Dodaj do ulubionych

pseudo shih tzu

29.10.13, 12:55
allegro.pl/shih-tzu-szczeniaczek-piekna-suczka-shi-tzu-tricol-i3660665927.html
Tak to oszukują ludzi którzy kupią pieska i będą myśleli że to shih tzu. Gdyby ktoś się zastanawiał to nie jest to shih tzu. Brak charakterystycznej chryzantemy na pyszczku.
I niby rodowód, który jak widać można sobie wsadzić w d.....ę

Było tu już klika wątków nt czy to shih tzu i pieski te wyglądały identycznie jak ten
Obserwuj wątek
    • 9czarna Re: pseudo shih tzu 29.10.13, 14:57
      No tak to napewno nie shih tzu,najbardziej wkurzajace jest w takich oszukanych ogloszeniach to ze byc moze znajdzie sie osoba ktora nie za bardzo zna sie rasie a marzy o shih tzu i kupi ta kruszynke a gdy podrosnie troszke zorientuje sie jednak ma w domu kundelka.
      • shih-mo Re: pseudo shih tzu 29.10.13, 16:40
        nie tani kundelek jak za 750 zł.
        Dokładnie jest tak jak piszesz. Jak można być takim oszustem. Może napisać do allegro że to oszustwo?
        • 9czarna Re: pseudo shih tzu 30.10.13, 08:53
          Mozna sprobowac i do allegro i do niby hodowcy.Sama parokrotnie interweniowalam w sprawie podobnych ogloszen gdzie hodowca twierdzil ze psiak ktorego sprzedaje jest 100%shih tzu ale no niestety im nie byl.I zazwyczaj ogloszenie znikalo badz pojawialo sie innej kategorii np psy bez rodowodu lub mieszance.
    • an3czka2 Re: pseudo shih tzu 30.10.13, 11:11
      Witam:)
      Napisałam do wystawiającego i zobaczymy jaki będzie skutek. Oby to coś dało i posłuchali. Kurcze nie cierpię tych stowarzyszeń wzajemnej adoracji, pseudo hodowców. Nic tylko kasa i kasa, kupczą tymi maluszkami i wciskają ludziom kundelki za duże pieniądze. Kundelek powinien kosztować nie więcej jak 200-300 zł. To chore...
      Pozdrawiam Ania
    • mamaneluni Re: pseudo shih tzu 30.10.13, 17:25
      Widzialyscie co napisali? Cena obnizona ze względu na krótszy włos w okol nosa u tej suni.....masakra Choć psinka jest slodziutka i pewnie kochana to raczej na shih tzu nie wygląda.
      • an3czka2 Re: pseudo shih tzu 30.10.13, 18:02
        Napisałam do nich co o tym myślę, odpisała właścicielka że szczeniak jest po rodzicach z papierami i nie wiadomo dlaczego taka sunia wyszła, bo reszta ponoć to shih tzu. Rodzice oczywiście z papierami, znaczy z papierkiem ze stowarzyszenia(tych powstało jak grzybów po deszczu). Dobrze że choć opuściła cenę nieco, a jak ludzie się nabierają to ich strata. Oby tylko psinki nie cierpiały na tym.
        Pozdrawiam Ania.
        • mamaneluni Re: pseudo shih tzu 30.10.13, 21:16
          Moja znajoma ma wlasnie takiego pieska.Miał być shih tzu a wygląda jak pekińczyk. Też jest tri-color. Pytałam jej o to skąd brała pieska to mówi że od przyjaciółki i że widziała rodziców, matka shih tzu, ojciec z rodowodem a jej piesek wyrósł na pekińczyka. Ona tłumaczyła to tym że niby shih tzu powstała z krzyżowania pekińczyka z Lhasa Apso i co któreś pokolenie może być taki gen..... nie wiem co o tym myśleć. No ale ona swojego pieska kocha ponad wszystko i nie zamieniła by go.
          • an3czka2 Re: pseudo shih tzu 01.11.13, 14:52
            Shih tzu jest o wiele starszą rasą niż pekińczyk, ale chińczycy faktycznie po sprowadzeniu w XVII wieku, do kraju krzyżowali je, shih z pekinami, aby uzyskać ,,piękniejszą"rasę. Potem podobno tego zaprzestano, bo wielu się to nie podobało. W każdym razie nie powstały z mieszania ras, są starsze niż Lhaso apso, czy Pekińczyki. W sumie zdarzają się nieco odmienne wyglądem maluchy, ale rzadko. Ja tam w cuda nie wierzę, już nie raz okazywało się że sunia po prostu miała dodatkowe krycie po sąsiedzku:). Swoją drogą moje maluszki też były bez rodowodu, ale za to piękniejsze jak nie jeden piesek z papierami ,Lila może być dumna ze swoich ,,dzieci".
            Najważniejsze aby były kochane:)
            Pozdrawiam Ania
    • morelasek Re: pseudo shih tzu 06.11.13, 18:43
      Witajcie. Moja suczka, którą zakupiłam jakiś czas temu także wg mnie różni się od typowego shih tzu, mam wątpliwości czy w 100% jest rasowa, posiadam rodowód z ZK lecz czuję, że zostałam oszukana Piesek przede wszystkim jest biały (no może ma kilka brązowych plamek) i jak na swój wiek czyli 3,5 miesiąca wydaje mi się, że ma zbyt krótkie włosy i jest za mało "puszysty", a także różni się od piesków shih tzu (w jej wieku) jakie oglądam w internecie. Wcześniej nie zwracałam uwagi na to, że jej wygląd odstaje od wzorca ale kilka osób na ulicy zwróciło mi uwagę, że być może moja suczka może być mieszanką maltańczyka i shih tzu, wtedy zaczęłam mieć wątpliwości. Oczywiście bardzo kocham moją Misię i obecnie nie ma to dla mnie znaczenia czy jest rasowa, nawet gdyby nie była zostanie ze mną na zawsze, ale przykre jest, że hodowcy nie są do końca szczerzy i że psom nieczystej rasy wystawia się rodowody. Być może się mylę i moje wątpliwości są bezpodstawne, może wy pomożecie mi określić czy Misia to czysta shih tzu. Niestety nie wiem jak umieszcza się tu zdjęcia więc nie wstawię żadnej fotki, dlatego proszę także o wskazówkę jak to zrobić. Pozdrawiam
      • emersee Re: pseudo shih tzu 07.11.13, 07:50
        moim zdaniem tylko rodowód FCI jest potwierdzeniem "czystości" rasy...żadnym innym nie ufam
      • morelasek Re: pseudo shih tzu 07.11.13, 15:51
        fotoforum.gazeta.pl/photo/5/eb/pe/7rko/JkW7IjbDJJhU4jvWHB.jpg[/img]
        To jest własnie Misia :)
        • dziewczyna1983 Re: pseudo shih tzu 08.11.13, 14:20
          Zdjęcie się nieotwiera.
          • bozka432 Re: pseudo shih tzu 09.11.13, 13:02
            podaję link to zdjęcia koleżanki
            fotoforum.gazeta.pl/photo/5/eb/pe/7rko/JkW7IjbDJJhU4jvWHB.jpg
            maluszek śliczny ale raczej shih to nie jest... może wypowiedzą się inne, bardziej doświadczone koleżanki
            pozdrawiam
            • kasiak37 Re: pseudo shih tzu 09.11.13, 16:00
              nie wyglada mi to male na shih tzu.Na maltanczyka tez nie.Moze to jakas mieszanka jest?
              • an3czka2 Re: pseudo shih tzu 09.11.13, 16:16
                Przykre, ale to niestety na 100% kundelek. Maleństwo ładne, a co wrośnie nie wiadomo. Następny pseudo kantuje, i zarabia kasę. To są zakupy nie znając rasy. Zawsze powtarzam kupującym, kupujcie w pewnym żródle, albi idzcie z kimś kto się zna na tym. Ważne że kochasz maleństwo, i powodzenia w wychowaniu:).
                Pozdrawiam Ania
                • fraszka_igraszka Re: pseudo shih tzu 09.11.13, 23:16
                  ja należę do osób oszukanych
                  kupiliśmy naszą Sonię 2 lata temu w listopadzie, jeszcze przed wejściem w życie nowej ustawy
                  mam śliczną pekinkę (podobna do 1 zdjęcia, tylko rudo-brązowa), z trzema łapami po operacji :((
                  kochamy ją bardzo, jest słodka, ale ..... nie jest shih-tzu, o którym marzyłam :(((((
                  dodam, że rodziców widziałam i rodzeństwo i to było shih-tzu, nawet weterynarz, który robił pierwsze szczepienia i znał jej rodziców twierdził, że to rodzina shih-tzu :((((
                  • maria0511 Re: pseudo shih tzu 11.11.13, 14:33
                    Mała śliczna moim zdaniem ma dużo z maltańczyka.Pozdrawiam Maria

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka