Dodaj do ulubionych

Mei Tai czy chusta

09.03.13, 14:18
Hej, dziewczyny poradźcie: córka ma 3,5mca, waży niecałe 6kg, jest szczupła ale długa, ma 62cm. Chciałabym ją nosić i szukam najlepszej dla nas opcji. Osobiście bardziej podoba mi się MT - łatwiej zakładać, i chyba jak córka będzie większa to łatwiej byłoby mi ją nosić. Czytałam że gdy dobrze dopasuje się MT to można w nim nosić dziecko które jeszcze nie siada. Motanie chusty jakoś mnie przeraża. Nosić chciałabym max do roku, zresztą potem dziecko powinno więcej samo biegać niż być noszone. Co radzicie? Czy wg Was MT to dobry pomysł? Czytałam gdzieś, że chusty najlepiej zdają egzamin przy najmniejszych dzieciaczkach, a potem lepsze jest nosidło miękkie. Prawda to? :-)
Obserwuj wątek
    • panna.z.wilka Re: Mei Tai czy chusta 09.03.13, 18:13
      dobry pomysł, o ile zrobisz MT na zamówienie, pod wymiar dziecka. a że taki malec szybko rośnie, to za 2 miesiące powinnaś kupić nowy. a potem (7-8mcy) pewnie trzeci, który wystarczy do roku-półtora.
      taniej jest zainwestować teraz w chustę, a w MT jak dziecko usiądzie ;)
      • tulimatka Re: Mei Tai czy chusta 09.03.13, 22:52
        Tak, zamierzam zamówić. Znalazłam stronę pathi.pl i tam rozważam zamówienie MT. Ma ktoś z Was MT od Pathi? Polecacie? A może jeszcze gdzieś można zamówić na wymiar?
        Jeszcze pytanie jak się mierzy dziecko do MT? Czytałam gdzieś że od podkolanka do podkolanka - rozumiem, że trzeba ułożyć nóżki na żabkę - wymiar wziąć w linii prostej czy "po ciele"?
        • panna.z.wilka Re: Mei Tai czy chusta 10.03.13, 09:19
          ja miałam przyjemność testować MT od pathi. świetny był, fajnie wypełnione pasy, a wykończenie zakrawało o arcydzieło ;)
          jak się zgłosisz tam do niej to ona Ci wszystko powie, jak mierzyć itp.
          polecam także przyjrzeć się mietkom na dwóch blogach
          paniolos.blogspot.com
          meitai-by-martala.blogspot.com
          • tulimatka Re: Mei Tai czy chusta 11.03.13, 04:42
            ok, dzięki. A jeszcze jest coś pomiędzy chustą a MT. Czym się to różni od klasycznej chusty i MT?
            • panna.z.wilka Re: Mei Tai czy chusta 11.03.13, 08:12
              tak, chusto-MT, szyty z chusty.
              panel i pas biodrowy są typowo mejtajowe, a pasy naramienne są fragmentami szerokości chusty. wówczas otula się nimi dziecko jak chustą właśnie.
              są zdjęcia w necie ;)
              • coronella Re: Mei Tai czy chusta 11.03.13, 10:28
                mam 7 miesięczna córkę, nosiłam w chuście elastycznej, potem tkanej, teraz kupiłam MT, mam też nosidło ergonomiczne ONO i powiem Ci, że mając doświadczenie z tymi wszystkimi nosidłami, nie odwazyłabym sie nosić tak małego dziecka w MT. Ono nie podtrzymuje dobrze tam, gdzie powinno, dziecko w nim siedzi, zamiast przyjmowac ta korzystną dla kręgosłupa pozycję.
                Najwygodniejsza i najlepsza dla mnie w tym okresie była jednak chusta. Potem (ale kawałeczek potem) nosidło ONO. To jest małe nosidło, z regulowaną szerokością panela, malutkie takie akurat dla najmniejszych dzieci. Moja duża 7-miesięczna córa już powolutku z niego wyrasta.
                Ja tu widzę 2 rozwiązania- kupić używaną chustę, ponosić 3 miesiące, sprzedać i zamówić MT,
                kupić ergonomiczne nosidło, jak kupisz lepsze i nieco większe, będziesz nosić dużo dłużej.
                Ja w MT bym nie nosiła. Ale to oczywiście tylko moje zdanie, nie twierdzę, że jedyne słuszne :)
                • coronella Re: Mei Tai czy chusta 11.03.13, 10:31
                  dodam jeszcze, że chusty sa super dla każdego dziecka. Od noworodka do kilkulatka. Jesli ktoś lubi wiązac, to taka chusta w zupełności wystarczy. Ale, wiąże się rzeczywiście nieco dłużej, trzeba poćwiczyć, na zewnątrz mam zawsze problem z długiki ogonami, żeby nie pobrudzić. Teraz częściej noszę już w MT, własnie dzięki szybkości zakładania. Ale chustę tez jeszcze lubię (w tej chwili śpi w chuście moje najmłodsze) :)
                  Miłego noszenia!!
                • tulimatka Re: Mei Tai czy chusta 11.03.13, 10:36
                  Hm, dałaś mi do myślenia swoim postem. Sądzisz, że nawet MT uszyty na miarę będzie niewłaściwy?
                  • coronella Re: Mei Tai czy chusta 11.03.13, 11:00
                    myśle, że jeszcze będzie. Musiałabys uszyć malutkie MT, a takie starczy na krótko. A kosztuje sporo, szczególnie szyte. Po co Ci nosidło na 4 miesiące? Panel musi miec odpowiednią szerokość, żeby kończył się pod kolankami, pasy muszą odpowiednio obejmowac. Zobacz: w chuście pasy ida pod kolenkami, wysoko, dziecko jakby na nich wisi, odciążając kręgosłup, który jeszcze jest słaby:
                    https://www.chustomania.pl/online/chustomania/cis-web2_chust_media.nsf/vwImagesView/9130F9BC014C40AEC12575840073BCB9/$File/Kieszonka.jpg

W MT tak nie zrobisz, panel jest duży i sztywny. Dlatego kręgosłup dziecka powinien byc na tyle silny, żeby utrzymac dziecko:
                    https://s2.manifo.com/usr/e/eA5E6/7e/manager/nosidelko-mei-tai.jpg

Ja Cię nie chce zniechęcać. Może da się uszyc MT z uwzględnieniem tego wszystkiego. Proponuję-napisz do Pati, to przesympatyczna dziewczyna, a jej nosidła sa super. Może coś podpowie. A dobrze, żebyś Ty miała świadomość tego, co napisałam, bedziesz wtedy wiedziała jak rozmawiac :)

Ja proponuję np jako alternatywę to nosidło Ono, ono jest tanie, a bardzo fajne, z malutkim własnie panelem :)
                    • tulimatka Re: Mei Tai czy chusta 11.03.13, 13:58
                      Dzięki za opinie i poglądowe zdjęcia :-) ja jestem laikiem w kwestiach chustowych więc takie wypowiedzi są dla mnie b pomocne. A gdzie można kupić/zobaczyć nosidło Ono? Jakoś nie mogę go znaleźć w necie: wpisałam na alle.. - nic, w goglach też jakby nic, co najwyżej wątki na forach. Jaka jest przybliżona cena?
                      • morai Re: Mei Tai czy chusta 12.03.13, 17:22
                        Moim zdaniem dla takiego maleństwa zdecydowanie lepsze od ONO będzie Marsupi.
                        Jest z cieńszego materiału i ładnie otula dziecko. Pasy dodatkowo podtrzymują po bokach.
                        ONO jest już dla siadającego dziecka. Miałam obydwa i różnica jest duża.

Chusta jest najlepsza, ale jeśli szukasz alternatywy to tylko Marsupi.
                        Rozmiary są różne, ale chodzi tylko o długość pasów i dopasowanie do rodzica, a nie dziecka, więc rozmiar wybierasz pod siebie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka