mikulka 01.04.08, 16:37 Bardzo prosze o pomoc moja rodzina zazyczyla sobie sernik na zimno. Jezeli ktoras z Was ma sprawdzony przepis i moglaby podac to bede bardzo wdzieczna. Pozdrowienia z polnocy Niemiec Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniaiewa Re: Szukam przepis-sernik na zimno 01.04.08, 17:15 Ja robilam dziecku na urodziny i wyszedl moim zdaniem super! Przede wszastkim nie za slodki i taki sernikowy wlasnie 9 listkow zelatyny (ja dalam 10) 300 gr. jogurtu nat. pelnotlustego 250 gr serka homogenizowanego, najlepiej Magerquark, ale ymsle ze 20% i 40% tez bedzie ok 70 gr. cukru (najlepiej pudru) otarta skorka z cytryny i sok z polowy 400-500 ml smietany kremowki (Schlagsahne) Do tego roznokolorowe galaretki rozpuszczone w polowie wody Zelatyne namoczyc a nastepnie rozpuscic w niewielkiej ilosci wody Ubic smietane na sztywno W drugiej misce polaczyc/ubic jogurt, serek, cukier, skorke z cytryny i sok, a nastepnie dodac rozpuszcona zelatyne i delikatnie wmieszac ubita smietane Stezale galaretki pokroic w kostki i wmieszac do masy Mase mozna wylac po prostu do tortownicy, albo wczensiej przygotowac spod biszkoptowy lub z pokruszonych herbatnikow Wierzch udekorowac wg uznania i przynajmniej na 3-4 godziny do lodowki (u mnie na cala noc) A efekt byl taki: picasaweb.google.pl/ASE110302/Smakowicie/photo#5182094354692957282 W przekroju (mam nadzieje ze sie dopatrzysz, bo lepszego zdjecia nie mam niestety): picasaweb.google.pl/ASE110302/6Lat02/photo#5178053068144562866 Ania Odpowiedz Link
mikulka Re: Szukam przepis-sernik na zimno 01.04.08, 21:07 Aniu,a taka zelatyne namoczona trzeba rozpuscic w nowej wodzie czy tez w tej samej.Nigdy nie uzywalam w platkach zelatyny. Dziekuje za przepis,pozdrawiam Odpowiedz Link
aniaiewa Re: Szukam przepis-sernik na zimno 01.04.08, 21:17 Mikulka, Zelatyne w listkach najpierw namocz pare minut w zimnej wodzie, a potem nalej do rondelka odrobine (ok. cwierc szklanki) i postaw na malenkim gazie Wrzuc rozmoczona zelatyne i caly czas mieszaj do pelnego jej rozpuszczenia (to dosc szybko idzie) I uwazaj, zeby plyn nie byl goracy, bo wtedy zelatyna sie nie zetnie A o zagotowaniu juz nie wspominam I potem z caloscia plynu, oczywiscie przestudzona, wlej do masy jogurtowo-serowej Smacznego Ania Odpowiedz Link
fettinia Re: Szukam przepis-sernik na zimno 02.04.08, 09:40 Zamiast zelatyny mozna uzyc galaretki rozpuszczonej w polowie wody Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Szukam przepis-sernik na zimno 02.04.08, 07:48 Tort serowy na zimno W rondelku rozpuścić 10 dag czekolady, dodać 2 łyżki pokrojonej skórki pomarańczowej i 10 dag płatków kukurydzianych. Odłożyć na talerz 5 małych kopek, resztę wyłożyć do tortownicy natłuszczonej i wysypanej 10 dag bułki tartej, uklepać, zastudzić. 50 dag mandarynek obrać i podzielić, położyć na cieście. 3 łyżki żelatyny rozpuścić i połączyć z 50 dag homo, wyłożyć na mandarynki. Zalać 2 galaretkami pomarańczowymi. Udekorować kopkami, mandarynkami i bitą śmietaną. Sernik bez pieczenia 10 dag herbatników rozgnieść, wymieszac z rozpuszczonym 5 dag masła i 2 łyżkami miodu. Wyłożyć na dno tortownicy. „Sernik na zimno Dr. Oetkera” przygotowac wg przepisu, zamiast serka dodajac ubite ½ l kremówki z 2łyżkami cukru pudru. Wyłożyć na spód. Przybrać plastrami pomarańczy i wiśniami, tak by tworzyły kwiaty lub galaretką pomarańczową z 2/3 ilości wody. Schłodzić. Odpowiedz Link
mikulka Do aniaiewa 07.04.08, 09:44 Witaj Aniu,bardzo dziekuje za przepis,sernik wyszedl wysmienity.Po prostu jestes wielka. Odpowiedz Link
aniaiewa Re: Do aniaiewa 07.04.08, 10:55 mikulka napisała: Po > prostu jestes wielka. Hihi, Mikulka, no jakbys mnie widziala A powaznie, to ciesze sie ze fajnie wyszedl Zanim podalam przepis, robilam go tylko raz i to po baaaaaaaaaaaaaardzo dlugiej przerwie w robieniu sernikow na zimno, a ten mi sie wydawal nieskomplikowany, z produktow dostepnych w De i dosc dobrze komponowal W kazdym razie na stale wszedl do repertuaru Ania Odpowiedz Link