mamazlegionowa 05.11.08, 21:53 Mam wziąść kredyt na 300tys, na 100% inwestycji - rynek wtórny. Jakie oprocentowanie mogę uzyskać? Czy brak kredyt w PLN czy CHF?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pawelmolenda Multibank 05.11.08, 22:44 Witam serdecznie, oprocentowanie zależy od kwoty kredytu oraz wartości nieruchomości. Proszę napisać jaka jest wartość nieruchomości, jaki okres kredytowania, będą też potrzebne zarobki aby obliczyć zdolność. Kredyt w CHF jest nadal dużo tańszy niż w PLN, dodatkowo w Multibanku za zmianę waluty kredytu nie pobieramy opłat. Proszę o więcej szczegółów a przygotuję ofertę. Pozdrawiam Paweł Molenda Multibank 791 41 01 81 molenda.pawel@wp.pl Odpowiedz Link
fortis_hipoteka Re: kredyt pln czy chf? 05.11.08, 23:46 Nie podałaś nam, jakie masz dochody. Obecnie klienci częściej pytają, jaki kredyt uda mi się dostać: PLN czy CHF, a nie który wybrać Nie tak łatwo uzyskać kredyt na 100% wartości w CHF - liczba banków jest mocno ograniczona. Przy CHF w grę wchodzą prawdopodobnie: Deutsche Bank, DnB NORD, Polbank (który pewnie nie będzie miał z czego uruchomić kredytu )... przy wyższych marżach również MultiBank, mBank, ING. Przy PLN oferta jest szersza. Oprocentowanie dla CHF - od 4,5% w górę. Dla PLN od 7,5% w górę. Jeżeli planujesz spłacać kredyt 15 lat lub dłużej, to zdecydowanie polecam CHF, tym bardziej, że kursy nadal są dość wysokie. Ale żeby dokładniej dopasować ofertę i produkt, nie wystarczą 2 zdania na forum Odpowiedz Link
oracki Re: kredyt pln czy chf? 06.11.08, 00:48 Witam serdecznie, Nie zgodzę się z Tobą Piotrze, że Deutsche Bank zaproponuje Pani niższą marżę niż MultiBank? Znasz może Piotrze nowe stawki z Deutsche Banku obowiązujące od 03.11? Wcale nie są niższe niż u nas. Miej też Piotrze na uwadze spread, jaki jest w Deutsche Banku w dniu spłaty raty kredytowej - jak zapewne wiesz, DB narzuca Klientom konkretny dzień do spłaty raty. I tak się akurat składa, że tego dnia spread niekoniecznie jest taki, jak w inne dni - czytaj -> jest znacznie wyższy Co do Polbanku - hehe, a Oni w ogóle wydają jeszcze decyzje na CHF? Coś mi się wydaje, że jest z tym spory problem. Jeżeli chodzi o MultiBank - owszem, marże nie są najniższe, ale za to jako jedni z nielicznych już na rynku kredytujemy do 100% LtV w CHF. Zresztą, przy 10-20 % wkładzie własnym marże idą w dół o 0,4-0,6%. Pozdrawiam serdecznie, Daniel Oracki daniel.oracki@multibank.pl Odpowiedz Link
arfer Re: kredyt pln czy chf? 06.11.08, 17:10 Nowe stawki maksymalne, z możliwością - w pewnych okolicznościach - obniżki o 0,60 %. Spread akurat przez lata Deutsche miało na stabilnym poziomie. Można kredyt wypłacić i spłacić także w CHF, co w Multi jest niemożliwe. Odpowiedz Link
oracki Re: kredyt pln czy chf? 06.11.08, 01:02 Witam serdecznie, Najważniejsze jest pytanie : Jak długo zamierza Pani spłacać ten kredyt? Jeżeli zamierza Pani spłacić go w 5-7 lat, warto wziąć kredyt w PLN, gdyż uniknie Pani ryzyka kursowego jak również nie odczuje Pani zbytnio niższej raty w CHF w tak krótkim okresie. Jednakże, jeżeli zamierza Pani spłacać kredyt przez 20-30 lat, to oczywiście w chwili obecnej znacznie korzystniej wypadają CHF - choćby na znacznie niższą ratę kredytową. Pozdrawiam serdecznie, Daniel Oracki daniel.oracki@multibank.pl Odpowiedz Link
doradcawawa Re: kredyt pln czy chf? 06.11.08, 14:31 ING od wczoraj wymaga 10% wkładu własnego w CHF, Polbank marża 3,3%, mbank 3%, Raiffeisen 2,90% W PLN najniższe oprocentowanie 7,27% a może kredyt dopłatami "Rodzina na swoim"? Paweł Sikorski With Money Doradcy Finansowi ul. Grochowska 217/16 04-077 Warszawa tel. 022 740 94 14/12 kom. 502277880 e-mail: pawel.sikorski@withmoney.pl www.withmoney.pl Odpowiedz Link
arfer Re: kredyt pln czy chf? 06.11.08, 17:12 Po zmianie ustawy kredyt z dopłatami powinien być osiągalny (poza Krakowem, gdzie koszt m2 a cena tegoż z rynku to dalej dwa różne bieguny). Odpowiedz Link
mmmmarta Re: kredyt pln czy chf? 12.11.08, 21:00 Może mi ktoś więcej powiedzieć o tym kredycie z dopłatami? Jaka jest rata z dopłatą a jaka bez dopłaty? Czy kredyt taki można później refinansować bez żadnych konsekwencji oddawania odsetek? Sprawdzałam na stronie banku i rata przed dopłatą wyszła mi 1860zł> Kredyt na 30 lat - wartość mieszkania 228000zł. Wkład - 20.000zł. Może mi ktoś pomoże? Bo ta rata kurcze strasznie duża mi wyszła z tego kalkulatora na stronie banku - ale kalkulator jak to kalkulator. Liczę na Was bardzo. Pozdrawiam Odpowiedz Link
arfer Re: kredyt pln czy chf? 12.11.08, 22:08 Możesz refinansować bez jakichkolwiek konsekwencji - jeśli zrobisz to po np. 6 latach, "stracisz" po prostu możliwość skorzystania z pozostałych 2 lat dopłat. Przez 8 lat to jakby kredyt w cenie CHF, ale bez ryzyka kursowego. Po 8 latach możesz go refinansować, przewalutować, skrócić, wydłużyć, zmienić sposób spłaty - wszystko co chcesz. Ustawa nie narzyca żadnych ograniczeń. Zwracasz dopłatę tylko w jednej sytuacji - gdy nie spełniasz kryteriów, a kredyt jednak otrzymałaś (np. nie wypowiedziałaś umowy najmu w ciągu 6 m-cy po nabyciu nieruchomości). Odpowiedz Link
mmmmarta Re: kredyt pln czy chf? 13.11.08, 21:34 Kurcze niby prosta sprawa tylko dlaczgo tak mało osób korzysta z tego kredytu? Teraz nawet we wrocławiu można znaleźć mieszkanie za 5700zł brutto/metr więc czysto teoretycznie kredyt jest dostępny....hmm trzebaby się było zastanowić. Dzięki Arfer, Twoja pomoc kolejny raz okazała się nieoceniona Pozdrowienia Odpowiedz Link
1bankowiec oferta banków 12.11.08, 23:58 Sprawdź tutaj. Oferta banków Kredyty mieszkaniowe: online.banki-kredyty.net/kredytymieszkaniowe/ Oferta PKO BP z dopłatami online.banki-kredyty.net/pkobp/p_kredyt_mieszkaniowy.html Odpowiedz Link
gogologog Re: kredyt pln czy chf? 13.11.08, 00:24 Stosuj proste i złote zasady: 1. Nie słuchaj "doradców" czyli pospolitych handlarzy. 2. Kredyt TYLKO w walucie w której masz dochody. 3. Nie licz na darmowe przewalutowania: ZAWSZE zrobisz je po czasie i ze stratą. 4. Oprocentowanie nie jest jedynym kosztem kredytu. 5. Policz wszystko dokładnie: spread, 0,0X% obowiązkowego ubezpieczenia, koszt wciśniętego rachunku i KK Odpowiedz Link