Dodaj do ulubionych

Ślady potu na materiale

30.04.09, 17:40
Przymierzam się do kupna mojej pierwszej chusty lub uszycia jej, i tak się
zastanawiam nad tym czy zdarzają się doświadczonym mamą noszącym dzieciątka w
lecie - ślady potu na materiale.
Czym się kierować przy wyborze chusty lub materiału? Może polecicie mi jakąś
elastyczną i nie drogą? (moje dzieciątko ma już 8 tygodni i waży prawie 6kg).
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • smiecha20 Re: Ślady potu na materiale 30.04.09, 20:53
      ja mam elastyka Gabi i pocę się coraz bardziej bo i coraz cieplej a tu musisz
      mieć 3 warstwy materiału na maluszku...
      może zajrzyj na allegro? można kupić coś używanego na początek,
      jak chcesz szyć sama to na elastyka dziewczyny kupują pościel "kaktus" w IKEA ok
      60zł ale używana Gabi czy LenyLamb wyjdzie chyba taniej i szybciej,
      może zacznij od kółkowej? na początek dość tanie rozwiązanie bo nawet nowe są
      poniżej stówki

Ps. mój ma 3miesiace i waży 5300g, w elastyku nam wygodnie tylko ciepło no i się
      pocę... ale najbardziej na styku z dziecięciem, na chuście nie widać, za to na
      plecach na koszulce już tak... teraz próbuję poucha-kieszonkę - ale młody nie
      lubi poziomu...

materiał powinien dobrze "pracować" i być przewiewny w miarę możliwości - w IKEA
      można znaleźć ciekawe materiały, może być cienka flanela albo len, ale najlepsze
      są jednak chusty "firmowe" bo produkowane z materiałów nietoksycznych i zdrowych
      dla dzieci - mój notorycznie ciamka chustę o ile nie śpi...
      • carolinecat Re: Ślady potu na materiale 30.04.09, 22:07
        odradzałabym elastyka, skoro dzieć waży już 6 kilo, a i na dworze coraz cieplej,
        ugotujecie się.
        • m.a.r.t.a.1983 Re: Ślady potu na materiale 30.04.09, 23:10
          A no właśnie.... wiem że na pewno chcę chustę wiązaną (nie zraża mnie to że jest
          na początek najbardziej skomplikowana), jednak mam wątpliwości czy kupić
          elastyczną czy tkaną.
          Mam zamiar chodzić z córcią w lecie - jaki materiał będzie przewiewny?
          Milenka mimo 8 tygodni waży już prawie 6 kg (urodziła się z wagą 4 kg) - w
          której będzie nam wygodniej?
          Gdybym decydowała się na szycie to którą tkaninę z Ikei byście poleciły (do
          chusty elastycznej i tkanej)
          www.ikea.com/pl/pl/search/?query=tkanina
          ps: mam nadzieję że jak już zacznę chustowanie to mogę liczyć na waszą pomoc
          podczas nauki wiązania :) Nie znam nikogo kto by miał chustę, nawet na ulicy
          nigdy nie widziałam takiej mamusi ( mieszkam w Krakowie) i niestety w moim
          mieście nie ma Klubu Kangura :(
          Pozdrawiam.
          • smiecha20 Re: Ślady potu na materiale 01.05.09, 21:08
            ja przy kolejnej wypłacie przesiadam sie na tkaną bo w elastyku po prostu bedzie
            za ciepło, takz ezdecydowanie tkana,
            wiem ze dziewczyny szyją chusty z tego obrusu
            www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10121469 ale czy on jest elastyczny czy nie
            to już nie wiem bo nie macałam...
            może jakiś len?

i na pewno w krakowie gdzieś sie dziewczyny zbierają, przeszukaj wątki albo
            zajrzyj na chusty.info, może byś poszła na spotkanie i 'pomacała" co która nosi
            i poprzymierzała i wybrała w ten spsób? tak chyba byłoby najlepiej...
    • morepig Re: Ślady potu na materiale 02.05.09, 17:50
      polecimy Ci nie elastyka a tkana ;-)
      co do potu- ja to jak sie spoce to zwykle wszystko piore, z chusta
      jest tak samo...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka