Gość: ewcia IP: 195.117.159.* 12.05.03, 07:51 Jak oduczyć usypiania córki ( 3,5 roku) tzn. Leżymy przy niej dopóki nie zaśnie. Czy macie jakieś sposoby. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kalkos Re: Jak oduczyć usypiania IP: *.rz.uni-potsdam.de 12.05.03, 11:18 Mamy identyczny problem Nasze dziecko 3,5 nie zasnie bez mamy ewent. taty reki. Godzine dziennie lezakowania mamy zapewniona. Czekamy rowniez na rady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: Jak oduczyć usypiania IP: *.introl.pl 12.05.03, 11:54 Mam to samo z córą 2 lata i 9 miesięcy, zasypia z moim kciukiem. Najczęściej ja już śpię - ona nie, ale ile snu mam więcej... Ale może ktoś ma sposób nie z kategorii, zostaw niech popłacze przyda nam się w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia Re: Jak oduczyć usypiania IP: *.dip.t-dialin.net 12.05.03, 13:56 A moze dzieci sa juz dosyc duze, by posluchac przed snem jakis bajeczek na kasetach magnetofonowych.U mnie bylo tak,ze wlaczalam corce bajke mowiac,ze niech sobie slucha i czeka,bo: mama musi isc pod prysznic,albo posprzatac kuchnie po kolacji,albo zatelefonowac do babci... Dziecko czekalo, sluchalo i niewiadomo kiedy zasypialo )))) Rano bylo ogromne,wielkie chwalenie, nagroda, az samozasypianie / tj. z bajka z kasety/ stalo sie normalne i naturalne.... Musze dodac )) ze przed bajka z kasety byly i jak i zreszta do teraz jeszcze sa wspolne czytanie ksiazek, przytulanki i jakis maly masaz-co szczegolnie polecam....Dzieci uwielbiaja! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
jasmintea Re: Jak oduczyć usypiania 12.05.03, 13:58 Witam Moja coreczka ma juz rok i 9 miesiecy - i nadal usypianie to przytulanie sie do mamy/ taty a wczesniej czytanie ksiazeczek.. I mowicie ,ze to tak juz zawsze bedzie??))) No przynajmnij do 3,5 roku jak widze) Niechze sie odezwie ktos, kto ma na to jakas rade)) Pozdrawiam serdecznie)) JasminTea Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: araki Re: Jak oduczyć usypiania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.03, 14:19 Ludzie, ale gdzie tu problem??. To wieczorne usypianie jest przeciez jedna z przyjemniejszych chwil w ciagu dnia. Przynajmniej dla mnie. Pracuje wiec nie moge spedzac z corka tyle czasu ile bym chcial i bardzo lubie to wieczorne lezenie, opowiadanie sobie tego co sie w ciagu dna zdazylo, czytanie bajek i przytulanie. A poza tym ja mam duzo wiecej niz 3,5 roku a i tak jesli sytuacja jest taka, ze musze zasypiac samotnie to strasznie sie mecze - jak dla mnie to bardzo nieprzyjemna sprawa a co dopiero dla dzieciaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia Re: Jak oduczyć usypiania IP: *.dip.t-dialin.net 12.05.03, 14:26 Problem moze zaden,ale w rodzine jest tez Tata z ktorym fajnie jest wieczorkiem pogadac przy lampce wina,w kinie laca dobre filmy,ktore chcialoby sie zobaczyc, na polce czeka wymarzona ksiazka....Nie wyobrazam sobie chodzenia spac z dzieckiem juz po dobranocce,obojetnie jakie by nie bylo kochane! A od tulenia w nocy i zasypiania we dwoje to mam meza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: araki Re: Jak oduczyć usypiania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.03, 14:36 Gość portalu: Misia napisał(a): > Problem moze zaden,ale w rodzine jest tez Tata z ktorym fajnie jest wieczorkiem > > pogadac przy lampce wina,w kinie laca dobre filmy,ktore chcialoby sie zobaczyc, > > na polce czeka wymarzona ksiazka....Nie wyobrazam sobie chodzenia spac z > dzieckiem juz po dobranocce,obojetnie jakie by nie bylo kochane! A od tulenia w > nocy i zasypiania we dwoje to mam meza! A kto kaze zasypiac razem z dzeciakiem?. Ja powiem jak jest u nas. Dobranocka, mycie i jedno z rodzicow kladzie sie z mala a drugie pilnuje, zeby to ktore sie polozylo jeszcze tego samego dnia wstalo. Zwykle od 20:20, najpozniej od 21:00 mamy czas dla siebie - na winko, tulenie, nawet na wieczorne wyjscie jesli jest ktos kto popiluje spiacej malej. Jest fajnie i serio ja nie widze zadnego problemu No moze jedynie, ze nastepnego dnia trzeba wstac o 7:00 ale to juz zupelnie inna historia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksia78 Re: Jak oduczyć usypiania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.03, 15:19 Wychodzi na to, ze nie najgorzej robie juz teraz uczac moje trzymiesieczne dziecie usypiac samo? Hmmm... Bez placzu i drastycznych scen, ale jak najedzony i spiacy, klade do lozeczka i tlumacze mu, ze mamusia jest i nigdzie nie idzie, tylko ze on ma sobie spac. A Piotrus rozmawia z pluszakami, rozmawia i usypia. Pewnie, ze zdarzaja sie wieczory, gdy to nie skutkuje. Jedna z Was napisala, ze wieczorem chce sie przytulic do meza. I mysle, ze dziecko tez czasem ma prawo marudzic z tego powodu: po prostu potrzeba mu naszej bliskosci. Nie mamy prawa mu tego odbierac. Chociaz moje i tak okolo trzeciej nad ranem laduje w naszym lozku, przy cycu... pozdrawiam slonecznie kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Jak oduczyć usypiania IP: *.kabel.telenet.be 12.05.03, 23:51 No, powodzenia. Bo jak moj synek mial kilka miesiecy, to tez zasypial sam bez problemu, ale z tego juz wyrosl. Od odstawienia go od piersi (wczesniej byl cycus, buzi i papa) zazadal przy sobie mamusi, tak, ze obecnie spedzam dwadziescia minut co wieczor na czytaniu ksiazeczek, a potem trzymaniu go za raczke siedzac przy lozeczku. Uwielbiam to, ale czasami chcialoby sie wymknac. Ma 1.5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Jak oduczyć usypiania IP: *.137-202-24.mtl.mc.videotron.ca 13.05.03, 04:59 Moja corcia (2latka i 4 miesiace) nie potrzebuje mamy, aby zasypiac. Potrzebuje za to swojego ulubionego psiaka-maskotke. Bez niego ani rusz. Gdybym go tak wyprala i powiesila do wysuszenia, a nie wyschnalby do wieczora, corka zasnelaby dopiero po dlugich godzinach placzu i marudzenia. Moja corka od urodzenia spala w osobnym pokoju i bez towarzystwa. W wieku 9 miesiecy miala troche problemow, ale jej przeszlo. Ale moze Twoje dziecko ma jakas ulubiona maskotke, ktora moze zastapi mamusie. Sprobuj wytlumaczyc dziecku, ze teraz maskotka bedzie czuwac nad jego spokojnym snem, moze podziala. Mnie udalo sie mojej corce wiele podobnych rzeczy "wmowic".I na nia dziala, moze podziala na twoja. Odpowiedz Link Zgłoś
antonina_74 Re: Jak oduczyć usypiania 13.05.03, 08:35 U nas jest podobnie - usypiam Kube (3,5 roku) ale ja to lubie - wszystko trwa gora pol godziny, a to takie przyjemne, mamy wtedy czas opowiedziec bajke, poczytac, opowiedziec sobie co sie zdarzylo w ciagu dnia Jesli proces trwa dluzej (bo np. maly wstal tego dnia pozniej i nie jest bardzo spiacy), daje mu ksiazeczki do ogladania a sama wychodze pod pretekstem ze "musze isc siusiu" (to przyjmuje bez problemu) i z reguly po 5 minutach maly juz spi przykryty ksiazeczka Odpowiedz Link Zgłoś
tumoi Re: Jak oduczyć usypiania 13.05.03, 09:03 Jako dziecko zasypiałam sama, bez bajeczek, tulenia, trzymania za łapkę. Nie wyszło mi to na zdrowie. Jestem dorosłą kobietą, ale długo zasypiam gdy nie ma przy mnie mojego czułego mężczyzny. A gdy on jest, zawsze zasypiam w jego ramionach. Muszę sobie zrekompensować braki z dzieciństwa... Dlatego też moja córeczka do 5 roku życia zasypiała w mojej obecności. I nigdy nie żałowałam tych chwil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamusia Re: Jak oduczyć usypiania IP: *.proxy.aol.com 13.05.03, 11:15 zacisnac zeby i po zakonczeniu "wieczornego rytualu" (u nas ksiazeczka i kolysanki) wyjsc z jej pokoju. jesli bedzie bardzo plakac czasem wejsc i krotko przytulic, zeby wiedziala ze jestescie i kochacie. jesli wyjdzie - nastawac na powrot do pokoju, ew. zaniesc ja tam - bo ten czas teraz nalezy do was. jesli bedzie niewyspana to i tak taka zmeczona zaprowadzic do przedszkola. i generlanie : nie o to chodzi, ze ona musi sama zasypiac bo wy tak chcecie. samodzielne zasypianie to umiejetnosc godna wysilku, mistrzostwo takie jak jazda na rowerze. Odpowiedz Link Zgłoś