Dodaj do ulubionych

chce zmienic mieszkanie - pytanie do specjalisty

02.09.08, 01:18
Witam
Chcę kupić mieszkanie używane za 500.000zł.
Posiadam mieszkanie o wartości ok. 300.000zł - obciążone kredytem
mieszkaniowym (zostało jeszcze 6.000 USD). Rozważam 2 możliwości.
1. Wziąć kredyt na całe nowe mieszkanie (jeśli oczywiście jakiś bank da mi
taki) - przeprowadzić się do nowego mieszkania i potem sprzedać moje bieżące
mieszkanie - spłacając część kredytu.
2. Wziąć kredyt na brakujące 200.000zł i próbować sprawnie sprzedać własne.
Przeglądałem oferty bankowe i wydaje mi się, że oprócz wielkości raty kredytu
(20lat) i waluty (CHF) ważne dla mnie jest 0% za wcześniejszą spłatę oraz 0%
za przewalutowanie kredytu. Jak ustalić jaki kredyt byłby dla mnie najlepszy?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • fortis_hipoteka Re: chce zmienic mieszkanie - pytanie do specjali 02.09.08, 11:06
      Bardzo specyficzna sytuacja, ale spotykam się z nią dość często.
      Każda opcja ma swoje plusy i minusy.

1 - Plusem jest to, że nie trzeba spieszyć się ze sprzedażą mieszkania, ponieważ
      ma się kredyt na całość i można je sprzedać w dowolnej chwili i nadpłacić
      kredyt. Minusy są takie, że większość banków ma prowizję za wcześniejszą spłatę
      w okresie do ok. 3 lat (są wyjątki np. MultiBank, ale tam jest ubezpieczenie PBS
      w wysokości 1,4% płatne od całej kwoty kredytu, więc 7.000zł idzie w kocioł, po
      drugie - trzeba mieć zdolność kredytową na pełne 500.000zł. Po za tym uruchamia
      się 500.000zł po kursie kupna, a te 300.000zł nadpłaci się po kursie sprzedaży,
      więc +/- kolejne 15.000zł tracimy przy nadpłacie kredytu.

2 - Musiałoby wszystko przebiegnąć idealnie sprawnie. Bank nie uruchomi tych
      200.000zł do sprzedającego, nim Pani nie wpłaci swoich 300.000zł ze sprzedaży
      mieszkania. Kupujący też będzie brał prawdopodobnie kredyt, więc wszystko może
      się ciągnąć 1-3 miesiące... i na końcu może nie wypalić. Moim zdaniem za duże
      ryzyko.

Właśnie na takie sytuacje Fortis Bank wprowadził kredyt pomostowy. Oznacza to,
      że klient otrzymuje pełną potrzebną kwotę kredytu na nowe mieszkanie, tj.
      500.000zł, a 300.000zł wkładu własnego (nie nadpłaty kredytu) wnosi dopiero PO
      uruchomieniu kredytu i PO sprzedaży swojego starego mieszkania, na co ma czas do
      12 miesięcy.
      Jednocześnie bank wymaga zdolności kredytowej tylko dla 200.000zł, nie dla
      pełnej kwoty, ponieważ 300.000zł traktowane jest jako wkład własny wnoszony po
      uruchomieniu kredytu. Wpłata tych 300.000zł w okresie roku nie wiąże się z żadną
      dodatkową opłatą/prowizją.
      Moim zdaniem jest to najbardziej optymalne rozwiązanie: najtańsze i
      najbezpieczniejsze. Jeżeli chciałby Pan poznać szczegóły oferty, symulację
      kredytową, listę dokumentów itp - jestem do dyspozycji. Pozdrawiam!
    • oracki Oferta MultiBanku 03.09.08, 07:50
      Witam serdecznie,

Mogę Panu zaproponować kredyt w MultiBanku z bardzo atrakcyjną marżą, prowizja
      uruchomieniowa 0 zł, brak opłat za wcześniejszą spłatę bądź nadpłatę kredytu
      oraz dowolna liczba bezpłatnych przewalutowań. Jeżeli chciałby Pan dowiedzieć
      się więcej, to bardzo proszę o kontakt na maila. Zbadamy Pana zdolność
      kredytową, przedstawimy Panu wszelkie opłaty okołokredytowe oraz podpowiemy,
      które z tych dwóch rozwiązań, o jakich Pan wspomina, byłoby możliwe do
      przeprowadzanie bądź też które z tych rozwiązań będzie najkorzystniejsze dla Pana.

Pozdrawiam serdecznie,
      Daniel Oracki
      daniel.oracki@multibank.pl
    • super_kredyt Re: chce zmienic mieszkanie - pytanie do specjali 04.09.08, 18:52
      Witam serdecznie,
      jeżeli zainteresuje Pana oferta kredytowa Deutsche Bank, to serdecznie
      zapraszam.Jeżeli będzie występowała zdolność kredytowa,postaram się przedstawić
      Panu konkurencyjne warunki kredytowe.

Pozdrawiam,
      klaudia.bialucha@db.com
      Doradca ds. Produktów Finansowych Deutsche Bank.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka