25.04.10, 20:53
Mam pytanko,

Hop-tye Hoppediz'a wygląda mi na chusto-MT, ale mogę się mylić.
MT używa się od momentu, gdy dzieć siedzi.
Natomiast wedle informacji podanych w instrukcji przez Hopka, w HOP-TYE można już nosić dziecię od pierwszego tygodnia (chyba, że słowa "Ab wann kann ich mein Baby im HOP-TYE tragen? Im Prinzip vom 1. Tag an (Mindestgewicht ca. 3 kg), wenn keine Krankheiten oder koerperlichen Behinderungen vor liegen." znaczą coś innego...?)

Czy ktoś wie, jak to jest z tym HOP-TYE'em?
Obserwuj wątek
    • morepig Re: HOP-TYE 26.04.10, 00:01
      firmy asekuracyjnie podają że mejtaje są odkąd dziecko siedzi. bo
      mejtaje szyte na miare albo z regulacją, takie jak hopptye, sa moze
      i od urodzenia.
      a czy dziecku i rodzicom w nich wygodnie- insza inszosc, ja mejtajow
      nie trawię a hop-taja zwlaszcza hihi, jego plusy- cienki i
      przewiewny materiał oraz kolory, sa dla mnie minusami :)
    • pani_olo Re: HOP-TYE 29.04.10, 13:42

> Baby im HOP-TYE tragen? Im Prinzip vom 1. Tag an (Mindestgewicht ca. 3 kg), we
      > nn keine Krankheiten oder koerperlichen Behinderungen vor liegen." znaczą coś i
      > nnego...?)
      >
      Od pierwszego dnia, waga minimalna 3 kg, jeśli nie ma żadnych zdrowotnych przeciwskazań lub upośledzeń.

Ja nosiłam dziecia w mietku jak miał ok. miesiąca, oczywiście nie były to całodzienne wyprawy :)wkładałam, podkurczając i lekko rozchylając nóżki, tak, że była w pozycji na żabkę ale nie wisiały jej nóżki po bokach. resztę wiązałam normalnie. gdzieś w necie widziałam to wiązanie i całkiem wygodnie było :)
      • black_cobra Re: HOP-TYE 29.04.10, 21:30
        a czy to byłoby nadużycie, gdybym spytała co to znaczy:
        "Das Tragealter wird bei den klassischen „Mei Tais“ oft mit einem Tragebeginn ab 4–6 Monaten beschrieben, je nach Stoffbreite des Vierecks." (www.hoppediz.de/shop/hop-tye) bo to ze strony hopka jest i wygląda mi na określenie wieku noszonego... Czy to się pokrywa z tym co w instrukcji?
        • pani_olo Re: HOP-TYE 29.04.10, 22:34
          > "Das Tragealter wird bei den klassischen „Mei Tais“ oft mit einem Tragebeginn ab 4–6 Monaten beschrieben, je nach Stoffbreite des Vierecks." (www.hoppediz.de/shop/hop-tye) bo to ze strony hopka jest i wygląda mi na określenie wieku noszonego... Czy to się pokrywa z tym co w instrukcji?

:)no więc tu mniej więcej chodzi o to, że klasyczny mei tai często ma określony "początek noszenia" na 4-6 miesiąca, w zależności od szerokości panelu tu "prostokąta".
          Ekspertem w dziedzinie nie jestem, ale mietki mnie akurat interesują. :) Więc te hop taje mają ruchomy panel na dole, można go ściągnąć do ok. 20 cm więc mały dzieć się mieści. Więc instrukcja mówiąca, że dla dzieci od pierwszego dnia jest zgodna. Dodatkowo one mają szerokie pasy jak w chuście, więc fajnie bobasa motają.
          Fajny wynalazek jeśli o mnie chodzi :))
          • black_cobra Re: HOP-TYE 29.04.10, 23:29
            No właśnie mnie też się bardzo podoba ale nie mają do niego instrukcji po polsku stąd moje rozterki, żeby nie zrobić dziecku krzywdy. Choć oczywiście i tak musiałam wypróbować ;-)
            Nie jest tak wygodny dla mnie jak chusta ale na krótkie dystanse rewelacja - mało zajmuje miejsca, dzieć siedzi wygodnie i rozbrajają mnie te patenty do zaciągania kapturka na głowę śpiącego na plecach dziecka :)
          • black_cobra Re: HOP-TYE 29.04.10, 23:38
            Ach no i poszło a powinnam była od tego zacząć: bardzo dziękuję za pomoc przy tłumaczeniu :)
    • anifloda Re: HOP-TYE 30.04.10, 08:06
      W żadnym mei-taiu ani w nosidle nie da się uzyskać tak dobrej pozycji, jak w
      chuście. Dlatego dla noworodka zdecydowanie odradzam. Niech przynajmniej trzyma
      główkę. Swoje własne dziecko włożyłabym dopiero, jak zacznie samodzielnie
      siedzieć, ale to ja.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka