Dodaj do ulubionych

Kiedy oplata wkladu wlasnego i notarialna?

11.10.06, 10:41
Witam,

Podczas podpisania umowy notarialnej (koncowej) dla notariusza trzeba przygotowac oplaty, okolo kilku tysiecy (PCC i oplaty notarialne). Czy trzeba je dokonac od razu po podpisaniu aktu, czy tez mozna umowic sie pozniej albo zaplacic nawet tego samego dnia przelewem.

Druga sprawa - pieniadze dla zbywcy. Mam okolo 20 tys jako wklad wlasny przeznaczyc dla zbywcy. Czy musze to zrobic w momencie podpisania aktu notarialnego? Czy moge to zrobic po podpisaniu, przelewem w banku lub Inteligo.

Tzn. czy nic nie stoi na przeszkodzie aby przelew zrobic po akcie i czy moze to byc przelew. Czy tez okaze sie ze nie bede mogl aktu podpisac kiedy zbywca nie dostanie gotowki?

Prosze o opowiedz,

Z gory dziekuje i serdecznie pozdrawiam

efx
Obserwuj wątek
    • ziut19 Re: Kiedy oplata wkladu wlasnego i notarialna? 11.10.06, 13:11
      1. Czesc pierwsza zalezy od umowy z notariuszem. Oplaty sadowo notarialne
      nalezy generalnie uiscic w chwili podpisywania aktu. Zaplate dla notariusza...
      kwestia uzgodnienia.
      2. Sprawdz swoja umowe kredytowa, jesli masz tam napisane, ze w akcie powinno
      byc udokumentowane wniesienie wkladu wlasnego, to nie masz wielkiego wyboru.
      • efx7 Re: Kiedy oplata wkladu wlasnego i notarialna? 12.10.06, 14:07
        Dzieki Ziut,

Ale mam jeszcze pytanko odnosnie tej kwestii:
        "Tzn. czy nic nie stoi na przeszkodzie aby przelew zrobic po akcie i czy moze to byc przelew. Czy tez okaze sie ze nie bede mogl
        aktu podpisac kiedy zbywca nie dostanie gotowki?"

Tzn. sprawa wyglada tak, ze ze zbywca juz uzgodnilem ta kwestie i umowilem sie tak, ze po podpisaniu umowy notarialnej, pojde do banku i przeleje swoj wklad wlasny. Jednak zastanawiam sie czy notariusz nie bedzie robil problemow z wystawieniem aktu, w ktorym pewnie bedzie napisane, ze wklad wlasny wniesiony przeze mnie to ta dana kwota, a zbywca bedzie musial to potwierdzic.

Pozdrawiam

efx
        • andzia_0 Re: Kiedy oplata wkladu wlasnego i notarialna? 12.10.06, 14:48
          Ja mam w akcie zapisane, że część gotówkowa będzie zapłacona przelewem na
          rachunek sprzedającego do tego i tego dnia, a reszta będzie pochodzić z kredytu
          i te pieniądze też znajdą się na koncie sprzedającego do konkretnego dnia. W
          następnym akapicie jest coś o poddaniu się egzekucji.

A do uruchomienia kredytu wystarczyło, że przyniosłam potwierdzenie przelewu
          pieniądzy na rachunek sprzedającego.
          • jomale do andzi 12.10.06, 19:17
            ale ta kwota własna bedzie przelana do jakiegoś dnia po podpisaniu aktu
            notarilanego prawda????
            Bo w Millenium chca zeby taki zapis był juz w umowie przedwstępnej i nie iwem
            jak to ująć.
    • dkny.newyork Re: Kiedy oplata wkladu wlasnego i notarialna? 12.10.06, 21:26
      mozesz zrobic tak:
      idziecie do notariusza, podpisujecie akt.Akt zostaje u notariusza a ty i strona
      sprzedajaca udajecie sie do banku.Robisz przelew na konto
      sprzedajacego.Wracacie z banku pokazujecie notariuszowi przelew a on wydaje
      Tobie i stronie sprzedajacej wypis z aktu notarialnego.
      I jest to najbezpieczniejsza forma, zajmuje troche czasu, ale dla obu stron
      bezpieczna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka