Dodaj do ulubionych

Czytanie nut

08.12.14, 08:57
Jak sadzicie, czy w wieku 11 lat powinno sie juz bezwzglednie bezblednie czytac nuty? Jak jest z Waszymi dziecmi?
Ja nie umiem czytac nut wiec opisze jak laik wink moja corka przy czytaniu nowych nut popelnia bledy tego typu, ze np zamiast Fis gra F itp. pomija kropke przy nucie, czy znaki ktore sa na poczatku pieciolini, albo znak zwalniajacy. Nie wiem czy to jest wynik pospiechu, czy braku znajomosci nut jak sadzicie? Jej nauczyciel mowi, ze absolutnie nie ma prawa popelniac jakichkolwiek bledow, dodam ze tych bledow jest np 3-4 w calym utworze (np 4 stronicowym - fortepian).
Jakies sposoby na wyeliminowanie powyzszego problemu?
Obserwuj wątek
    • pepperann Re: Czytanie nut 08.12.14, 09:21
      Ale rozumiem, że nie chodzi o to, że źle przeczyta a vista, a potem się poprawia? Tylko że ma zadane do domu, a nie potrafi przeczytać dobrze z nut utworu?

Nie wiem, jaka jest norma dla jedenastolatki, ale zawsze warto pracować nad tym, żeby czytała dobrze wink A jak jej idzie teoria? Czytanie nut głosem, dyktanda? Bo na tym się bardzo dużo wypracowuje. Na fortepianie na pewno warto ćwiczyć każdą rękę osobno. I zmusić się do większej koncentracji i staranności, powiedzieć sobie głośno - jaka tonacja, ile znaków przy kluczu, głośno liczyć przy rozczytywaniu utworu, żeby nie uciekły kropki itd.
      • gosc120 Re: Czytanie nut 08.12.14, 09:30
        Wyglada to tak, ze jak sama w domu rozczytuje cos nowego, to (tak mysle) wydaje jej sie ze to jest jakas tam nuta (niestety jest raczej z tych co to wszystko szybko) i tak gra, na lekcji jak pan jej powie, ze ma zle to doskonale potrafi zlokalizowac blad i poprawic.
        Problem polega na tym, ze uczy sie w Niemczech i tutaj nie ma zadnej teorii, dyktand ani niczego takiego. Kupilam jej takie zeszyty cwiczen do teorii ale robi je sama, przez co wiadomo, ze na pewno mniej efektywnie.
        Powiem jej zeby czytala na glos, moze to bedzie Zloty srodek smile
    • tijgertje Re: Czytanie nut 08.12.14, 09:53
      Osobiscie uwazam, ze grubo z nauczycielem przesadzacie. Jesli 11- latka samodzielnie rozczytujac 4-stronicowy utwor robi tylko 3-4 bledy to nic innego jak przeoczenia, ktore na tym etapie KAZDEMU sie moga zdarzyc. I nauczyciel jest po to, zeby te bledy zauwazyc i poprawic. Po I stopniu mialam 3 lata przerwy, potem zdawalam na wychowanie muzyczne. Musialam przygotowac program na egzamin z fortepianiu. poszlam do dawnej nauczycielki, wybrala mi kilka kawalkow, ja je rozczytalam, potem bylam na kilku lekcjach, zeby dopracowac to i owo. I co? Nauczycielka zachwycona, ze tak swietnie sobie poradzilam, ale na uczelni sekretarka poradzila mi, zeby sie zapisac na konsultacje do jednego profesora. Cale szczescie. W samej etiudzie, z ktorej bylam wsciekle dumna od razu wychwycil kilka bledow. Sonata to byla istna droga przez meke big_grin I to tylko dlatego, ze rozczytujac tu i tam cos przeoczylam, nie zauwazylam bledu, bo utwory byly dla mnie nowe, nigdy ich nie slyszalam, a ze pomylka "nie falszowala" za bardzo, to zagrywalam bledy. I tu dopiero dotarlo do mnie, ze moja nauczycielka fortepianu z I stopnia w zasadzie caly czas mnie (i cala reszte) tak uczyla. Nie miala nigdy zadnych osiagniec, jej uczniowie grali kiepsko, na egzaminach regularnie zdarzaly sie bledy, ale dziecko zapatrzone w pania takich rzeczy nie chce widziec.
      W przypadku Twojej corki mam wrazenie, ze nauczyciel jej mocno srube dokreca. Absolutnie bezblednego czytania nut mozna wymagac od absolwenta konserwatorium, nie 11-latki. Owszem, jak najbardziej nalezy zwracac uwage, zeby nowe rzeczy rozczytywala wolno i dokladnie, sprawdzajac znaki przykluczowe i przygodne, ale to nauczyciel musi kontrolowac calosc, zeby nie powtarzala bledow, ktore bardzo trudno jest wykorzenic. warto z nauczycielem pogadac, zeby fragmenty trudniejszych utworow (z wieksza liczba znakow, trudniejszym rytmem) rozczytywal z dzieckiem na lekcji, wtedy w domu rowniez latwiej jest rozgryzc reszte, wiedzac, na jakie "haczyki" zwracac uwage.
      • gosc120 Re: Czytanie nut 08.12.14, 10:02
        Wieeelkie dzieki tijgertje smile jestem wlasnie takiego zdania jak Ty, tez wydaje mi sie, ze przesadza i ze w wieku 11 lat to jest normalne. Faktycznie traktuje ja w zasadzie jak studentke a nie jak dziecko. Kiedys juz raz probowalam mu powiedziec, ze nawet studentom zdarzaja sie bledy, to mnie wysmial...
        Postaram sie z nia posiedziec przy nowych utworach, choc sama nie znam nut to moze jak bede obok, to bedzie bardziej cierpliwie je czytala? A moze powinnam poszukac kogos kto uczylby ja teorii?
        • pepperann Re: Czytanie nut 08.12.14, 10:59
          Nie za dobrze to świadczy o nauczycielu (zwłaszcza że tylko on ją uczył czytania nut), jeśli ogranicza się do tego, że wymaga, okazuje niezadowolenie (i wyśmiewa uwagi!). O ile uważa, że córka ma jakiś problem, to powinien jako nauczyciel poszukać na niego rady wink

Co do teorii - wiem, że na Zachodzie kładzie się na to mniejszy nacisk. W zasadzie nie chodzi o teorię, ale o praktykę wink Jak jednak 100 razy się wyklaszcze ćwiczenie z synkopą, zaśpiewa, zapisze, to to wchodzi w krew i na instrumencie też się czyta potem łatwiej. Może warto jednak pogadać z nauczycielem, co on proponuje. Może powinien z córką rozczytywać fragmenty na lekcji?
    • skarolina Re: Czytanie nut 08.12.14, 17:18
      Nauczyciel z pochodzenia Rosjanin albo z byłego ZSRR? smile

Mam w domu naprawdę dobrze grającą prawie 11-latkę, już drugą, bo jedna też kiedyś była nieźle grającą 11-latką, sama jestem muzykiem i w tym, że się czasem coś źle rozczyta nie ma nic dziwnego. Niedobre jest niepoprawianie tego samego błędu tekstowego przez jakiś czas, ale błąd przy rozczytywaniu się zdarza, muzykom orkiestrowym też smile, więc nie ma co z tego robić tragedii.
      • gosc120 Re: Czytanie nut 08.12.14, 19:45
        Nauczyciel z Turcji smile ale studiowal w Niemczech smile
        Moglabys wrzucic jak gra Twoje dziecie w wieku 11 lat?
        • skarolina Re: Czytanie nut 08.12.14, 20:06
          Postaram się, ale aktualnie mam tylko dość kiepskie nagranie z telefonu.
          • gosc120 Re: Czytanie nut 08.12.14, 20:09
            smile bede wdzieczna, nawet za kiepska jakosc wink
            • skarolina Re: Czytanie nut 08.12.14, 21:03
              Tutaj nagranie z zeszłego roku, czyli miała prawie 10 lat, ona to ta pierwsza, w czerwonym sweterku. Teraz jest trochę bardziej zaawansowana smile

www.youtube.com/watch?v=981X1Yi7ocA&list=UUd5lWNpXG9W1Lrh-f4v5Ifg
              • gosc120 Re: Czytanie nut 08.12.14, 21:18
                Wooooow!!!!! ale pieknie smile jestem pod wrazeniem. Czesto bierzecie udzial w konkursach?
                • skarolina Re: Czytanie nut 08.12.14, 21:31
                  Do tej pory często, po kilka w roku, ale teraz już powoli będziemy z tym kończyć.
                  • tinaga Re: Czytanie nut 08.12.14, 21:39
                    Skarolina twoja córka pięknie gra smile
                    • skarolina Re: Czytanie nut 08.12.14, 22:00
                      Dzięki smile
                  • gosc120 Re: Czytanie nut 08.12.14, 21:43
                    Mozesz mi napisac dlaczego? Ciekawa jestem jak u Was podchodzi sie do tego? Ola brala do tej pory udzial tylko w jednym konkursie i choc bardzo chciala wiecej to nauczyciel jej zabronil. Powiedzial, ze do konca roku (tego roku) zadnych konkursow. Dopiero teraz pod koniec stycznia bedzie grala w duecie z wiolaczela, a w maju solo.
                    • skarolina Re: Czytanie nut 08.12.14, 21:54
                      Po prostu w piątej klasie, żeby miało sens branie udziału w konkursach, trzeba grać już naprawdę wysokie programy i to świetnie. I młodą nawet byłoby stać na to, ale wymaga to długich godzin cierpliwego ćwiczenia, a ona zaczyna się rozglądać po świecie i zajmować czym innym. A że nie mamy w planach kontynuacji nauki, to żadna z nas nie ma parcia na spędzanie większej ilości czasu przy fortepianie. Może jeszcze gdzieś pojedziemy, ale na pewno nie z taką częstotliwością, przez 4 lata młoda zaliczyła 13 konkursów z trzynastoma większymi lub mniejszymi sukcesami, to naprawdę wystarczy smile
                      • gosc120 Re: Czytanie nut 08.12.14, 22:11
                        Jasne, ze wystarczy smile gratuluje Ci jeszcze raz zdolniachy smile i dzieki za porady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka