Dodaj do ulubionych

Bank Millennium

24.11.05, 18:07
Kredyt hipoteczny do 35 lat (Ok.150000zl) w walucie obcej? Ktos by mogl mi
odpowiedziec jak sie sprawdza ten bank? czy jestescie zadowoleni? Prosze o
wszelkie informacje porady .... itp.
Z gory bardzo dziekujesmile
Obserwuj wątek
    • doradcy.expandera Re: Bank Millennium 25.11.05, 10:03
      Zapraszam po porównanie oferty tego banku z innymi (0801 670 000)
    • adamari1 Re: Bank Millennium 25.11.05, 10:31
      Zalatwianie formalnosci trwa piec razy dluzej, niz na poczatku obiecuja,
      biurokracja i papierologia nieslychana, każa Ci dostarczyc masę dokumentow, a w
      dodatku nacięłam się na pracownikow, ktorzy nie potrafili udzielic mi odpowiedzi
      na dosc proste pytania, albo mylili sie w zeznaniach wink
      W koncu zalatwilam kredyt przez doradce, bo sama stracilam cierpliwosc.
      Warunki mam w Millennium zadowalajace, laskawie zmienili mi konto z platnego na
      bezplatne, gdyby nie slamazarnosc urzednikow to polecalabym.
      • smallm Re: Bank Millennium 26.11.05, 12:25
        Mam bardzo podobne doświadczenia. Nasza papierologia trwała od ok. 6 września
        (wtedy podpisywaliśmy umowę przedwstępną), a 23.11 podpisaliśmy umowę kredytową
        z bankiem, więc troszkę to trwało.

A w międzyczasie:

6 października poszedł wniosek. Przez ten wcześniejszy miesiąc zbieraliśmy
        wszystkie potrzebne papiery. Zamykaliśmy linie kredytowe itp. rzeczy.

16 października mieli pozytywnie rozpatrzony wniosek, ale kolejna sterta
        papierów do przygotowania, jako warunek do udzielenia kredytu. No to
        zbieraliśmy (na niektóre z nich trzeba było czekać ponad 2 tygodnie)...

Na początku listopada zadzwonili, że mają problem z potwierdzeniem naszych
        zarobków (zdziwiło mnie, że nie zrobili tego przed wstępnym zaakceptowaniem), w
        związku z tym kolejną stertę papierów kazali donieść. Babka, która prowadziła
        naszą sprawę sama się wqrzyła już na analityczkę i na własną rękę takie
        potwierdzenie z zakładu uzyskała.

Umowa szczerze mówiąc bardzo mi się spodobała. Warunki, które teraz są
        promocyjne (typu darmowa spłata wcześniejsza kredytu), darmowe przewalutowanie
        na PLN, mimo, że mogą zmieić się w cenniku, będą nas obowiązywały przez cały
        okres kredytowania. Darmowe konto VIP, również przez cały okres kredytowania.
        Od razu dali kartę kredytową na 5 tys ( to mnie zdziwiło, bo swoje limity
        musieliśmy pozamykać, żeby mieć wydolność, ale to pewnie polityka banku, żeby
        klienta związać bardziej ze sobą), linię kredytową na koncie mają nam ustalić w
        późniejszym terminie (interesuje nas głównie ze względu na to, że rata kredytu
        będzie spłacana 5 dni przed wypłatami big_grin a to różnie może wtedy być, więc
        najwyżej pociągną ją sobie z limitu, który po wypłacie uzupełnimy smile)

Gdyby nie to przeciąganie - radość z kredytu byłaby dużo większa...

Pozdrawiam.
        • apdutkiewicz Re: Bank Millennium 26.11.05, 13:02
          Też mamy podobne doświadczenia. 22 września złożyliśmy wniosek wraz ze wszystkimi wymaganymi dokumentami. 24 października otrzymaliśmy pozytywną decyzję i wiadomość, że mamy dostarczyć jeszcze kilka dokumentów. 7 listopada, kiedy daliśmy potrzebne papierki, powiedziano nam, że w ciągu tygodnia analityk je przejrzy. Po tygodniu dowiedzieliśmy się, że dokumenty właśnie tego dnia trafiły do analityka. 21 listopada kazano nam przynieść jeszcze jeden, podobno ostatni, dokument, na który teraz czekamy. Nasze zmagania z bankiem Millenium trwają więc już ponad 2 m-ce i nadal nie mamy konkretnej odpowiedzi, czy dostaniemy kredyt.
          • smallm Re: Bank Millennium 26.11.05, 13:26
            W chwilach kryzysu pocieszaliśmy się, że już bliżej jak dalej smile

W końcu się udało: czego i Wam życzymy smile

Pozdrawiamy.
            • apdutkiewicz Re: Bank Millennium 26.11.05, 13:35
              Dziękujemy, mamy nadzieję, że się uda. A póki co za 3 tygodnie urodzi się nasz synek, a my stoimy w miejscu. sad
        • i.r Re: Bank Millennium 26.11.05, 19:23
          wlasnie, jesli ktos chce splacic stare kredyty kredytem innego banku to nalezy
          dostarczyc opinie o splacie oraz aktualne zadluzenie... no i niestety na to
          trzeba zazwyczaj czekac 2 tygodnie. te dokumenty nie sa niczym ponad standard i
          w sumie obiektywnie patrzac, to nie jest wina banku millennium, ze bank, w
          ktorym mam kredyt wystawia mi 2 tygodnie jeden papierek o aktualnym stanie
          zadluzenia, o tym, czy spalacam po bozemu kredyt.... co nota bene jest widoczne
          w wydruku bik smile
    • dzanciu Bank Millennium 26.11.05, 14:07
      Dziekuje za odpowiedzi smile)
      A co dokladnie trzeba bylo jeszcze doniesc do banku ?
      • apdutkiewicz Re: Bank Millennium 26.11.05, 14:18
        Np. aktualne wyciągi z konta (bo przecież po miesiącu czekania na decyzję zdążyły się już przeterminować), oryginalne zaświadczenia z Zus-u i Urzędu Skarbowego (to mieliśmy już wcześniej, ale pani z banku sobie to skserowała i oryginały nam oddała), opinię bankową z banku, w którym mamy kredyt.
        Mieliśmy też problem z wyciągami z konta, które miały być potwierdzone przez pracownika banku. Konto mamy w Inteligo (konto internetowe prowadzone przez PKO BP), więc wyciągi pobraliśmy ze strony. W PKO powiedziano nam, że nie mogą nam potwierdzić tych wyciągów, bo Inteligo nie jest ich i żebyśmy napisali prośbę bezpośrednio do Inteligo (wtedy trwałoby to całe lata). Po długich rozmowach w Millenium wreszcie postanowiono nam uznać te wyciągi. Tak na marginesie na tych wydrukach jest napisane, iż jest to dokument elektroniczny i nie wymaga podpisu ani pieczęci pracownika banku.
        • i.r Re: Bank Millennium 26.11.05, 19:19
          W sumie to wydaje mi sie, ze trafiles na malo kompetentnego doradce, bo o ile
          wiem to:

Np. aktualne wyciągi z konta (bo przecież po miesiącu czekania na decyzję zdąży
          > ły się już przeterminować), oryginalne zaświadczenia z Zus-u i Urzędu
          Skarboweg
          > o (to mieliśmy już wcześniej, ale pani z banku sobie to skserowała i
          oryginały
          > nam oddała)JESLI MASZ DZIALALNOSC TO W KAZDYM BANKU WYMAGAJA ORYGINALOW Z ZUS
          I US, opinię bankową z banku, w którym mamy kredyt JESLI SPLACACIE TEN STARY
          KREDYT KREDYTEM MILLENNIUM TO NORMALNE, ZE CHCIELI.
          > Mieliśmy też problem z wyciągami z konta, które miały być potwierdzone przez
          pr
          > acownika banku. Konto mamy w Inteligo (konto internetowe prowadzone przez PKO
          B
          > P), więc wyciągi pobraliśmy ze strony. W PKO powiedziano nam, że nie mogą nam
          p
          > otwierdzić tych wyciągów, bo Inteligo nie jest ich i żebyśmy napisali prośbę
          be
          > zpośrednio do Inteligo (wtedy trwałoby to całe lata). Po długich rozmowach w
          Mi
          > llenium wreszcie postanowiono nam uznać te wyciągi. Tak na marginesie na tych
          w
          > ydrukach jest napisane, iż jest to dokument elektroniczny i nie wymaga
          podpisu
          > ani pieczęci pracownika banku. NO COZ, MOZESZ TO WYDRUKOWAC W OBECNOSCI
          PRACOWNIKA BANKU LUB POSREDNIKA, ON SIE NA TYM PODPISUJE I Z GLOWY. ONI MAJA
          PROBLEM TYLKO Z WYCIAGAMI Z PKO SA.

takze kilka bledow wystarczylo, zeby caly proces sie mocno przedluzyl... przez
          dosylanie dokumentow.

• apdutkiewicz Re: Bank Millennium 26.11.05, 23:41
            Tego kredytu nie spłacamy kredytem Millenium, poza tym jeżeli to takie normalne to mogliby chcieć to od razu, a nie po ponad miesiącu. A wyciągów z konta nie mogliśmy wydrukować przy pracowniku banku, bo powiedziano nam, że nie mają dostępu do Internetu (myśleli pewnie, że ktoś im uwierzy). Jedyne co moglibyśmy zrobić, to zaprosić faceta do domu i tu wydrukować. Ale to prawda, że ludzie pracujący w tym oddziale do najinteligentniejszych nie należą. Przy składaniu wniosku, to my musieliśmy mówić jakich dokumentów od nas potrzebują i w jakich miejscach mamy się podpisywać.
            • neo_r Re: Bank Millennium 27.11.05, 21:36
              u nas wyglądało to tak:
              w paździenriku na początku wizyta u developera, zalepanie lokalu, wizyta w OF
              wybranie oferty kredytowej - te 0% prowizji w Mille było dla nas świetnym
              pomysłem - kredytujemy 100% + część na wykończenie
              17.10 podpisanie umowy przedwstępnej, komplet dokumentów w Mille został złożony
              18go. Mileiśmy 3 tyg. na przelew 2 transzy (1wsza to u nas zadatek - jakby
              rezerwacja). Nasz wniosek wylądował u analityka uwaga !! 4.11 a 7.11 miał iść
              przelew i zaczęły się schody uncertain trzebbayło coś donieśc (już nie pamiętam), i ok
              decyzja wstępna-dostaliśmy kredyt ,ale 3ba zmienić ten zapis w umowie
              przedwstępnej dot. pzrelewu transzy. Zrobiliśmy aneks do umowy na 16go, w
              międzyczasie podpisaliśmy umowę - obsługa żenada, umowę i regulamin musieliśmy
              czytać na zapleczu głośnego oddziału bankui w CH, brak kompletu dokumetnów
              stanowiących część umowy - tzn cennika, pani która nas obsługiwała nie umiała
              odpowiedzieć na kilka podstawowoych pytan dot. zapisow umowy.
              OK, uzupełniła dokumenty, założyliśmy konto, przellaiśmy kasę za ubezp.
              przejściowe i ubezpieczenie na życie, trzebbayło dowieźć PCC 1 i PCC 1-A oraz
              dowód przesłania ich do US, zażądali też dodwodu wpłaty odsetek ustawowych od
              niedotrzymania daty wpłaty transzy i przywiezienie - kolejne kilka dni w plecy
              z tym wszytskim, w końcu w pn komplet pojechał do Wawy i złożyliśmy dyspozycję
              wypłaty 2 transzy na 22-28.11. Jak widać 28 jest jutro, a w czw musieliśmy
              zmieniać jeden zapis w umowie bo bank pomylił się w umowie w zapisie o
              założenie KW na to mieszkanie uncertain
              Zaręczono nam ,że ta kasa wyjdzie wreszcie 28go, ale to zobaczymy jutro. Na
              szczęscie developer jest normalny i nie zerwał umowy, ale odsetki nam lecą, bo
              bank jest niesolidny uncertain to juz 150 PLN w plecy, ok niedużo, ale oni w ogóle nie
              dotrzymaują terminów i do choelry ta żenadna obsługa uncertain
              na szczęście warunki kredytu są ok i to nam wynagrodzi (mam nadzieję) nerwy i
              3tygodniowe opóźnienie przelewu 2 transzy do developera.(okaże się jutro).
              jak więc widać trwało to ponad 6 tygodni i analityk raczył się zając naszynm
              wnioskiem 3 dni przed datą przelewu 2 transzy uncertain a te 3 tyg., które miał na to
              nasze papiery przeleżały sobie na czyimś biureczku spokojnie

brak mi słów, ale niestety nic nie mozemy juz na to poradzić
              pozdrawiam i życzę Wam cierpliowści, wytrzymałości w straciu z kredytem w Mille
              • dzanciu Re: Bank Millennium 28.11.05, 12:13
                I jak ? Otrzymales $suspicious Dziekuje za odp przydadza Mi sie jak pojde do Banku.
                Czyli mimo zenady obslugi proponowalbys inny bank czy jednak Millennium?
                • neo_r Re: Bank Millennium 28.11.05, 19:58
                  dzanciu - tak dostalismy - dziś wreszcie została przelana 2 transza
                  ufffffffffffff
                  smile
                  to zalezy - czy stać Cie na wywalenie kilku tys. na które składa sie prowizja
                  itp opłaty juz na wstępie - nas nie było na to stać, koszt udzielenia kredytu
                  na wstępie to byhło dla nas ok 11oo zł (czyli ubezpiecsenie brakującego wkłądu
                  własnego)
                  jełśi jesteś cierpliwy/a to Mille miało fajną ofertę - nie wiem jaką ma teraz?
                  acha i może Ty trafisz na jakiś lepszy oddział z lepszą obsługą - może my
                  mieliśmy mniej szczęścia smile
                  w każdym razie policz dobrze koszty kredytu i zdecyduj - życzę powodzenia!i
                  trafionego wyboru smile
                  ps. proponawałABYM smile
            • setorika Re: Bank Millennium 09.12.05, 13:45
              podpisuję się pod tym obiema rekami.
              Miałam specyficzną sytuację kredytową i umówiłam się z panem w banku, że da mi
              znać, czy w ogóle mój wniosek przyjmą, żeby oszczędzić sobie czekania a jemu
              cennego czasu. Pan wysłał do centrali zapytanie, odpowiedź miała przyjść na
              drugi dzień. Pan obiecał, że nas poinformuje. Rzecz działa się w placówce w
              Jeleniej Górze. Pojechaliśmy zatem do domu (60 km) i całe 2 dni siedziałam w
              domu i czekałam na telefon (nie miałam komórki). Pod koniec tygodnia
              dowiedziałam się w kadrach, że dzwonili z Millenium i sprawdzali czy faktycznie
              pracuję. Zaświtała mi nadzieja w głowie, że chyba przyszła odpowiedź pozytywna.
              Próbowałam się skontaktować telefonicznie z bankiem, ale okazało sie to
              niemożliwe, bo, numery wszystkich placówek są zastrzeżone. Dodzwoniłam się na
              infolinię a tam jakis kretyn zaczął mi wmawiać, że takie jest PRAWO BANKOWE. Ja
              mu mówię, że w moim banku jest obsługa telefoniczna i niech mi tu kitu nie
              wciska. Więc wykręcił się procedurami. Błagałam go, żeby skontaktował mnie z
              oddziałem, jaka jest decyzja, że dam swój numer jeszcze raz, żeby do mnie
              zadzwonili. Odmówił. Musiałam zatem znowu brać wolne i jechać do tego banku. Pan
              udawał, że mnie nie pamieta, chociaż nasza sprawa była bardzo specyficzna, w
              końcu sobie przypomniał i krótko odrzekł, że decyzja jest negatywna. I nie mam
              tu pretensji do banku, tylko do idiotów, którzy go reprezentują. Mój mąż (tez
              wziął wolne) o mało nie zabił wzrokiem gościa i wygarnął mu, że mógł,
              przynajmniej zadzwonić, bo tak sie umawialiśmy, zwłaszcza, że do nich nie można
              się dodzwonić. Facet nawet nie powiedział "przepraszam". Ja wiem, że każdy jest
              zaganiany, zapracowany, ale przecież jak trzymał już nasze papiery w rękach, to
              mógł wykręcić 7 cyfr...

Napomnę tylko, że kiedy przyjmował nasz wniosek, to 15 minut przybijał pieczątki
              przed naszym nosem, bo trafiliśmy na wysyłanie poczty. To tez jestem w stanie
              zrozumieć, ale czy tak trudno powiedzieć po prostu: "Państwo wybaczą i poczekają
              chwileczkę, bo muszę wysłać te dokumenty". A on nic, a my zastanawialiśmy się,
              czy skończy do szesnastej czyli do pory wyjścia.
              • apdutkiewicz Re: Bank Millennium 09.12.05, 13:51
                A my nadal nie otrzymaliśmy kredytu. Teraz stanęło na tym, że w związku z nieterminowym płaceniem rat za kredyt samochodowy podwyższono nam oprocentowanie, raty wzrosły, więc straciliśmy zdolność kredytową. Chyba, że spłacimy ten stary kredyt, ale pani w banku powiedziała, żebyśmy na razie się z tym wstrzymali, ponieważ wszystko jeszcze zależy od towarzystwa ubezpieczeniowego, które może nam odmówić ubezpieczenia. W takim wypadku nie dostaniemy kredytu i na darmo spłacimy ten stary. To było we wtorek, powiedziała, że do piątku będzie odpowiedź. No i nadal czekamy, bo jak dotąd nie dzwoniła.
                • arturo159 Re: Bank Millennium 09.12.05, 17:24
                  czy bank stwierdził, że są opóźnienia na podstawie BIK-u czy zaświadczenia z
                  innego banku? jeżeli BIK to proponuję wziąć zaświadczenie z banku - może się
                  okazać, że opóźnienia będą mniejsze niż bank przezkazał do BIK. to z kolei może
                  spowodować zmianę kwlifikacji "przestępstwa" przez bank udzielający kredytu.
                  • apdutkiewicz Re: Bank Millennium 09.12.05, 17:28
                    Musieliśmy przedstawić zaświadczenie z banku. Ale to i tak już nieaktualne, bo pół godziny zadzwoniła pani z wiadomoscią, że towarzystwo nie może nam ubezpieczyć kredytu. sad W związku z tym decyzja jest odmowna, chyba że zdecydujemy się wziąźć 80% i jeszcze znaleźć poręczyciela na coś tam. Nie wiem już na co, bo zrezygnowałam z oferty tego banku. Za dużo tego...
      • dzanciu Re: Bank Millennium 01.12.05, 21:02
        Mam jeszcze jedno pytanie. smile)Bardziej szczegolowe. Prosze o podanie mi
        Przykladu raty miesiecznej i przy jakiej kwocie? np. 457zl x 360miesiecy,
        pozyczka 100000zl lub szczegolowiej. chcialbym wiedziec mniej wiecej ile jest
        prawdy w tym co mowia banki ( w czasie dluzszej rozmowy wychodza dodatkowe
        koszty). Czy moglbym prosic tych co juz zaciagneli kredyt i ile w rzeczywistosci
        placa rate?
        Z gory bardzo dziekuje za pomoc i wszelkie odpowiedzi smile
        • chicolo Re: Bank Millennium 01.12.05, 22:34
          Możesz sobie sam wyliczyć raty kredytu, np raty równe wg. algorytmu:

1. Wartość kredytu w PLN dzielisz przez kurs kupna CHF i orzymujesz wartość
          kredytu w CHF - nazwijmy ją WKCHF.

2. Ratę w CHF wyliczasz następująco:
          RCHF = WKCH * Q^LRAT * (Q - 1) / (Q^LRAT - 1)
          gdzie:
          LRAT - liczba rat spłaty kredytu (miesięcy)
          Q = 1 + (OPR/100)/12
          OPR - oprocentowanie kredytu

3. Mając ratę w CHF mnożymy ją przez kurs sprzedaży CHF i dostajemy ratę w
          złotówkach.
          Oczywiście każda rata jest przeliczana na złotówki w momencie zapłaty, więc
          możemy tylko oszacować jej wysokość.

Banki czasami podają zaniżoną ratę bez uwzględnienia spreadu.

Przykładowo przy kredycie 100.000PLN i opr. 3%, rata na dzień dzisiejszy przy
          kursach z Millenium wynosi 435,75 zł.
          • dzanciu Re: Bank Millennium 04.12.05, 21:51
            Dziekujesmile)
          • robinzhuty Re: Bank Millennium 07.12.05, 16:33
            Kalkulatory Millenium liczą wysokość raty od razu przyjmując kurs kupna waluty
            przy przeliczeniu kwoty kredytu i kurs sprzedaży przy ustalaniu wysokości raty
            spłaty.Róznica kursowa wynosi ok 3%.
            Doradca kredytowy.
            W przypadku pytań proszę o telefon. 609 988 079 lub 0 22 583 04 95

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka