Dodaj do ulubionych

Acana -dawkowanie

29.06.13, 09:48
witam mam problema:)

zaczełam wprowadzac małemu acane jagniecina z jabłkiem zamiast royala 28 cos tam cos tam;) ,poniewaz troche sie drapie i pomyslałam ,że to może być powód,wprowadzam oczywiscie od 1/4 łyżki itd(wiem,że trzeba powoli i spokojnie) problem jednak w tym ,iz kupilam na poczatek 05kg w zoologicznym i tak nie bardzo wiem jaka ma byc juc porcja dla niego ,w royalu na odwrocie ładnie wszystko jest wytłumaczone ,wioec dostaje 4,5łyzki royala 2xdziennie,z tym ,że od momentu jak były upały zjada może tylko polowe z calej racji żywieniowej(gotowane oczywiscie pochłonie wszystko-ale strajkujemy i nie dostanie jak nie zacznie zjadac calego suchego,wtedy znow jedna porcje zamienie co drugi dzien na gotowane),wracajac do mojego zapytanie czy ktos wie jaka powinna byc porcja(jak przejde calkowicie juz na acane) dla 6miesiecznego wazacego 3,5kg (swoja droga do ktorego miesiaca rosna -wie ktoś? ;) ).ale się rozpisałam hahaha pozdrawiam i moze ktos cos odpisze;)
Obserwuj wątek
    • shihmonka Re: Acana -dawkowanie 29.06.13, 13:28
      Cześć,
      a pewne ,że ktoś odpisze :)
      A więc , znalazłam w necie tabelkę karmy acana i wygląda dawkowanie tak

waga ciała 1 - 5 kg

aktywny styl życia 50 - 90 g

mniej aktywny styl życia 45 - 75 g

myślę, że jeżeli tylko będzie karmioya suchą karmą to około 60 g powinnaś dawać. Swoją drogą nie jestem zwolenniczką kupowania karmy na wagę, gdyż tak do końca nie wiadomo co się kupuje i ile czasu jest już otwarty worek z karmą. Zawsze nawet na próbę warto kupić najmniejsze , ale zamknięte opakowanie. To taka rada :) Ja mam suńkę też alergiczkę i ogólnie sporo nas na tym forum z takim kłopotem , moja sunia zakończyła swój wzrost wagowo w 8 - 9 miesiącu.

Pozdrawiam, Monika

• nikjar Re: Acana -dawkowanie 29.06.13, 13:43
        Dzieki bardzo za odpowiedz i powiem szczerze ,że świeta racja z ta karma na wage nie przyszło mi to do głowy,no nic zjemy juz do konca i jak faktycznie podejdzie (bo strajkuje mi na całego) to jednak zamkniete kupie,tak jak robilam z royalem kupowalam pudlo w nim 2paczki i wiedzialam -racja-dzieki bardzo za rade.60 g racji na dzien czy 60 na rano i 60 na popołudniu,w royalu np.jest by w 8 miesiacu zmniejszyc porcje ,nieznacznie ale jednak,kobieta w zoologicz.wogole powiedziala ze garsc 3xdziennie,ale garsc garsci nierowna,on c prawda je jak mu przyjdzie ochota nieraz dawka z rana lezy do popoludnia-wiec nie jest lakomczuszek,no chyba ze chodzi o owoce,truskawki,czeresnie,arbuz,jabłko woli niz kiełbase-wariatuncio.

Dziekuje Bardzo :)
        • shihmonka Re: Acana -dawkowanie 29.06.13, 14:16
          Około 60 g na cały dzień, czyli 30rano i 30 wieczorem , ale tak dokładnie to zobaczysz po psie, może będzie potrzebował mniej. Różnie to bywa, powiem Ci,że też kiedyś próbowałam tej karmy i moja sunieczka chętnie ją jadła , smakowała jej , ale mimo wszystko musiałyśmy szukać dalej innej . Co do zamkniętej karmy w małym opakowaniu , którą polecam - sprzedawcy też bywają nieuczciwi i mieszają karmy w dużych , otwartych workach , a poza tym karma ,która jest długo otwarta w wielkim worku też pochłania wilgoć, potem mogą się w niej rozwijać grzyby itp. , a przy psach alergikach to zupełnie niepotrzebne. Moja sunia też jadłai jada do tej pory różnie, nieraz całą porcję, nieraz dzieliła sobie jak jej się podobało - to normalne :)

• freespirit27 Re: Acana -dawkowanie 30.06.13, 20:33
      witaj. Ja mam cztery psy na acanie ale nigdy się nie zastanawiałam ile gram im sypać na dzień. Mają zawsze miskę pełną karmy i drugą pełną wody . Pies sam dobrze wie ile ma zjeść. Cała moja czwórka jest w idealnej kondycji- ani za grube ani za chude. Rozmawiałam kiedyś z właścicielką młodego yorka która mówiła ,że odlicza mu po kilkanaście grudek royala trzy razy dziennie i dziwiła się ,że pies cały czas chce jeść... a żebra można było policzyć , aż żal patrzeć.
      • an3czka2 Re: Acana -dawkowanie 01.07.13, 12:08
        Popieram poprzedniczki, a więc nie kupuj nigdy karmy na wagę, bo nie wiadomo co to w ogóle jest, a datę i rozpiskę na dawkowanie zawsze znajdziesz na opakowaniu karmy. Co do ilości to każdy psiak je prawie inaczej, jeden lubi przejadać się, drugi to niejadek. Normą jest w tym wieku dwa razy dziennie i nie więcej jak 70-90 gr.(podzielne na 2 porcje). Rosną do 6-9 m-ca, więc twój należy do drobniejszych, fajnie:). Moje to grubaski, bo ważą około 6 kg średnio:), i kochają papu. Ja jednak je ograniczam nieco, bo szkoda je utuczyć.
        Pozdrawiam Ania.
        • nikjar Re: Acana -dawkowanie 01.07.13, 22:42
          wiem wiem ,racja z tymi karmami na wage,ale jakos nie pomyslałam i już zakupiłam,zjemy i wtedy kupuimy paczke,jak na razie jestesmy na wprowadzaniu bo to powoli trzeba wiec je z royalem,teraz ma 6miesiecy i widze ,że nie je ile wlezie nawet sie czasem denerwuje i chodze po domu burkajac pod nosem "do śniadania " "do sniadania",a ten jak na złosc ,nie,zauważyłam ,że umie zamiast rano zjesc popoludniu dopiero ,wiec sypie druga porcje ale juz mniejsza bo wiem,że gdy wyjdziemy na spacer zrobi ze 2km to zje gdy wroci przed spaniem,a ma tak ,ze zje 1 porcje i ani grożbą,ani prosba go-tak wiec chyba jednak z tych mniejszych był,a pamietam jak karmic musiałam co 2godz bo niedożywione to było....a teraz pan sie zrobił:)za owoce da sie zlinczować,taka bestia mała:)

dzieki za odpowiedzi:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka