdr.
          • 2bono Re: Inwestycja dla dzieci 23.01.13, 16:14
            Są jakieś lepsze lokaty?
            www.bankier.pl/lokaty/porownanie-lokat/
            • 2bono Re: Inwestycja dla dzieci 23.01.13, 16:17
              Myslałem,że link pokaże moje wyliczenia dla 40000zł na 12 miesięcy.Tam najwyżej było 5,3 w BZWBK.
              • chapelle78 Re: Inwestycja dla dzieci 24.01.13, 10:42
                Równiez korzystam z tej wyszukiwarki, a czasami z innych m.in. z copmperii. Akurat tu znalazłem dość ciekawą - oceń - ofertę SK Banku.
                Lokata 36m, 8%, zmienne. Wymagane założenie rachunku internetowego, zatem, paradoksalnie, obecność w placówce ( Mazowsze lub Śląsk) niezbędne.
                24m, 7%, zmienne, dodatki j.w.
                IKE, 7,29%, zmienne, również wymagany rachunek internetowy, więc musisz stawić się w oddziale.
                Tak z ciekawości zerknąłem na regulamin i historię lokat zmiennych w tym banku. I, na moje niebankowe oko, wychodzi, że nie są tak bardzo skonni jak w bankach komercyjnych, do obniżania oprocentowania vide ostatnie obnizki stóp vs oprocentowania lokat zmiennych. Aczkolwiek jeżeli KNF wymusi na "spółdzielcach" powiększenie rezerw to pewnie odbije się to w jakimś stopniu również na oprocentowaniu lokat i IKE.
                Regulamin IKE w SK link: www.skbank.pl/ike
                Także jak nie boisz się kapitału z Wołomina smile i nie chcesz działać na funduszach to ja lepszej długoterminowej oferty nie znalazłem.
          • z17 Re: Inwestycja dla dzieci 23.01.13, 19:31
            nie, nie, kupno udziałów to tylko w SKOK-ach, bank spółdzielczy to normalny bank, żadnych opłat na wejściu nie ma

Zwykłe IKE Lokata ma oczywiście procent zmienny i nikt nie daje gwarancji, że oprocentowanie nie spadnie. Z banków spółdzielczych operujących w Warszawie najwyższe stawki na IKE miał ostatnio sk bank (7,5%) i wbs (6,20%).

Grupa Getin Banku daje IKE Lokata z oprocentowaniem stałym gwarantowanym przez 5 lat lub przez 10 lat, które sięga nawet 7,69% (a w pierwszym roku czasem i ponad 10%), ale tutaj jest coś za coś. Na te 10 lat trzeba dodatkowo wykupić obciążony wysokimi opłatami program ubezpieczeniowy z wysoką składką.

Co do szukania najwyżej oprocentowanych lokat, to najlepiej robotę tę wykonują blogerzy. Linki podawałem na forum Oszczędzamy.
            • 2bono Re: Inwestycja dla dzieci 23.01.13, 19:55
              Z17 -Nie mogę sie doszukać tych linków.Możesz je powtórzyć tutaj?
              • z17 Re: Inwestycja dla dzieci 23.01.13, 22:16
                To jest odnośny link do mojej wypowiedzi na tamtym forum Pzdr.
            • chapelle78 Re: Inwestycja dla dzieci 24.01.13, 10:02
              Ja jednak zostałem współwłaścicielem mojego banku spółdzielczego. Natomiast zupełnie mi to nie przeszkadzalo, ba nawet jrst to dla mnie jakaś tam satysakcja. No i wspomagam lokalna akcję kredytową, a to w czasach obecnych nawet patriotyczny obowiązek smile.
              Co do Getinu, to chyba mówisz o programie inwestycyjnym plus IKE Lokata na 7-10% zależności od wkładu.
              Charakterystyka tutaj: blog.opiekuninwestora.pl/better-future-i-gwarantowane-ike-9-procent/
              Minimalna składka dodatkowego programu-polisy inwestycyjno-oszczednościowej to 200 złotych miesięcznie i wtedy ma to sens. Mało wpłaca się na drogi program inwestycyjny ze słabym wyborem funduszy, a korzysta z wysokiego procentu na IKE. Pytanie do 2bono, czy mozecie sobie pozwolić na 10-15 lat wpłat? No i jednak dobrze nawet tak małym programem z funduszami zarządzać. Jak wiadomo w branzy trafiają się różni doradcy.
              • z17 Re: Inwestycja dla dzieci 24.01.13, 11:11
                Brawo, z takim podejściem może doczekamy się wydarzeń jak w Stanach, gdzie małe banki lokalne realnie zagroziły pozycji gigantów.

> Co do Getinu, to chyba mówisz o programie inwestycyjnym plus IKE Lokata na 7-10
                > % zależności od wkładu.

Tak, z tym że ten program był sprzedawany w najróżniejszych mutacjach, najczęściej w limicie 1000 umów na dany wariant. Różnice między nimi były znaczne, zarówno jeśli chodzi o oprocentowanie rachunku IKE, jak i wybór ubezpieczeniowego programu inwestycyjnego w pakiecie. Jedni mogli się załapać na oprocentowanie IKE powyżej 7% netto przez 10 lat kosztem zaledwie 100 zł/m-c na regsa, a już inni za to samo oprocentowanie IKE musieli wpłacać 1000 zł/m-c na regsa. Dane z zalinkowanego artykułu blogera są już oczywiście nieaktualne, choć jakieś niecałe 2 miesiące temu rozmawiając z doradcą OF zagadnąłem go, czy jeszcze to sprzedają i odparł, że tak, ale -jak sam stwierdził- na niekorzystnych warunkach (czyli jak sądzę ze składką na regsa w okolicach 1000 zł). W każdym razie o obstalowaniu sobie w getinie takiego programu z oprocentowaniem IKE powyżej 7% i składką na regsa 200 zł to można sobie obecnie jedynie pomarzyć.
                • chapelle78 Re: Inwestycja dla dzieci 24.01.13, 11:48
                  To ciekawe co piszesz o OF. Ja pomagam człowiekowi przy funduszach z programem inwes-oszcz. OF + IKE. Tkwi w przeświadczeniu, że ma IKE na 7,29% a wpłatę regularną 200 miesięcznie na 10 lat. Wpłacił z góry 24.000. Program podpisywał w listopadzie. Do sprawdzenia.
                  Co do Stanów. W Polsce system bankowy jest na solidniejszych fundamentach, wiec się na taka wtopę nie zanosi jak w USA, a bez tego nie nastąpi gremialny odwrót od wielkich graczy. Natomiast spokojnie, banki spółdzielcze u nas radzą sobie całkiem nieźle. I są tematy, które opłaca się załatwiac za ich pośrednictwem.
                  • z17 Re: Inwestycja dla dzieci 24.01.13, 20:00
                    chapelle78 napisał(a):

> To ciekawe co piszesz o OF. Ja pomagam człowiekowi przy funduszach z programem
                    > inwes-oszcz. OF + IKE. Tkwi w przeświadczeniu, że ma IKE na 7,29% a wpłatę regu
                    > larną 200 miesięcznie na 10 lat. Wpłacił z góry 24.000. Program podpisywał w li
                    > stopadzie. Do sprawdzenia.

To lepiej niech dokładnie sprawdzi. Tam są 3 grubaśne umowy - o IKE, o programie inwestycyjnym i o koncie ROR, ale najlepsze jest to, że clou tematu znajduje się w regulaminie promocji, którego z zasady do owych trzech umów NIE DOŁĄCZAJĄ. Dopiero jak klient poprosi (a i wtedy dostaje się tylko niepodpisany wydruk - kto mądry ten zażąda pieczątki i podpisu pracownika OF). Ponadto jest coś takiego jak 'Regulamin IKE w obszarze Noble Bank' i też to należy podpisać i bezwzględnie żądać pieczątek.
    • hiekws Re: Inwestycja dla dzieci 23.12.14, 02:32
      Każdy chciałby nie martwić się o jutro , nie martwić się o swoje pieniądze, o swoją przyszłość i o przyszłość swoich dzieci.

Chciałbym napisać kilka kwesti, które pozwolą państwu wybrać najlepszy sposób oszczędzania

1. ZUS odpowiadający za emerytury jest zadłużoną instytucją, której m.in prezes mówił o tym aby ludzie odkładali dodatkowo. Oraz szef rady nadzorczej ZUS-u powiedział publicznie ,że tam nie ma pieniędzy: golden-line.com.pl/zus-wydal-nielegalnie-pieniadze/

2. Polisy inwestycyjne z funduszem kapitałowym to chyba największe finansowe oszustwo trwające ponad 15 lat. Dziś można odzyskać pieniądze nawet z 1998r z upadłej polisy lub zerwanej przez nas. Wyroki sądów są już w sprawie funduszy inwestycyjnych jednolite. Z ponad 13- tu TU można odzyskać środki
      Aby dowiedzieć się więcej o łamiących prawo polisach proszę wejść na stronę totalfreedom.pl/pomoc/odzyskaj-pieniadze-polis/
      Po sprawie wygranej przeciwko Generali: twojakasa.com.pl/finanse/po-sprawie-przeciwko-generali/
      ponad 50 mln zł kary dla firm oferujących polisy inwestycyjne:
      twojakasa.com.pl/finanse/ponad-50-mln-kary-dla-firm-oferujacych-polisy-inwestycyjne/
      Inwestycja w grunty w porównaniu do inwestycji w polisy inwestycje-grunty.pl/polisy-inwestycyne-inwestycja-grunty/

3. Jeśli chodzi o banki trzymając tam pieniądze tracimy je non stop z powodu inflacji , a poza tym system bankowy upada i musi upaść, bo nie można spłacać długu poprzez inflację, czyli drukować w nieskończoność banknotów.
      Więcej tu: golden-line.com.pl/system-bankowy-sie-rozpada/

Najbezpieczniejsze formy lokowania majątku są to grunty inwestycyjne i metale szlachetne

Najlepsze formy oszczędzania: twojakasa.com.pl/finanse/najlepsze-formy-oszczedzania/

Polecam zacząć dzielić majątek tak jak na poniższej stronie:
      golden-line.com.pl/rezerwa-gotowkowa/

Pamiętajmy grunty nie dają nam takiej płynności jak kruszce , bo je możemy w każdej chwili zamienić na gotówkę.
      Zakup metali szlachetnych tutaj:
      golden-line.com.pl/zakup_metali-szlachetnych

***Uwaga***

Potrzebujesz pilnie pieniędzy lub znasz kogoś kto chce zarobić w jeden dzień ( jednorazowo ) nawet ponad 1000 zł bez wkładu własnego i polecania.
      lub pilnie potrzebuje np. gotówki to prześlij mu tę stronę: twojakasa.com.pl/darmowa
      Takie możliwości daje branża finansowa i jest to prawdopodobnie najlepszy sposób na zarobienie pieniędzy w Polsce przez internet. Jeśli twój klient nie może spłacić dlugu to wyślij mu ten sposób, a dodatkowo możesz na tym zarabiać!
    • edyta_warta Re: Inwestycja dla dzieci 20.01.15, 16:16
      a może najlepsze będzie ubezpieczenie ochronne, w razie gdyby się coś stało odpowiedzialność spłat rat do końca podpisanej umowy przechodzi na ubezpieczyciela www.spokojnarodzina.pl/ubezpieczenie-dla-dzieci.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka