Dodaj do ulubionych

Drapie się

16.01.14, 18:43
Mój maly się drapie przy uszach, czasami w innych miejscach tez. Zastanawiam sie dlaczego..? Juz sprawdzałam czy nie ma pchełek,ale nie ma.. jeszcze nie wychodzimy na dwór-kwarantanna po szczepieniu. Uszka ma ok, nic tam sie nie dzieje.. Myslalam ze od karmy no ale daje mu Purine (jagniecina) czasami podaje mu gotowane miesko z ryzem i marchewka( indyk lub czasami kurczak) Czy bylo by to od alergii? Czy jest jeszcze za mały..? Czyatalm ze te pieski tak maja, ze drapia sie bez powody.. Mam byc spokojna?
Obserwuj wątek
    • paulamu Re: Drapie się 17.01.14, 13:58
      Ale jaka purina? taka z frieskiesa? czy dog chow? Ja ta 2 karmilam przez tydzien, bo dostalam z hodowli i moj tez sie strasznie drapal,bez zadnych konsultacji z wetem po prostu zmienilam na Royal Canin (kupowany w de) i po tyg wszystko ustalo. W uszkach moga go draznic wloski. Weterynarz je usunela i wcale sie nie drapie (tzn tak w normie, jak kazdy pies. wczesniej to nawet podczas zabawy zaczynal sie drapac az do upadlego)Kurczaka raczej nie dawaj, bo jest baaardzo alergenny. A ile on ma, ze jeszcze nie wychodzi? Moze jest za maly na gotowane jedzenie. Takiemu maluchowi lepiej dawac sucha karme, bo jest w pelni zbilansowana, oczywiscie odpowiednio do wagi.
      • an3czka2 Re: Drapie się 17.01.14, 20:59
        Zgadzam się z koleżanką, to może być błahostka. Mam alergiczkę, więc wiem jak to wygląda. Unikaj kurczaków, bo uczulają bardzo. Jest też sezon grzewczy i to też naszym pupilom nie służy.
        Na stwierdzenie alergii jest za wcześnie, spokojnie. Na alergie to nie wygląda.
        Pozdrawiam Ania.
        • kamila2401 Re: Drapie się 17.01.14, 22:01
          Moze macie racje, nie potrzebnie panikuje ;-) Mały ma 2 miesiace- nie wychodzimy bo jest po szczepieniu, ale juz bym bardzo chciala,zeby uczyl sie powoli zalatwiania na dworze :-)
          Tak daje mu purine "dog chow" moze faktycznie od niej... Musze to sprawdzic, teraz kupilam purine pro plan z łososiem dla szczeniakow z wrazliwa skora i sierscia. No royal tez jest na kurczaku dlatego tez nie chce mu jej dawac, choc wiem ze to karma specjalnie dla shih tzu. Mialam royala na chwile bo dostalam paczke dla malca wiec chcialam ja wykorzystac i powiem ze nie drapal sie wtedy :)
          • an3czka2 Re: Drapie się 18.01.14, 15:00
            Karma dog chow ma złą opinię, shih powinny jeść karmy z górnej półki cenowej. Większość karm ma podane na opakowaniu zawartość, czyli z czego się składa dokładnie. Ważna jest zawartość w karmie mięsa, a nie suplementów mięsa. Zwracaj uwgę ile procentowo jest mięsa, czy nie ma zbóż, oraz czy to jest mięso suszone, czy mączka. To drugie jest do bani. Najlepiej jak karma zawiera 30% i więcej nieco suszonego mięsa. Co alergii, to można dopiero stwierdzić ją u dorosłego psa, miałam tak z Lilunią. Skórę miała jak ogień, potwornie wyłysiała i non stop się czochrała. Po długich badaniach dopiero wylazło co się dzieje. O maluszka się nie martw, na pewno jak podajesz Purinę Pro Plan z jagnięciną,przejdzie wszystko:). Royal też nie jest zły, ale ma kurczaka, oni wszystko chyba mają na bazie drobiu dla szczeniąt.
            Pozdrawiam Ania.
            • kamila2401 Re: Drapie się 18.01.14, 23:27
              Dostaje teraz Pro Plan. Bede go obserwowac.
              Wlasnie szkoda ze ten royal jest tylko na kurczaku... Czasami mozna dac no ale w koncu to drob :/
              Ogólnie to mały rośnie jak na drożdzach ;-) Dzis bylismy na pierwszym spacerze, przeszedl moze 3 metry i strajk hahaha :D no ale uczymy sie, uczymy ;-)
              • an3czka2 Re: Drapie się 19.01.14, 11:23
                Tylko nie rozczulaj się za bardzo, bo zacznie jak moja Fabia...spacerki na rączkach:). Ja sobie na to nie pozwalam, ale córka przegrywa z nią i nosi:).
                Pozdrawiam Ania
                • kamila2401 Re: Drapie się 19.01.14, 12:21
                  Nie, musze byc twarda :D
                  Powoli, powoli do przodu- z 3metrow na kolejne trzy itd. ;-) Fajnie to wyglada, jak wychodzimy hehe. A co do tego drapania- mysle czy malego nie wykapac..? Teraz jest okres grzewczy, moze to jest tez powodem tego drapania.. Juz sama nie wiem :/
                  • an3czka2 Re: Drapie się 19.01.14, 20:54
                    Centralne naszym maluszkom nie służy, to fakt. Moje na początek sezonu też się więcej drapią.
                    Kąpiel maluszkowi też nie zaszkodzi, trzeba go przyzwyczajać. Moje maluszki od początku przyzwyczajałam do kąpieli, cały miot był wykąpany przed wyprowadzką.
                    Pozdrawiam Ania.
                    • kamila2401 Re: Drapie się 19.01.14, 23:41
                      Jutro chyba przystąpimy do kąpieli. W domu jest ciepło, 24stopnie to wystarczy po kąpieli? Bo nie wiem jak nam pójdzie z suszarka bo ostatnio włączyłam to uciekł...
                      • marian_malek Re: Drapie się 20.01.14, 04:19
                        pchly ma, to sa ich objawy ,albo jeszcze gorzej mini pchly , a tych juz sie nie pozbedziesz
                        • kamila2401 Re: Drapie się 20.01.14, 17:15
                          Nie ma pcheł.. Juz pisalam.
                          • malgokasp59 Re: Drapie się 20.01.14, 17:46
                            Kamila nie przejmuj się-
                            • kamila2401 Re: Drapie się 20.01.14, 18:21
                              tak sobie pomyslalam ;-) nie przejmuje sie, pozdrawiam!
                              • pibi62 Re: Drapie się 23.01.14, 14:47
                                nasza Brita (3 1/2 miesiąca) też się drapie, je gotowane (szyja indyka, lub kurczak z ryżem, kaszą manną i makaronem "gwiazdki), po Royalu czy Purynie (dla juniora) ma rozwolnienia więc gotowane, a suchy w ilości bardzo małej co by się naumiała go przyswajać, pchły wykluczone, robaki też już wykluczone, weterynarz powiedział iż jeszcze za wcześnie aby coś konkretnego powiedzieć, a my w kropce...
                                • an3czka2 Re: Drapie się 23.01.14, 18:14
                                  Wyeliminuj kurczaka i zobaczcie wtedy czy nadal się drapie.
                                  Pozdrawiam Ania.
                                  • pibi62 Re: Drapie się 25.01.14, 22:56
                                    an3czka2 napisała:

> Wyeliminuj kurczaka i zobaczcie wtedy czy nadal się drapie.
                                    > Pozdrawiam Ania.

oki
                                    • ib1972 Re: Drapie się 28.01.14, 21:37
                                      Witam wszystkich forumowiczów. Mam suczkę ur.29 września 2013, jutro ma dokładnie 4 miesiące. Kupiliśmy ją pod Poznaniem w Dąbrowie. Od pierwszego dnia u nas w domu tj. od 2 grudnia drapała się bardzo mocno. Pierwszą wizytę u weterynarza mieliśmy 5 grudnia i on od razu powiedział, że piesek może mieć alergię lub atopowe zapalenie skóry. Nie podawałam karmy z kurczakiem wcale. Od początku dostawała Hillsa z jagnięciną a od stycznia mieszam jej hillsa z karmą dla szczeniąt firmy Fish4dogs . Dodatkowo za namową weterynarza podaję raz w tygodniu biały ser z żółtkiem , do karmy raz dziennie dodaje małą łyżeczkę oleju lnianego a na kolacje pół łyżeczki oleju z łososia dla psów. Chce powiedzieć,że po tych wszystkich zabiegach moja Lusia prawie wcale się nie drapie, rano z nudów jak się budzi - ale to każdy chyba tak sobie lubi głowę od rana "pomarać". Chciałam jeszcze wspomnieć,że w najgorszym okresie poszłam do apteki o podawałam jej raz dziennie rano 1/4 tabletki na alergię kupiona w aptece ( Alertec).

A mam również pytanie ile gram suchej karmy podajecie dziennie szczeniakowi ?
                                      • pibi62 Re: Drapie się 29.01.14, 20:43
                                        ooo... bardzo ciekawe informacje, ;a

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka