Dodaj do ulubionych

chusta kolkowa dla noworodka - prosba o rade

25.07.08, 11:20
Witam mamy chustowe! Jestem w 39 tygodniu ciazy i niedlugo na swiecie pojawi sie moja Bronka :-) Chce kupic pierwsza chuste - wazna jest dla mnie wygoda zakladania, duzo jezdze samochodem, wiec w gre wchodzi szybkie przekladanie z fotelika do chusty itp. Poczatkowo myslalam o kieszonce, ale roznimy sie znacznie rozmairami z mezem, a on tez chce nosic. Chuste wiazana tez chce kupic, ale troche pozniej - pojsc na warsztaty itp :-) Na poczatek stanelo na kolkokowej, zeby mozna bylo ulozyc kolyske, szybko zalozyc i zeby byla do uzytku ogolnodomowego - mojego, meza, a moze i dziadkowie sie skusza :-)

I teraz pytanie - w przypadku chust wiazanych wiele mam poleca dla noworodka chusty elastyczne. Czy w przypadku chust kolkowych tez ma to znaczenie? Nie znalazlam takiego rozgraniczenia. Czy dla noworodka trzeba kupowac chuste "z wyzszej polki" czy tez taka Kangoogoo wystarczy )chodzi mi o material)? Bede wdzieczna za rady.
Obserwuj wątek
    • agnen Re: chusta kolkowa dla noworodka - prosba o rade 25.07.08, 11:27
      Kółkowa to dobry wybór na początek. Może być kangoogoo. Elastyczne są tylko długie (świetne dla noworodków). W pozycji kołyski nie można układać dzieci które mają problemy z bioderkami.
    • ilonsa Re: chusta kolkowa dla noworodka - prosba o rade 25.07.08, 14:57
      Ja też na początek kupiłam kółkową ale moja córcia w ogóle nie
      chciała być noszona w pozycji poziomej, teraz ma 7 tygodni i właśnie
      wypróbowałam wiązankę i jest super.
      • landri83 Re: chusta kolkowa dla noworodka - prosba o rade 25.07.08, 21:37
        Dziekuje za odpowiedzi i chetnie jeszcze poczytam :-)
        • mamalina nauka wiązanki nie jest aż taka trudna… 25.07.08, 22:05
          …zwłaszcza jakbyś się na elastyka zdecydowała: możesz jeździć w zawiązanej i na
          postoju tylko myk – i już dziecko w chuście
          kołyska jest dla mnie paradoksem: najlepiej tę pozycję znoszą dzieci do 6-8 tyg.
          życia, a po 6 tyg. dopiero robisz USG, które mówi ci, czy mogłaś byłaś w
          kołysce nosić… głupio byłoby sobie pluć w brodę poniewczasie
          aczkolwiek znam dzieci, które w kołysce znacznie dłużej „jeździły"
          • artur.potempski Re: nauka wiązanki nie jest aż taka trudna… 25.07.08, 22:20
            W chuście kółkowej można tez nosić takie maleństwo w pionie, na brzuchu. Ja tak
            nosiłam siostrzenice mojego męża 3 tygodniową, w chuście kółkowej tkanej, nie
            bawełnianej.
            • andziulindzia Re: nauka wiązanki nie jest aż taka trudna… 25.07.08, 22:26
              Chusty kółkowe nie dają odpowiedniego podparcia dla plecków dla tak
              małego dziecka i nie ma tu nic do rzeczy materiał z jakiego chusta
              jest uszyta. To, że sa ludzie, którzy noszą w pionie niesiedzące
              dzieci w kółkowych wcale nie znaczy, że to dobry pomysł.
              • mbober2 Re: nauka wiązanki nie jest aż taka trudna… 25.07.08, 23:56
                andziulindzia,a ja widziałam zdjęcie z warsztatów,gdzie malusieńkie
                dziecko było wkładane do kółkowej w pionie i pani koordynująca
                spotkanie pomagała je ułożyć,pamiętam,że ojciec to dziecko tak
                miał,niestety nie pamiętam,gdzie to było,bo kilka miesięcy temu
                widziałam zdjęcie,ale od tamtej pory żyłam w błogiej
                nieświadomości,choć sama bym nie pionizowała noworodka.
                • landri83 Re: nauka wiązanki nie jest aż taka trudna… 26.07.08, 08:34
                  Wiazana tez kupie, ale na razie kolkowa. Nie zmarnuje sie, jesli "zaskoczymy" chustowo, to bedzie pozniej na szybkie wyjscia. Na poczatku nie bede pewnie nosic malej przez dlugie godziny, a jesli tak, to od razu kupie wiazana, bo tez obciazenie na jedno ramie dla mnie by bylo niekorzystne. Chodzi mi o chuste, ktora kupie juz teraz przed porodem, a nastepna moge kupic i za 2 tygodnie, ale wole juz z mala na swiecie :-)
                • andziulindzia Re: nauka wiązanki nie jest aż taka trudna… 27.07.08, 12:30
                  Jak napisałam wcześniej: są producenci chust kółkowych, którzy
                  twierdzą, że noszenie noworodków w pionie w takich chustach jest
                  mozliwe i tego uczą. Sama widziałam filmiki z noworodkami
                  umieszczonymi pionowo w kółkowych. Ale to, że ktoś tak nosi wcale
                  nie znaczy, że jest to sposób w pełni bezpieczny i wskazany.
                  Analogicznie jest z noszeniem dzieci przodem do świata: potępiane
                  przez lekarzy i większość doradców noszeniowych a i tak sa
                  producenci, którzy umiejszczają w swoich instrukcjach takie wiązania.
                  • ithilhin Re: nauka wiązanki nie jest aż taka trudna… 27.07.08, 13:18
                    noworodka na biodrze mozna w kolkowej nosic.
                    ale:
                    tylko na biodrze
                    trzeba wiedziec jak to zrobic
                    trzeba miec pewnosc, ze robi sie to prawidlowo.
                    wiec absolutnie nie polecam poczatkujacym.
                    dlaosob zaczynajacych chustonoszenie kokowa moze okazac sie swietna do pozycji
                    kolyskowych.
    • landri83 kupilam :-) 27.07.08, 22:21
      Kupilam chuste i nie moge doczekac sie juz przesylki... i corki oczywiscie :-)
      • agnen Re: kupilam :-) 27.07.08, 22:33
        Jaką wybrałaś? Pochwal się:)
        • landri83 Re: kupilam :-) 28.07.08, 09:33
          sklep.ekodzieciak.pl/chusta-kolkowa-neobulle-p-176.html
          :-) Wizualnie mi sie najbardziej podobala, mam nadzieje, ze sie sprawdzi. Piekne sa tez chusty w nowym sklepie chusty24.pl, ale wole poczekac na opinie berdziej doswiadczonych chustonosicielek z zakupem.
          • agnen Re: kupilam :-) 28.07.08, 09:43
            Manonki są świetne, takie żywe;). Sędzę że będziesz zadowolona, bo to naprawdę dobra chusta :)
            • landri83 Re: kupilam :-) 28.07.08, 10:29
              Tez mam taka nadzieje :-) Juz nie moge sie doczekac!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka