07.06.13, 19:07
Zastanawiam się dlaczego nauczyciel psm nie jest pozytywnie nastawiony do warsztatów suzuki.Dodam że uczy tą metodą choć w sm realizując jednocześnie program szkolny.Myślałam ,że każda forma warsztatów jest fajna ,bo rozwija dziecko.Jestem zaskoczona negatywną reakcją gdy zastanawiałam się nad tymi warsztatami.
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: warsztaty 08.06.13, 17:26
      Nie wiem o co chodzi u was. Chyba warto zapytać samego nauczyciela, powinien to wyjaśnić. Znam z autopsji jeden przypadek, w którym mogło chodzić o coś zupełnie innego. Poprzedni Gosi nauczyciel uważał, ze dzieci po warsztatach wracają z przestawionym aparatem gry. To nie miało nic wspólnego z metodą Suzuki, chodziło wręcz o warsztaty w Łańcucie.

Wasz nauczyciel uczy metodą Suzuki w SM? Jesteś pewna? Uczy początkowo beznutowo, czy tylko korzysta z utworów zawartych w książkach Suzuki?
      • 4nana Re: warsztaty 08.06.13, 21:49
        Korzysta z utworów z zeszytów suzuki
        • isault Re: warsztaty 12.06.13, 13:07
          To znaczy, że nie jest żadnym nauczycielem suzuki - tam jest wiele utworów, które są po prostu popularne (np. melodie ludowe z różnych krajów), metoda Suzuki polega na czymś zupełnie innym niż na wykorzystaniu tych czy innych utworów. W psm jest legenda szkodliwości Suzuki - a już zwyczaj wspólnego muzykowania w grupie (nie na zasadzie koncertu czy orkiestry) jest kompletnie niezrozumiany. Ponadto może się bać, że ci się spodoba za bardzo wink
          • 4nana Re: warsztaty 12.06.13, 14:29
            Jest nauczycielem suzuki ma uprawnienia jest na stronie Crums
    • kulju Re: warsztaty 12.06.13, 18:40
      nasz nauczyciel od skrzypiec odradzal grupowe lekcje suzuki, wedlug niego, z powodu braku odpowiedniego nadzoru nad rozwijaniem techniki dzieciakow.
      Chlopakow nauczyciele od skrzypiec czy od wiolonczeli z maluchami siedza doslownie na nich i prowadza reke, poprawiaja palce itd. W grupie to chyba nie jest mozliwe i pewnie stad ta niechec. Ale zapytaj o powod.
      Pozdr,
      Magda
      • 4nana Re: warsztaty 12.06.13, 18:54
        Nauczyciel tak zareagował że głupio mi już do tego wracać.Może za jakiś czas zapytam jeśli będzie okazja.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka