01.12.10, 11:20
Smarujcie swoim pupilkom łapki od spodu wazeliną, właśnie wczoraj pękła poduszka psiakowi znajomych, biedny cierpi i kuleje. Smarowanie pomaga, moja cała zimę poprzedniego roku miała spokój z łapkami dzięki temu. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • asiaadw Re: Wazelina 01.12.10, 13:33
      Dzięki Aniu za podpowiedź, kupię i posmaruję. A robisz to przed każdym wyjściem? Dużo nakładasz na poduszki? Mały jak lata po śniegu to jest o.k., ale jak potem idzie po chodnikach, to aż łapki podnosi do góry, jakby go ziemia parzyła...Wychodzimy na krócej, ale częściej.
      Pozdrawiam Asia
      • tenshii Re: Wazelina 01.12.10, 14:03
        Przed samym wyjściem, żeby pie nie zlizał bo będzie odwrotny od zamierzonego efekt.
        Sporo, żeby była ładna warstwa na lapach.
        Można smarować też noski i gołe brzuszki.
        Koniecznie czymś tłustym w formie wazeliny. Absolutnie żadnym kremem bo narobimy psu szkody (krew nawadnia skórę co prowadzi do większej wrazliwości a chodzi o ochronę skóry, nie jej nawilżanie. Ludzie też się często na zimę smarują kremem nivea i robią sobie tak krzywdę ;) )
        • asiaadw Re: Wazelina 01.12.10, 16:37
          Dzięki tenshii. Pozdr Asia
      • an3czka2 Re: Wazelina 01.12.10, 21:12
        Asiu smaruj przed każdym wyjściem i to dość grubo, pierwszą warstwę staraj się wetrzeć w poduszeczki bardzo dokładnie, a potem na resztę łapki wysmaruj jeszcze raz. To na prawdę pomaga:).
    • marta13sar Re: Wazelina 01.12.10, 20:21
      Ja nie smaruję, ale my wychodzimy na ogródek, gdzie nie jest posypane solą. Bo myślę, że ta wazelina to ochrona przed solą i tym podobnym do posypywania chodników i ulic. Moja szalona uwielbia biegać po śniegu (dziwna jakaś) i nigdy jej nie smarowałam. Stosujesz wazelinę przeciw odmrożeniom, czy przeciw soli? Jeśli to ma zapobiegać odmrożeniom (czego na szczęście nie zauważyłam) to zacznę stosować. Pozdrawiam i dużo ciepełka życzę
      • an3czka2 Re: Wazelina 01.12.10, 21:16
        Marta na odmrożenia przede wszystkim i chroni też trochę przed solą. To na prawdę pomaga, jest skuteczne. Moja też gania jak szalona, one(psy) chyba wszystkie kochają śnieg. Nurkuje tak w zaspach że nawet ogona nie widać:)
        • agatek28 Re: Wazelina 02.12.10, 14:37
          Mam pytanie..ile czasu trwa taka wycieczka gdy smarujecie poduszeczki? Chodzi mi jak długo piesek lata po dwórku?
          • an3czka2 Re: Wazelina 03.12.10, 09:42
            Różnie, to zależy od czasu. Ja, czy wychodzę na 15 minut czy na godzinę to smaruję i tak. To pomaga chronić łapki i poduszki psa aby nie pękały. Jak już pęknie to sprawia okropny ból psince. Czy wyjdziesz na godzinę z psinką w mróz -1 , czy na 5 -10 minut w -10 stopni, taki sam efekt, łapki odmrażają się.
            • agatek28 Re: Wazelina 03.12.10, 11:54
              Hmmm...dziękuję za odpowiedz.
              • magda79pn Re: Wazelina 04.12.10, 00:26
                z moich obserwacji by wynikało że nie odmrażają sobie tych łapek na śniegu, nasza jamniczka biegała po sniegu jak szalona i nigdy nic jej nie było, natomiast gdy tylko szła po chodniku posypanym solą to sztywniały jej łapki i widać było że strasznie bolały, nie pozwoliła się nawet dotknąć, mnie się wydaje że to przez sól a nie przez śnieg, poobserwujcie sobie.
    • an3czka2 Re: Wazelina 04.12.10, 11:34
      Dla mnie to bez różnicy, chroni to na pewno łapki a to najważniejsze:).
      • maylo_2009 Re: Wazelina 08.01.11, 21:50
        A co robicie z włoskami między pazurkami? Czy przy takich temp. trzeba wycinać włoski?
        • an3czka2 Re: Wazelina 09.01.11, 12:35
          Ja tego nie robię, robi to przy okazji strzyżenia fryzjerka. Wypada to 3-4 razy w roku. Pozdrawiam:) An3czka
          • shih-an Re: Wazelina 09.01.11, 15:42
            Włoski na spodzie łapek trzeba wycinać regularnie i na pewno nie rzadziej niż co miesiąc. Inaczej psu się niewygodnie chodzi.
            Wam chodzenie sprawiałoby przyjemność, gdyby coś Wam się do stóp przykleiło?
            A poza tym robią się też kołtuny! Jeśli długo nie wycinacie tych włosków, rozchylcie poduszki sprawdźcie - ja u wielu moich psich klientów znajduję takie kołtuny. To nie jest dla psa przyjemne!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka