Dodaj do ulubionych

prosba o ocenę moich planów

22.02.07, 20:15
Myślę nad tymi funduszami i myslę...

Mój cel to inwestycja na około 10-15 lat ,żeby uzbierać co nieco dla dziecka.

Po drugie jednocześnie za 2-3 lata mogę potrzebować pewnej kwoty pieniędzy np.
na zakup samochodu.

Wymysliłam parasol ING i w jego ramach wpłaty miesieczne po ok. 100-150 zł do
każdego z dwóch funduszy: ING Subfundusz Akcji Plus oraz ING Budownictwa i
Nieruchomosci.
I planuję na razie nie ruszać środków z funduszu akcyjnego, zaś za 2-3 lata
planuję wykupić jednostki z ING Budownictwa i Nieruchomości. Czy to ma sens?

Proszę o ocenę, bo niestety jestem w temacie finansów "internetowym samoukiem"
smile Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • axel40 Re: prosba o ocenę moich planów 22.02.07, 20:47
      Modne ostatnio jest słowo nieruchomości i budownictwo.ING to bardzo specyficzny
      fundusz nieruchomości i bud. ponieważ nie inwestuje bezpośrednio w nieruchomości
      tylko posiada akcje firm deweloperskich i budowlanych.O ile nieruchomości może
      nie są przewartościowane to napewno takimi mogą być akcje deweloperów.Wtedy może
      dość szybko spadać jedn.ING bud.

Zwróć uwagę ,że w tym roku powstanie mase funduszy parasolowych.
      Wszystko kwestia prowizji i wyników.W mBanku jest teraz AIG parasol bez prowizji.
      Również godny uwagi jest parasol NOBLE.Dobrzy zarządzający i niskie aktywa co
      powoduje dużą elastyczność funduszu.
      Jeśli za 2 lata ewentualnie będziesz potrzebować tych pieniędzy to obserwuj
      ruchy giełdowe okolo 6 miesięcy przed wybraniem pieniędzy i przenieś ewentualnie
      w bezpieczniejszy fundusz.Zawsze możesz trafić na gorszy okres na giełdzie.

• ewa9923 Re: prosba o ocenę moich planów 23.02.07, 00:01
        Wobec tego zmianiam plany, bo boję się wysokiegoryzyka inwestycji w ING Bud i
        Nieruchomości.

Boję się Noble, bo to nowość, a ja - tak jak napisałam wcześniej , jestem
        początkująca. Wcześniej oszczędzałam tylko na lokatach w bankach.
        Gdybym zdecydowała się na parasol AIG , co sądzicie o regularnych wpłatach do 2
        subfunduszy :
        AIG SFIO Parasol Podatkowy - Subfundusz Akcji i dla zabezpieczenia Subfundusz
        Obligacji?
        CZy z tego wyjdzie mi, przy odpowiednio dobranych proporcjach procentowych
        własny fundusz stabilnego wzrostu, o jakim pisze się na forum ?

Tak na marginesie, czy nie uważacie,że propozycja Supermarketu mBanku jest
        trochę uboga? Może poczekać jeszcze jakiś miesiąc, może dwa, a nuż dojdą jakieś
        ciekawe fundusze?

A gdybym nie skorzystała z funduszy parasolowach i kupiła przez mBank 3fundusze:
        LEGG MASON AKCJI FIO, SEB 3 OFI Akcji oraz UniKorona Obligacje FIO? Czy
        dokonałam prawidłowej dywersyfikacji?

Który z moich planów jest najlepszy, biorąc pod uwagę mój cel i przyszłe
        potrzeby finansowe?
        Dzięki za zainteresowanie moim problemem wink
        • mamaigora1 Re: prosba o ocenę moich planów 23.02.07, 09:55
          dla mBank tez nie spełnia moich oczekiwań smile

faktycznie jesli fundusze to parasole - koniecznie.
          • axel40 Re: prosba o ocenę moich planów 23.02.07, 10:34
            Na przełomie roku zacznie działać kilka funduszy parasolowych.Można dokonać
            konwersji z otwartego funduszu do parasola,więc nic nie stoi na przeszkodzie aby
            już zacząć inwestować,a przynajmniej dokonać wyboru.I jeszcze jedna dość istotna
            uwaga do parasoli.Te fundusze będą dopiero budować swój portfel i zapewne nie
            będą osiągać rewelacyjnych wyników.To musi potrwać.Dla porównania proponuje AIG
            akcji otwarty i AIG akcji subfundusz.
            • mamaigora1 Re: prosba o ocenę moich planów 23.02.07, 12:41
              zgadzam się z Tobą, że wyniki na razie sa gorsze, ale trend jest taki, że
              parasole tak czy siak zaczna wypierać fundusze tradycyjne smile
            • ewa9923 Re: prosba o ocenę moich planów 23.02.07, 13:30
              W takim razie gdybym nie skorzystała z funduszy parasolowach i kupiła przez
              mBank 3fundusze: LEGG MASON AKCJI FIO, SEB 3 OFI Akcji oraz UniKorona Obligacje
              FIO? A potem, gdy rynek parasoli się rozwinie przejdę do jakichś subfunduszy?
              Czy to jest rozsądne?

Z drugiej strony taki subfundusz Akcji AIG dopiero zaczyna, ale pewnie jego
              wyniki będą rosnąć z biegiem czasu. Tak sobie to wyobrażam wink

Przyznaję,że zaczynam wariować, bo każdy radzi mi coś innego. Nie chodzi o to
              forum, ale wśród moich znajomych opinie na temat inwestowania są bardzo
              rozbieżne.. Niestety sad
              • axel40 Re: prosba o ocenę moich planów 23.02.07, 14:13
                Powiem ci tak.Odkładam dla swojego dziecka do 18 roku życia.Dostanie to w
                momencie dorosłości i zrobi z tym co będzie chciał.Nie zakładam,że tych
                pieniędzy będę potrzebował na coś.Jeżeli raz je wyciągniesz to i znajdziesz
                drugi powód żeby to zrobić.Wpłacam co miesiąc pewną sumę i zapominam o tym,że
                mam tam pieniądze.Oczywiście jeśli chodzi o możliwośc wypłaty na jakieś potrzeby.
                Inwestuje tylko w fundusze akcji.Dopóki nie ma bessy to nie mają znaczenia
                korekty i te duże i te małe.Jeśli jednak nadejdzie to w wtedy pomyśle o
                funduszach pieniężnych czy obligacji.Kapitał trzeba chronić wtedy.Ale to jeszcze
                nie ten czas.
                U mnie to tak wygląda.
    • stefan_ems Re: prosba o ocenę moich planów 22.02.07, 20:49
      Wg. mnie OK. Po kilku miesiącach dodałbym jeszcze kilka funduszy w ramach
      parasola, by lepiej zdywesyfikować portfel. Z tego samego powodu po kilku
      latach część środków (np. 10%) zasadziłbym w f. hedge.
      Pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka