Dodaj do ulubionych

Jakie nosidło, Bondolino, Mei-Tai LL, Tuli, Ono??

03.11.10, 19:15
Proszę o radę. Załóżmy, że ważne są warunki finansowe i załóżmy, że nie, czyli dwie opcje. Jakie nosidło z ww. byście polecali dla półrocznego dziecka? Trzyma się prosto, samo nie siedzi.

Przerobiłam chustę elastyczną i tkaną. Im większe dziecko tym gorzej się czuje zamotane. Ubieranie to bunt, potem walka na spacerze. W końcu zasypia. Ale jestem już zmęczona tym "przekonywaniem" go do chusty, wyraźnie mu nie pasuje ten brak ruchu, swobody, szukam czegoś trochę bardziej luźnego...

Które nosidło i dlaczego?
Osobiście skłaniam się ku Bondolino, tylko nie wiem czy jest warte tej ceny, czy za dużo mniejszą kwotę nie osiągnę tej samej jakości przy Ono?

Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • morepig Re: Jakie nosidło, Bondolino, Mei-Tai LL, Tuli, O 03.11.10, 23:27
      jeśli z wymienionych i bez ograniczen kasowych- bondolino.. jeśli z ograniczeniami- chyba ONO. Tuli nie do końca podtrzymuje łepek przy spaniu i ma za wysoki panel dla malucha, czasem tez za szeroki. ale, jak zwykle, polecam przymierzyc się do wszystkich po kolei, a nawet lepiej - wy/pożyczyć na parę dni żeby w zaciszu domowym wypróbować... :)
      • kangurkowo.pl Re: Jakie nosidło, Bondolino, Mei-Tai LL, Tuli, O 12.11.10, 17:33
        W sumie to nie wiem czemu nie Tuli.
        Oczywiście najlepiej przymierzyć, niemniej ja bym tuli nie skreślała.
        Ja nosiłam synka jak miał bodaj 7 miesięcy w tuli (a on z tych naprawdę małych, drobnych dzieci) i było nam wygodnie.
        Teraz moja znajoma wsadziła w tuli 5 miesięczniaka i go w nim usypia codziennie teraz praktycznie... i też jest im wygodnie. Wcześniej moja sąsiadka wsadziła w tuli 4-miesięczniaka. Nie narzekały ani one ani dzieci na niewygodę.

Niemniej uważam, że dopuki dziecko nie zacznie siedzieć, to jednak chusta... Jeszcze choć chwilę.
    • mamusiaanusia Re: Jakie nosidło, Bondolino, Mei-Tai LL, Tuli, O 12.11.10, 20:20
      Hej ! Tu maż mamusi. Mnie się Tuli podoba. Nosiłem naszą małą w sześć miesiecy, a to wcześniaczek, główka ok, spała jak w objęciach. Wyjechalismy w siedem m-cy do Włoch na wakacje, zwiedzaliśmy Mediolan i o dziwo nie stwierdziłem żadnego za szerokiego paska, jak pisze morepig ;) Ale stwierdziłem, że morepig chyba ma coś wspólnego z reklamowanym przez nią nosidełkiem, a to już chyba nieuczciwa konkurencja. Dla ciekawych obiektywizmu morepig wystarczy spojrzeć na zdjęcia i porównać - czyżby to była ta sama osoba? www.goldenline.pl/marta-sobilo oraz www.facebook.com/pages/OnoNatural/370820126818
      Polecam, swoją drogą zdjęcia ładne. Oceńcie sami. Szkoda, że nie ma zdjęcia mniejszego dzieciaczka, to byśmy ocenili, czy łepek jest odchylony. Cóż u tego malucha - z pewnościa ponadrocznego, główka trzyma się już dobrze... i to nawet bez żadnego przytrzymania.
      PS. Nie pieszę nic o Ononatural. Z całą pewnością jest ok. Ale nie lubię ściemy, że ktoś radzi obiektywnie, żeby nie kupować produktu, a jednocześnie reklamuje konkurencyjny. pozdrawiam - ociec
      • gema84 Re: Jakie nosidło, Bondolino, Mei-Tai LL, Tuli, O 22.11.10, 11:59
        ja także nie lubię takiej podłej konkurencji, gdy ktoś mówi, że inna marka jest zła i nie poprze tego wiarygodnymi dowodami :(

ja noszę synka od 5 miesiąca (6,5 kg) w Tuli i jest nam wspaniale! ja zachwycona wygodą i szybkością zakładania i stopniem dopasowania i latwością regulacji a syna nic nie uwiera, ma podpartą pupę i karczek.

poniżej wkleje linki do zdjec, ale zaznaczam, ze michałek jest na 3 centylu czyli jest o wiele drobniejszy niz wiekszosc jego rowiesnikow a jak widac i tak od 5 m-ca zycia Tuli nam juz pasowało. teraz michas ma 11 m-cy i nadal Tuli jest niezastąpione!

lh3.ggpht.com/_TWIG8VpMTzY/S-XNidvgOXI/AAAAAAAAAnU/3lXPq7XXdAk/s512/IMG_0204.JPG
        lh4.ggpht.com/_TWIG8VpMTzY/S-shxAAsxeI/AAAAAAAAAoQ/O8BnroW9b_k/s512/DSC00588.JPG
        lh6.ggpht.com/_TWIG8VpMTzY/S-shxQ_RYxI/AAAAAAAAAoU/fZh7reUYb-8/s640/DSC00593.JPG
        lh6.ggpht.com/_TWIG8VpMTzY/TBjINGDNmXI/AAAAAAAAAsk/fBAo5Iuglmk/s512/IMG_5023.JPG
        ponadto dodam ze dluzszy czas testowalam tez manduce, ale drazni mnie jakas tak niewygodna regulacja, wewnetrzne niedemontowalne majtasy i latajace paski.

w Tuli nic nie lata, nic się nie ciągnie, nic nie uwiera <3

jak masz możliwość to poprzymierzaj sobie. a jak masz więcej pytań do kogoś kto nie pracuje dla żadnej z powyszych firm (w przeciwieństwie do morepig), to pisz do mnie barbaragema@o2.pl
    • abigail83 Re: Jakie nosidło, Bondolino, Mei-Tai LL, Tuli, O 22.11.10, 15:32
      Znajoma narzekała na rzep w Bondolino, że jego odpiecie budzi dziecko - jesli czesto odkladasz spiace, to moze byc irytujace. Dodatkowo rzep zniszczyl sie w praniu. Ja mam manduce, fajna jest calkiem, choc regulacja pasow pozostawia neico do zyczenia. Tuli sa przesliczne - jakos nie widuje uzywanych w obiegu, co moze byc minusem, bo drozej, a plusem - bo ludzie sie ich chyba nie pozbywaja?
      • kangurkowo.pl Re: Jakie nosidło, Bondolino, Mei-Tai LL, Tuli, O 23.11.10, 12:52
        Dla mnie rzepy to pomyłka jakaś... Dziecko musi się obudzić przy odpinaniu rzepa. Moje się budziło przy pieluszkowych rzepach ;)

W manduce mnie wkurzał ten zamek do regulacji wysokości panela. Miałam wrażenie, że to uciska dziecko. Może niesłuszne.
      • kropa75 Re: Jakie nosidło, Bondolino, Mei-Tai LL, Tuli, O 26.11.10, 21:14
        Ale po co odpinać rzep kładąc dziecko? Tam nie ma wcale takiej potrzeby. Odwiązujesz, odkładasz, a rzep możesz sobie odpiąć w drugim pokoju... :)
    • kropa75 Re: Jakie nosidło, Bondolino, Mei-Tai LL, Tuli, O 26.11.10, 21:16
      Poczytałam Wasze rady, opinie, pooglądałam filmiki różne, instrukcje i zdecydowałam się na zakup BONDOLINO. :)
      Może kiedyś na zmianę kupię ONO, na razie mam nosidełko Hopka i jestem zadowolona. Zakłada się szybko, a i młody się mniej denerwuje niż w chuście. Wreszcie świat stoi przed nami otworem. :D

Tylko muszę poszukać porad odnośnie ubierania dziecka przy takiej temp. jak dziś, bo nie bardzo wiem co zrobić z nóżkami, które jeszcze nie noszą butków, a jest zero stopni. :(
      • aniak_mama Re: Jakie nosidło, Bondolino, Mei-Tai LL, Tuli, O 29.11.10, 12:56
        W taka pogode jak dzis, ja ubieram w kombinezonik, a pod spodem dwie koszulki bawelniane, tak aby maly mogl sie poruszac.

Nosilam w Bondolino i teraz nosze Tuli. Dla mnie Tuli stanowczo wygrywa. Bondolino trzeba wiazac, maz nie chcial nosic, a mnie tez te dlugasne pasy troszke denerwowaly. Jak juz przeskoczylismy z chusty na nosidlo, to wolalam cos czego wiazac juz nie musze.
        Bondolino sprzedalam jak tylko zaprzyjaznilismy sie z Tuli i postanowilismy, ze z nami zostaje.
        Manduca mierzylam i tez byla fajna, choc wizualnie mi nie odpowiadala. Do Ono nie mialam zaufania. Ale wydaje mi sie, ze najwazniejsze jest to ze nosimy, a jakie nosidlo to juz drugorzedna sprawa.
    • youmou Re: Jakie nosidło, Bondolino, Mei-Tai LL, Tuli, O 01.12.10, 12:30
      Ja bym jednak poczekała z nosidłem dopóki maluch nie zacznie samodzielnie siadać.
      Nie pamiętam, ile nasza córka miała miesięcy, ale pokazałam nosidło naszej fizjoteraputce (Ania miała leciutką asymetrię, którą ostatecznie lekarka neurolog określiła jako niewarta uwagi) i ona uznała, że jednak kręgosłup nie jest dostatecznie podtrzymany. Ogólnie była raczej pozytywnie nastawiona do chust i jak jej pokazałam, jak wiążę 2x, to była zadowolona z podtrzymania. Podkreślam, że ta asymetria nie miała tu nic do rzeczy.

My nosiliśmy w Bondolino i wszyscy je uwielbialismy, ale każdy musi sobie wypróbować, co mu pasuje. Masz gdzie wypożyczyć?

Aha, i jeszcze... Pamiętam swoje rozczarowanie, jak Anusia coraz chętniej wybierała kontakt z podłogą lub noszenie na rękach dające jej dużo większą swobodę ruchu, a nie chustę. Cóż, zaakceptowałam... Nie miałam wyboru. Pomogło mi powtarzanie sobie, że są różne sposoby na dawanie i dostawanie bliskości i że teraz moja córka chce ćwiczyć rózne ruchy i samodzielność.
    • magata.d Re: Jakie nosidło, Bondolino, Mei-Tai LL, Tuli, O 25.12.10, 23:08
      Ja proponuję przymierzyć przed zakupem. Ja zastanawiałam sie czy kupic bondolino czy tuli. Pojechalismy z mężem poprzymierzać i niestety męża uwierały paski w tuli, mówił że mu nie wygodnie, bondolino było dla niego idealne. Małemu było wygodnie w obydwu. Kupilismy bondolino i jesteśmy zadowoleni.
      • only_margorzata jaka jest cena doux doux? 26.12.10, 21:34
        czy ktos sie orientuje? zdecydowalam sie prawie na Tuli, ale jak zobaczylam w tym watku wzmianke o tych cudach i weszlam na strone to wymieklam........ moge poczekac, jakos damy rade do wiosny, tylko wygladaja na bardzo pracochlonne i pewnie drogie....
        • lo.ba Re: jaka jest cena doux doux? 27.12.10, 13:27
          only_margorzata napisała:

> czy ktos sie orientuje? zdecydowalam sie prawie na Tuli, ale jak zobaczylam w
          > tym watku wzmianke o tych cudach i weszlam na strone to wymieklam........ moge
          > poczekac, jakos damy rade do wiosny, tylko wygladaja na bardzo pracochlonne i p
          > ewnie drogie....

Ja chciałam kupić nosidło doux doux w tamtym roku. Nie udało mi się :(
          Ale moja przyjaciółka mogła czekać i ma! Ceny takie jak Tuli, więc da się przeżyć.
          Wzory mają kosmiczne! Dopracowane w każdym szczególe. Czekam z niecierpliwością na kolejne modele - uzależniłam się od ich bloga i zaglądam co tydzień, mimo że już nie noszę.
          Z innych nosideł polecam Manducę. U nas się sprawdziła, choć estetycznie nie powala, wygodna jest.
          • only_margorzata Re: jaka jest cena doux doux? 27.12.10, 15:56
            Dzieki za info - udalo mi sie tez juz uzyskac informacje u żródla:) wierze ze Manduca wygodna, ale te wzory, kolory doux doux, poprostu mi szczena opadla, dziela sztuki:)
            • lo.ba Re: jaka jest cena doux doux? 27.12.10, 18:46
              Zazdroszczę!
              Które zamówiłaś? Pochwal się Only :)
              Ja bym dała każde pieniądze za to:

https://2.bp.blogspot.com/_1xxp_LD0GRI/TAQWtuo5JrI/AAAAAAAAAZ8/r6RK-mpHNlo/s640/100526_doux07.jpg
              • only_margorzata Re: jaka jest cena doux doux? 27.12.10, 19:06
                narazie myślę które:/ i mnie już glowa boli bo jak tu wybrać jedno jak conajmniej z 5 jest pieknych??????????????????????
                • aga.tekila Re: jaka jest cena doux doux? 18.02.11, 09:30
                  i jak? masz już może to nosidło? wygodne? solidne?
                  • only_margorzata Re: jaka jest cena doux doux? 20.02.11, 08:21
                    nie nie mam jeszcze, w marcu ma byc - terminy są dlugie, a z tego co dziewczyny pisaly narazie w ogole wstrzymaly zapisy bo kolejka byla juz na poczatek 2 polowy roku :/ takze czekam cierpliwie na nasz parasol:)
                    jak dostane i wypróbuje to się pochwalę:)
                    • lo.ba Re: jaka jest cena doux doux? 23.03.11, 20:43
                      only pochwal się, które marcowe doux doux jest twoje? czekasz jeszcze?
                      • only_margorzata mam mam :) 24.03.11, 19:54
                        mój jest parasol ergo:) na stronie producentek fotki, pochwale sie tez wlasna, jak juz mnie do tablicy wywolalas:)

https://lh3.googleusercontent.com/_WWnWcDxg8zw/TX4_GrwCOZI/AAAAAAAAFds/TQP1KLEaGS4/s512/_MG_9548.JPG

Nosidlo jest bardzo fajne:) Nie mam innego wiec nie podejmuje sie porownan, ale wykonanie, wzor, wygoda - sa perfekcyjne:) moglabym sie doczepic jedej malej rzeczy, ale wlasciwie nie ma sensu;) moge z czystym sumieniem polecic :)
              • katarzyna_kep Re: jaka jest cena doux doux? 28.12.10, 10:16
                dajcie linka do tych pieknych nosideł please
                • lo.ba Re: jaka jest cena doux doux? 28.12.10, 14:23
                  katarzyna_kep napisała:

> dajcie linka do tych pieknych nosideł please

Przepraszam, że tak późno, ale po domu biega mi mały tajfun ;)
                  Blog ma taki adres: doux-doux-doux-doux.blogspot.com/
                  Najlepiej obejrzyj sobie zakładkę katalog i sprzedane, tam jest wszystko w pigułce.

A może wy znacie jakieś inne fajne stronki z nosidłami?
                  • mmmilka6 Re: jaka jest cena doux doux? 30.03.11, 17:27

gumowakaczuszka.istore.pl/pl,category,308450,chusty,i,nosidelka.html
                    fajna nazwa i fajne rzeczy =)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka