klara44 16.03.04, 00:53 nikt nie pisze o kredycie w tym banku, czy jest konkurencyjny wzgledem innycch? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rozmi Re: bank PKO SA 18.03.04, 10:07 Rok temu wzielam w tym banku kredyt budowlano hipoteczny i jestem zadowolona. Moze troche dlugo trwala cala procedura, ale warunki mi odpowiadaja - mam stała stope 5,55 przez dwa lata a potem Wibor 3miesięczny + 1% marzy Odpowiedz Link
czuk1 Re: bank PKO SA 18.03.04, 11:52 rozmi napisała: > Rok temu wzielam w tym banku kredyt budowlano hipoteczny i jestem zadowolona. > Moze troche dlugo trwala cala procedura, ale warunki mi odpowiadaja - mam stała > > stope 5,55 przez dwa lata a potem Wibor 3miesięczny + 1% marzy Nie piszą bo sa lepsze oferty bankow. Odpowiedz Link
lukrecja8 Re: bank PKO SA 27.04.04, 15:29 boże! w jakim banku dostałeś wibor+0,8% nie słyszałam nawet o takiej stopie!! no chyba że miałeś ogromny wkład własny. prosze o informacje!! Odpowiedz Link
pe33 Bank PKO SA - odradzam !!! 18.03.04, 13:56 Już to pisałem ale jeszcze powtórzę ku przestrodze. Serdecznie odradzam PKO SA. Jako wieloletni klijent już po 3 miesiącach od złożenia wszystkich dokumentów dostałem kredyt o 40% niższy niż miałem obiecane, pomimo wystarczających dochodów. Z tego powodu musiałem wcześniej sprzedać mieszkanie szybciej i taniej niż planowałem i wynająć inne aby kontynuować budowę. Po roku okazało się że pomimo że w umowie był zapis że mogą zmieniać oprocentowanie przy zmianie czynników fundamentalnych (inflacja, WIBOR, WIBID, rezerwy bankowe etc.) to zapewne działa to tylko w jedną stronę - w górę. W ciągu roku wszystkie te czynniki zadziałały na korzyść i banki obniżały oprocentowanie o 5-6% a PKO SA tylko o 1%. W ten sposób jako długoletni klient banku (VIP) miałem kredyt na 9,5% a w innych bankach mogłem dostać bez problemu 5.5-7%. Na dodatek zaproponowali promocję kredytu 5.5% przez dwa lata a potem WIBOR + 2%, ale tylko dla nowych kredytobiorców. Aby zmienić warunki kredytu na nowe musiałbym zapłacić 2.5% kwoty kredytu i zmienić warunki umowy na gorsze (m.in. brak możliwości wcześniejszej spłaty). Bez problemu dostałem kredyt w innym banku na WIBOR+0.8% i kosztowało mnie to nie 2.5% ale 1.5% kwoty kredytu (chociaż było to dosyć czasochłonne aby ponownie zebrać i zaktualizować wszystkie dokumenty i załatwić sprawy w sądzie). Ale to nie koniec: jak już spłaciłem kredyt dostałem pismo z banku dla sądu o możliwości zwolniena hipoteki podpisany przez osoby nieupoważnione i teraz od kilku miesięcy walczę z sądem o wykreślenie z hipoteki kredytu który już spłaciłem. Pozdrawiam i radzę poszukać gdzie indziej Odpowiedz Link
kikidr Re: Bank PKO SA - odradzam !!! 29.03.04, 21:50 Kredyt w tym banku jest średnio opłacalny - rzeczywiście, jednak jest kilka dobrych stron tego przedsięwzięcia: 1. Możliwość wcześniejszej spłaty kredytu (opłata negocjowalna, prze pierwsze 18 miesięcy to tylko 50 zł niezależnie od kwoty spłaty) 2. Możliwe jest wzięcie kredytu przez kilku kredytobiorców, mimo, że mieszkanie ma być wyłącznie na jednego. 3. Wszystkie banki muszą na tym zarobić i ten też. Odpowiedz Link
doradcy.expandera Re: Bank PKO SA - odradzam !!! 27.04.04, 22:19 > 1. Możliwość wcześniejszej spłaty kredytu (opłata negocjowalna, prze pierwsze > 18 miesięcy to tylko 50 zł niezależnie od kwoty spłaty) to nic specjalnego - wiele banków nie ma żadnych opłat. > 2. Możliwe jest wzięcie kredytu przez kilku kredytobiorców, mimo, że mieszkanie ma być wyłącznie na jednego. to też nie wyróznia tego banku od innych > 3. Wszystkie banki muszą na tym zarobić i ten też. Pekao do niedawna miało fatalną ofertę - oprocentowanie nie było oparte na WIBOR i obecnie wiele osób spłaca zbyt drogie kredyty w tym banku. Teraz bank stawia na kredyty hipoteczne i poprawił ofertę - pojawiło się ubezpieczenie niskiego wkładu, WIBOR i dość atrakcyjne marże. Standardowo w oddziale marże zaczynają się od 2,5 proc. ale w oddziałach Expandera od 1,25 proc. Odpowiedz Link
teamwork Re: Bank PKO SA - odradzam !!! 01.05.04, 16:52 Moja rozmowa-wizyta w tym Banku odstraszyla mnie i sfrustrowala. Poczulam sie jak intruz - babsztyl opryskliwy, chyba zawistny - dramat i nigdy wiecej. Warszawa vis a vis prawie pomnika Kilinskiego-Starowka. Odpowiedz Link
dobromil1 Re: bank PKO SA 25.05.04, 22:20 Odradzam z calego serca ten bank. 1) Pani w banku na ul. Woloskiej (Wa-wa) udzielila nieprawdziwych informacji na temat kredytu (bardzo waznych informacji), potem bronila sie przepisami wewnetrznymi banku... 2) po miesiacu znoszenia dokumentow - w ostatniej chwili okazalo sie ze: - okres kredytowania jest dluzszy niz chcielismy i na innych warunkach niz wnioskowalismy (mimo ze wczesniej bylo teoretycznie wszystko w porzadku) - Pani nie chciala od nowa przeprowadzic analizy naszych mozliwosci kredytowych "bo bala sie co powiedza w centrali" 3) bank wlasnie zaczal wykorzystywac wzmorzony popyt na kredyty podnoszac stawke wczesniejszej czesciowej splaty z 50zl do 2,5% splacanej kwoty! Przy okazji mam pytanie: czy takie postepowanie mozna zaskrzyc do UOKiK? 4)bank wymaga umowy ubezpieczeniowej (przed wpisaniem do ksiegi wieczystej) na okresy kwartalne (w praktyce 6 miesiecy to minimum) i procedura uwalniania sie z tego ubezpieczenia jest skomplikowana...aha to jest drogie ubezpieczenie + 1,2 p.p. -> prosze nie liczyc na 5,5% - stopa efektywna bedzie wieksza. 5) umowa kredytowa jest wyjatkowo szczegolowa i niekorzystna dla klienta (w porownaniu z umowami z innych bankow) Jesli chcecie Panstwo byc oszukani lub niedoinformowani o ofercie banku, a potem postawieni w sytuacji kiedy musicie podpisac niekorzystna umowe to polecam ten bank. Odpowiedz Link
pe33 Re: bank PKO SA 28.05.04, 14:04 Aż zastanawiające, jak kierownictwo tego niezłego kiedyś Banku może tolerować tak żenujący poziom obsługi kredytów - to sie musi odbijać na wynikach. Ale chyba znalazłem odpowiedź - UniCredito ma większość w Xelionie, przez który są oferowane kredyty PKO SA - i dzięki temu nie musi się dzielić prowizją udzielaną przez PKO SA ze skarbem Państwa. Odpowiedz Link
iwanski.s Re: bank PKO SA 30.07.04, 22:55 Wszystko co tutaj piszecie to chyba było. Wystarczy spojrzec na ostatni raport expandera, PKO SA ma najtanszy kredyt zlotowy, ja osobiscie zastanawiam sie nad wzieciem kredytu wtym banku, 1% prowizji 3m WIBOR+1,2 -1,7 marży, chyba nie jest zle Moze ktos na dniach bral kredyt w tym banku i sie podzieli swoim doswiadczeniem P.S Obsluga jest profesjonalna, przynajmniej w Otwocku POZDRAWIAM Odpowiedz Link
luka55 Re: bank PKO SA 31.07.04, 23:05 Wraz z męzem braliśmy w Pekao Sa kredyt w PLN pod koniec lipca. Prowizja 1%, marża 1, 5%. Do tego bardzo korzystny zapis w umowie o 20-złotowej opłacie za nadplatę lub wcześniejszą spłatę kredytu, który wynikał z trwającej w czerwcu i lipcu promocji (kto wie, może ją przedłużą na kolejny miesiąc). Przy obliczaniu naszej zdolności kredytowej wzięli pod uwagę zarówno umowy o dzieło, umowy o pracę na czas określony jak i moje stypendium doktoranckie, obsługa fachowa, pomogli nam w załatwieniu formalności, których było niemało, ponieważ braliśmy kredyt na adaptację strychu. Na razie jesteśmy zadowoleni. : ) Pozdrawiam i życzę powodzenia. Luka Odpowiedz Link
pe33 Re: bank PKO SA - nadal odradzam 02.08.04, 09:52 Życzę więcej szczęścia. Kiedy brałem w PKO SA kredyt to też była jedna z najlepszych ofert na rynku - inaczej nie walczyłbym u nich o kredyt przez prawie trzy miesiące. W tym czasie nie wywiązywali się z obietnic, żądali coraz to nowych dokumentów, które potem były nie były wcale potrzebne, centralizowali obsługę kredytów (coraz to nowe osoby musiałem wprowadzać w sprawę). Na końcu okazało się że zamiast 0,5% prowizji musiałem zapłacić 2% prowizji, a kredyt dostałem o 40% niższy. Już w ciągu roku moja umowa okazała się najgorszą na rynku dzięki sztuczkom PKO SA w umowie. Bank po prostu napisał o mozliwości zmian oprocentowania przy zmianie 13 czynników fundamentalnych. Pomimo że wszystkie te czynniki bardzo gwałtownie spadły, pozwalając obniżyć innym bankom oprocentowanie o 5-6%, PKO SA obniżyło je tylko o 1%. W tej chwili mam kredyt w BPH-PBK WIBOR + 0,8%, prowizję zapłaciłem w wysokości 1% (duży wkład własny). Podobne warunki oferował BOŚ. Także nowa oferta PKO SA to żadna atrakcja. Odpowiedz Link