Dodaj do ulubionych

Która z chust jest lepsza

24.10.07, 07:32
Widziałam na allegro coś takiego
aukcja.onet.pl/show_item.php?item=254878494
i zastanawiałam się czy:
- dobrze się nosi w tym maleństwo
- czy dziecku dobrze się w tym leży
Dodam, że chciałabym jakąś "zimową" chustę na krótkie wyjścia do
sklepu.
Obserwuj wątek
    • ewold Re: Która z chust jest lepsza 24.10.07, 07:41
      to jest raczej torba na dziecko a nie chusta :/ a w torbie to wiadomo ze
      niekoniecznie musi byc wygodnie....
      Kup kolkowa skoro to ma byc na krotkie wyjscie albo wiazanke. Albo MT.

A w jakim wieku jest dziecko ?
      • scharon Re: Która z chust jest lepsza 24.10.07, 08:29
        ciezko ci bedzie ulozyc do "tego czegos" malucha ...

bylo juz kilka watkow na temat takich nosidel ,z niepochlebnymi
        opiniami....

a najwazniejsze pytanie jest : dla jakiego maluszka ??
        pytam tak jak poprzedniczka:))

no i oczywiscie polecam wiazanke dla kazdego
        oraz kólkowa dla strarszaka
    • agamamaani Re: Która z chust jest lepsza 24.10.07, 08:58
      szczerze mówiąc - nie kupuj..
      miałam to, sprzedałam..
      uzywałam czas jakis.. ale tylko na kurtke.. inaczej dośc niewygodne było ( choc
      dało się uzywac owszem..)
      jak chcesz coś na szybkie wyjscia na jedno ramię to kup sobie kółkową. np. od
      oppamamy
      • agunek1 Re: Która z chust jest lepsza 24.10.07, 09:22
        Filip urodzi się dopiero za 1,5 m-ca.
        Potrzebuję zimowa chustę, ponieważ w lutym zostanę samodzielną mamą
        dwójki dzieci i na szybki wypad np. po chleb nie chcę zbierać wózka.
        A możecie podesłać jakieś linki do proponowanych chust.
        • agamamaani Re: Która z chust jest lepsza 24.10.07, 09:29
          w takim wypadku ja wogóle zainwestowałabym w długa wiązaną.. wtedy i w domu
          będizesz mieć wolne ręce dla starszaka :)
          a o dostępnych w POlsce możesz poczytac tu
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44603&w=70204997&a=70204997
          na górze tez jest przyszpilony watek z chustami uzywanymi do sprzedazy - może
          tam coś znajdziesz
          • scharon Re: Która z chust jest lepsza 24.10.07, 09:59
            ja tez polacelabym ci wiazana ,roznych firm

hoppy sa grube ,dostepne na chustomani

wiazania nie sa trudne szybko mozna je opanowac
            • wroba Re: Która z chust jest lepsza 24.10.07, 10:26
              Jeśli chcesz chustę na jedno ramię to tylko od Oppamamy.
        • ewold Re: Która z chust jest lepsza 24.10.07, 10:41
          zainwestuj w chuste wiazana, zobaczysz - zakochasz sie w niej a wiazania wbrew
          pozorom nie sa trudne i czasochlonne - dzidzius bedzie pieknie opatulony i
          przytulony do ciebie :) Tylko wiazanka da ci wiele mozliwosci wiazan na wiele
          lat :)
          • abepe Re: Która z chust jest lepsza 24.10.07, 10:57
            Dla malucha gdy musisz obsługiwac starszego tylko wiazana. Dziecko
            najlepiej się mamy trzyma w wiązanej, masz obie ręce wolne. Ja nawet
            starszego "odsikuję" pod drzewkiem, gdy mały w chuscie. Tylko
            uważam, zeby ogonów chusty nie obsikał:))
            • agunek1 Re: Która z chust jest lepsza 24.10.07, 11:36
              Wszystkie piszecie o jakiś chustach,a ja nie moge nigdzie ich
              obejrzeć. Możecie podesłać link.
              • agunek1 Re: Która z chust jest lepsza 24.10.07, 11:49
                Znalazłam już zdjęcia tej chusty którą polecacie. Jak się okazuje
                taką chustę właśnie mam w domu. Po pierwsze na żadnym zdjęciu nie
                jest pokazane jak nosi się maleńkie dziecko, a po drugie wcale nie
                wydaje mi się aby ta chusta była dobra na zimę.
                • tabita_1 Re: Która z chust jest lepsza 24.10.07, 13:11
                  Oto jak się nosi najmniejszego nawet maluszka:

www.chustomania.pl/online/webshop.nsf/9f8bd5730a598ddcc12571770050a73d/aa972316c7c37019c1257336004b4ea3?OpenDocument

moim zdaniem na zimę to wiązanie jest idealne, bo maluszek grzeje
                  się się Twoim ciepłem (nie tak jak w tej walizce;)

tu więcej sposobów noszenia długiej wiązanej:
                  www.sling.com.pl/?mod=wiazania.html
                  • agunek1 Re: Która z chust jest lepsza 24.10.07, 18:05
                    Trochę miałam lepsze wyobrażenia o chustach. W tej którą podała
                    tabita 1 (bardzo dziękuję) nóżki malucha wystają (ja mam kombinezon
                    bez nóżek) i dziecko jest przytulone do ortalionowej kurtki.
                    Na lato owszem, moga być super.
                    • kakot Re: Która z chust jest lepsza 24.10.07, 18:24
                      ale to nie tak działa :)
                      na nóżki zakładasz ciepłe skarpetki, kombinezonu nie zakładasz wcale, tylko czapeczkę i ewentualnie chusteczkę na szyję, po czym wiążesz dziecia POD Twoją kurtką, co eliminuje problem przegrzania potomstwa w chwili wejścia do sklepu/autobusu itp, itd - rozpinasz swoją kurtkę i po sprawie...
                      • abepe Re: Która z chust jest lepsza 24.10.07, 19:22
                        Moje pytanie nie jest złośliwe, ale jak właściwie wyobrażałaś sobie
                        chustę na zimę?
                      • mary-anne Re: Która z chust jest lepsza 24.10.07, 21:25
                        Dokładnie tak jak Kakot pisze - super sprawa pod kurtkę!
                        Ja nawet dzisiaj w celu zimowego chustowania zakupiłam sobie kurtkę rozmiar 52 :D
                    • tabita_1 Re: Która z chust jest lepsza 24.10.07, 21:34
                      Tak jak pisze kakot, dziecko jest przytulone do Ciebie, a na całość
                      dopiero zakladasz kurtkę:)
                      W kwestii nóżek: otóż możesz ten poziomy pas chusty (rys.14 z mojego
                      pierwszego linku) naciągnąć na stópki dziecka, będą wtedy szczelnie
                      otulone tym pasem.
                      Wiesz agunek1, radość z noszenia maluszka tak naprawdę blisko
                      przytulonego jest uczuciem nieporównywalnym z niczym innym,a to może
                      dać tylko chusta wiązana. Dlatego też tak zgodym chórem ją
                      zachwalamy. Może w Twojej okolicy są już mamy chustowe i uda Ci się
                      z nimi spotkać? Bo jestem przekonana że Twój sceptycyzm wtedy
                      minie :)))
                      • agunek1 Re: Która z chust jest lepsza 25.10.07, 08:37
                        Ja jestem pozytywnie nastawiona do noszenia maleństwa w chuście i
                        bardzo bym chciała. W linku w którym pytałam o konkretną chustę,
                        myślałam, że tego typu właśnie są idealne na zimę, bo dziecko lezy
                        sobie ułożone w fasolkę i jest opatulone. Rozczarowana jestem że
                        właśnie te chusty są beznadziejne.
                        Niestety u nas w okolicy nie widziałam żadnej chustoholiczki. Jak
                        już pisałam chuste już mam, dokładnie taką jaką proponujecie,
                        pozostanie mi tylko dokupienie większej kurtki.
                        Bardzo wszystkim dziękuję za rady. Pozdrawiam. Aga
                        • ithilhin Re: Która z chust jest lepsza 25.10.07, 09:43
                          czyli masz okolo 5 metrow materialu tak? tez mozesz je tak zawiazac, zeby
                          dziecko bylo w fasolke - czyli w kolyske.
                          jesli to chusta firmowa to powinnas miec do niej instrukcje.
                          w zime mozesz nosic dzicko schowane pod swoja kurtka - jak dziewczyny pisaly,
                          albo jak bardzo chcesz i jest Ci tak wygodniej - na kurtce ale wtedy juz cieplo
                          ubrane - jak do wozka.
                        • scharon Re: Która z chust jest lepsza 25.10.07, 09:48
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44603&w=53559466&a=53559466
                          zobacz tutaj ,moze jednak uda ci sie znalezc jakas chustomame z
                          okolicy-jest nas coraz wiecej

a jesli chodzi jeszcze o wystajace nozki
                          to ja zkladam Mlodemu rajstopki,na to wysokie ocielplane papucki,i
                          getry zrobione przez Kakot,
                          a na gore ma tylko cieplejszy polarek i groba czape :)

sa wiazania dla maluszkow ,gdzie na pleckach jest 2-3 warstwy
                          materialu = do tego twoja kurtka i niema szans zeby malec zmarzl

• dvoicka Re: Która z chust jest lepsza 25.10.07, 11:12
                          i w wiązanej chuście i w kółkowej można nosić dziecko "na fasolkę", w kołysce.
                          w obu będzie mu wygodniej niż w sztywnej chuście, bo łatwiej je dopasować, żeby
                          się miękko układały i dobrze przylegały.
                          tyle, że w takiej pozycji dzieci zwykle nie chcą być noszone zbyt długo - może
                          do czwartego miesiąca.
                          mój synek polubił chustę dopiero jak go zaczęłam nosić w pionie, a to jest dużo
                          łatwiejsze w chuście wiązanej.
                  • ola_mi81 Re: wiązana tkana 2,50 czy elastyczna??? 25.10.07, 09:55
                    dziewczyny cały czas się dokształcam w temacie, niedługo chce
                    zamówić,żeby przed narodzinami synka opanować jeszcze
                    wiązania...proszę napiszcie mi i doradzcie czy mam kupić elastyczną?
                    i do kiedy ona mi wystarczy? czy tkana 2,50 m może?bardziej zalezy
                    mi na używaniu chusty tak do roku, może troszke dłużej, czy 2,5
                    mestrowa starczy?Bardzo proszę o rady:))
                    • agamamaani Re: wiązana tkana 2,50 czy elastyczna??? 25.10.07, 09:59
                      jeżeli tkaną to na poczatek proponuję dłuższa.. te 2,5 metra to się przydaje na
                      wyższym poziomie wtajemniczenia :)
                      na początek im więcej chusty tym lepiej.. więcej możliwości zawiazania.
                      ja np używam krótkiej chusty tylko i wyłącznie do wiązania prostego plecaka :)
                      długiej do innych wiązań :)
    • zulam3 Re: Która z chust jest lepsza 25.10.07, 12:10
      Agunek1 masz w domu długą wiązaną chustę i nie używałaś jej,
      dlaczego?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka